hren
 

KRŠENJE ZAKONA
Riječ je o ugovorima za poslove za koje se po zakonu ne smiju angažirati vanjski suradnici, a inspektori još češljaju devet ministarstava.

Četvero ministara u dosadašnjoj Oreškovićevoj vladi, prema podacima Ministarstva uprave, sklopilo je ukupno 18 nezakonitih ugovora o djelu za poslove za koje se prema zakonu ne smiju angažirati vanjski stručni suradnici. U sedam ministarstava nisu pronađeni takvi ugovori, a u devet još traje inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo je li u proteklih osam mjeseci bilo protupropisnog angažiranja vanjskih suradnika na ugovor o djelu.

Provedeni inspekcijski nadzor otkrio je da je Ministarstvo kulture, kojem je na čelu Zlatko Hasanbegović, sklopilo tri protuzakonita ugovora o djelu, jednako koliko i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, predvođeno mostovcem Slavenom Dobrovićem, Ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu Dario Nakić, sklopilo je dva takva ugovora, pa je na takav ugovor zaposlena i Nakićeva glasnogovornica Ivana Jerković, a rekorderka po broju sklopljenih nedopuštenih ugovora o djelu je Bernardica Juretić, u čijem su Ministarstvu socijalne politike i mladih inspektori otkrili čak deset protuzakonitih ugovora.

Raskinuti ugovori

Svih 18 protuzakonitih ugovora raskinuto je nakon intervencije Ministarstva uprave, tvrde u njegovu Uredu za odnose javnošću. Da pojedini ministri na protuzakonit način angažiraju vanjske suradnike s kojima potpisuju ugovore o djelu razotkrio je portal Index u travnju ove godine. Index je otkrio da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović na ugovor o djelu angažirao Marju Čolak, bivšu zamjenicu glavnog urednika portala Direktno.hr, za obavljanje poslova odnosa s medijima. Dotična je svoj angažman tom prilikom i potvrdila: “Od travnja sam angažirana u Ministarstvu kulture kao suradnica za obavljanje poslova u vezi sa sredstvima javnog priopćavanja i davanja priopćenja koja se odnose na rad Ministarstva te poslova vezanih uz pripremu konferencija za tisak i praćenje medijske recepcije Ministarstva”.

Prema Zakonu o državnim službenicima, ministarstva i druga tijela državne uprave za obavljanje određenih poslova mogu angažirati vanjske stručne suradnike na temelju ugovora o djelu. Vanjski suradnici posao obavljaju samostalno, ne moraju dolaziti na posao u Ministarstvo, nemaju radno vrijeme ni nadređenu osobu u Ministarstvu kojoj odgovaraju. Međutim, prema Zakonu o službenicima, ministarstva i druga državna tijela ne mogu angažirati vanjske suradnike temeljem ugovora o djelu za one poslove koji prema Ustavu, zakonu i drugim propisima pripadaju u djelokrug tih tijela. Posao glasnogovornika nekog ministarstva jedan je od poslova iz djelokruga kabineta ministra, pa je ministar Hasanbegović glasnogovornicu Ministarstva kulture bio dužan potražiti na javnom ili internom natječaju.

U Ministarstvu uprave nisu precizirali za koje su sve poslove navedena ministarstva sklapala ugovore. Ističu kako u sedam ministarstava nije bilo protuzakonitih ugovora: MUP-u, MORH-u, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, financija, uprave, branitelja i pravosuđa. Napominju da je u Ministarstvu pravosuđa na samom početku prijavljen slučaj nezakonitog ugovora o djelu, ali je vrlo brzo riješen. Osim u 20 ministarstava, upravni nadzor provodi se i u četiri državna ureda, sedam državnih upravnih organizacija i 20 ureda državne uprave po županijama.

Revolving door

Čini se, međutim, da svaka Vlada pribjegava nekom specifičnom obliku angažiranja u državnoj upravi osoba od posebnog povjerenja trenutne vlasti. Vlada Zorana Milanovića početkom 2012. u Zakon o državnim službenicima unijela je odredbu o zapošljavanju određenog broja državnih službenika po modelu “revolving doora”. Riječ je o odredbi koja ministrima omogućava da na početku mandata bez natječaja u svojim kabinetima zaposle određeni broj službenika, uz obavezu da ti službenici napuste radna mjesta zajedno s ministrima koji su ih doveli. Ustavni sud je, međutim, u prosincu prošle godine zakonsku odredbu o “revolving dooru” proglasio neustavnom te je oko 140 službenika zaposlenih u mandatu Milanovićeve Vlade moralo napustiti radna mjesta.

Spretniji među njima uspjeli su se zaposliti u državnim tijelima prije stupanja na snagu odluke Ustavnog suda, ali većina zaposlenih ipak je morala otići iz državne uprave.

Za razliku od prošle, neki od ministara u ovoj Vladi pribjegli su angažiranju vanjskih suradnika na temelju ugovora o djelu, ali je Ministarstvo uprave inspekcijskim nadzorom i jasnom uputom za koje poslove tijela državne uprave ne smiju angažirati vanjske suradnike tu praksu nastojalo suzbiti.

Izvor: Jutarnji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (28)

 • (Gost_240)

  Bože moj, naravno da će najprljavije rabote bit vezane za ljude povezane s crkvom...
  Oduvik je tako, samo stado to neće da vidi.,.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1232)

  na dušu svima koji su ih birali i koji su nam govorili da glasamo za njih jer oni su najbolji, jer ona je "svetica" i ona će za socijalu učinit više nego itko prije nje.

  oko 2 godina prije
 • virhmeOd (Gost_2229)

  pasti re smo zbrinuLi , a što je sa staDom ?/?!?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4187)

  Šta kaze "pošteni Božo" na svog ministra o protuzakonitom zapošljavanju.
  Njegov je slogan isključivo stručnost i poštenje.
  Hahahah

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1232)

  a zašto služi stado? za ošišat , oderat i za klanje.

  oko 2 godina prije
 • pit + agora (Gost_6227)

  1232 i za pojist ćako / / deboto ste u odličnom pravu :)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6227)

  pit + agora = %

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1145)

  Pa vi glasajte za majmune.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6227)

  1145 Vi očito poznajete tu vrstu Božjeg stvorenja. Kada ste i sami pripadnik iste vrste. ;) :p ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1145)

  "1145 Vi očito poznajete tu vrstu Božjeg stvorenja. Kada ste i sami pripadnik iste vrste."

  čemu sprdnja? Pa narod ima vlast kakvu je zaslužija. Majmunsku.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6227)

  1145 bez stresa. već si se dokaza kojoj sKupini priPadaš ;) :p ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1145)

  Odma bi svrstava ljude u skupine, a? I ti si, ima bit, od onih koji ne sluša šta ti se govori, nego ko ti govori. A povjerenje poklonija unaprid, pa sebe uvjerava u neuvjerljivo: da te tvoji nisu zajebali. Malo morgen.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6227)

  1145 izgleda da je Vama bitNo da Vas nisu Vaši žednog Preko vode preveLi
  % = Mnogo Morgen %= ;) :p ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1145)

  Opet greška: ja svojih u politici nemam. I nikome nisan poklonija povjerenje unaprid. I naravno da san se razočara u sve za koje san bija glasa, a sad više od mene glasa nećedu dobit. I da nismo ludaši, i oni (političari) bi bili drukčiji. Isto tako i suci, likari, vozači, pješaci,... Ali to bi već bija drugi narod.;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3120)

  He he he. Obistinilo se proročanstvo Bušića. Ali dobro je, uskoro nećemo imati ništa, ni H od Hrvatske.

  oko 2 godina prije
 • % (Gost_6227)

  goste 3120 i ovaj put kao i mnogo do sada ste, a isto je nedvojbeno u odličnom pravu % ja BiH ovom prigodom, a za svekoliki auditorij ovog našeg dragog portala, predložio da uvaženo pučanstvo ovog našeg grada, a i šire posluša dvi bezvremenske pisme našeg dragog i vrlog, a sada pok. Tome Bebića = ća smo na ovome svitu i tutu auto vrag ti piz odnija (sitimo se samo zagađenja zemaljske balotice koju ista industrija proizvodi i njenog kako sadašnjeg tako i budućeg utjecaja na svekoliki život)= nemojte ovi komentar shvatit ka da je batuda jerbo on to nije. :) :) :) :) :)

  oko 2 godina prije
 • bUžaNin 100 % (Gost_4142)

  3120 fantastično

  oko 2 godina prije
 • bUžaNin 100 % (Gost_4142)

  3120 fantastično

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6237)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5193)

  3120 deboto ste U pravU

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5153)

  zašto je pokojni cvitić bija razočaran žankom?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5193)

  5153 zato jerbo ga je dotični u fino izvara. / ni trunke mu nije da pinez , a njegove (cvitićeve) riči pisme = od stoljeća sedmog / su žanka proslavile, a ovaj se nije udostoija niti na sprovod mu doći / sve u stilu džentelmenskog, a isto je nedvojbeno= velikega gu ?ič?ra % = - // -

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5193)

  5153 nadam se da ste više nego zadovoljni odgovorom

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5153)

  razumija san vas ali san razočaran u ljudima. da smo mi drugi nebi taj više pjeva a ako i zapiva onda bi obitelj cvitić tribala dobit jel se to zove tantijeme. ima bit da je prevara dogovorena.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5153)

  dogovoreno jer se previše počelo govorit o njegovu poštenju?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5193)

  5153 oni bi i druga titu zaye ??Li ;) :) ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5153)

  https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/14199731_1246924938686096_6735255762291803740_n.jpg?oh=e536c7aa8157ae59296f2add78fd957c&oe=58A016D9

  oko 2 godina prije
 • 5193 % (Gost_5193)

  5153 evo ja danas ako Bog da u Međugorje :) laga bi kada bi rekao da mi između ostalog nećete Pasti napamet. ali kao što je davno (i prije mene) već zapisano: oni koji su prvi biti će zadnji, a oni koji su zadnji biti će prVi. :)

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara