hren
 

 U vojnoj luci Lora održat će se vježbe kroz dva scenarija - postupanje prema plovilu koje prevozi nezakonite migrante te postupanje prema plovilu pod prijetnjom terorističkog napada 

U Splitu će se 10. i 11. listopada održati tematski sastanak i pokazne vježbe zaštite morske granice pod nazivom 'Osiguranje Europskih vanjskih granica: Europska granična i obalna straža' (Securing Europe’s External Borders: European Border and Coast Guard), na inicijativu MUP-a RH i u suradnji s Ministarstvom obrane RH te uz sudjelovanje i suorganizaciju Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), izvijestili su iz MUP-a i MORH-a.

Pokazna vježbu odvijat će se u utorak, 11. listopada, u vojnoj luci Lora, kroz dva scenarija - postupanje prema plovilu koje prevozi nezakonite migrante, te postupanje prema plovilu pod prijetnjom terorističkog napada.

Sastanku i pokaznim vježbama nazočit će predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva obrane RH i predstavnici država članica Frontexa i susjednih obalnih država, priopćeno je iz MUP-a i MORH-a.

Vježba postupanja prema plovnom objektu koji prevozi nezakonite migrante prikazuje na koji način MUP RH u koordinaciji s drugim državnim tijelima postupa u situaciji uočavanja i prihvata većeg broja nezakonitih migranata na moru uz potporu Oružanih snaga RH.

U vježbi postupanja prema plovnom objektu pod prijetnjom terorističkog napada prikazati će se na koji način je Nacionalnom strategijom za prevenciju i suzbijanje terorizma određen opći okvir djelovanja Republike Hrvatske u borbi protiv djelovanja terorista, terorističkih skupina i osoba koje se dovode s njima u vezu te bilo kakve aktivnosti povezane s terorizmom, navodi se u priopćenju.

Fabrice Leggeri, izvršni direktor agencije izjavio je prije nekoliko dana na otvaranju rada Frontex - European Border and Coast Guard Agency u Bugarskoj da je to "veliki korak naprijed za čuvanje europskih granica". Vezano za pokaznu vježbu u Splitu, zahvalio je MUP-u RH na pozivu Europskoj agenciji za graničnu i obalnu stražu (European Border and Coast Guard Agency) da organizira pokaznu vježbu u Hrvatskoj, napomenuvši kako je važno pokrenuti komponentu obalne straže jer je obalna straža poluga za cjelovito upravljanje i nadzor granica zajedno s drugim agencijama.

Izvor: 24sata.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_2142)

    https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/11084297_676626182442291_3307398457343470508_n.jpg?oh=a894fac9ca8fb61087ab466cdcba0c1b&oe=586E589F

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara