hren
 

TEČE USTAVNI ROK
Parlamentarna većina prije toga mora izglasati dio od sedam uvjeta koji je od HDZ-a zatražio Most, kao i izmjene odgovarajućih zakona kako bi se smanjio broj ministarstava

ZAGREB Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas će dati mandat za sastavljanje Vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću. Još uvijek se ne zna s koliko će točno Plenković potpisa doći u Predsjedničke dvore, iako je i on sam spomenuo da bi brojka mogla biti veća od 90.

Plenković u svakom slučaju može računati na potpise 61 zastupnika HDZ-a i zastupnika drugih stranaka koji su bili na listi ove stranke, na 15 zastupnika Mosta (13 izabranih u Sabor, prebjeg iz Živog zida Hrvoje Runtić, te zasad nepoznati 15. koji bi mogao biti Goran Aleksić iz Udruge Franak), svih osam zastupnika manjina, pet HSS-a te dva iz koalicije Čačić-Bandić, što je ukupno 91.

Može se dogoditi da svoj potpis da još poneki zastupnik, ali se isto tako može dogoditi da možda neki od ovih 91 koji su dali potis ne glasa za Plenkovićevu Vladu. Moguće je, naime, i da netko od zastupnika manjina možda ipak bude nezadovoljan načinom na koji bi buduća Vlada u svom operativnom programu mogla tretirati potrebe njegove manjine. Ali čak i da se to dogodi, što je ipak malo vjerojatno, to ni na koji način ne bi ugrozilo izglasavanje Plenkovićeve Vlade u Saboru ogromnom većinom.

S današnjim danom počinje teći i ustavni rok od 30 dana u kojem Plenković mora sastaviti Vladu, predstaviti je Saboru i za nju dobiti podršku barem 76 saborskih zastupnika. U slučaju da Plenković u tih 30 dana ne uspije sastaviti Vladu, predsjednica mu za ispunjavanje ovog zadatka može dati dodatnih 30 dana. Međutim, za vjerovati je da će Plenković Vladu sastaviti relativno brzo, s obzirom na velik broj potpisa, ali i zbog toga jer je prošlog tjedna postigao sporazum s Mostom koji će mu biti ključan koalicijski partner u novoj Vladi.

Most će imati potpredsjednika Vlade i četiri ministarstva – unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave, te zaštite okoliša kojem će se pridodati energetika. Naravno i predsjednika Sabora koju će prve dvije godine mandata obavljati predsjednik Mosta Božo Petrov. Nije ipak za očekivati da će Vlada biti imenovana već na konstituirajućoj sjednici Sabora koja će se održati u petak 14. listopada.

I to zbog toga što parlamentarna većina prije toga mora izglasati dio od sedam uvjeta koji je od HDZ-a zatražio Most, kao i izmjene odgovarajućih zakona kako bi se smanjio broj ministarstava. Da je tome tako, može se zaključiti i iz izjave aktualnog predsjednika Sabora Željka Reinera koji je u petak nakon obilježavanja Dana neovisnosti rekao da će Sabor zasjedati i u danima koji počinju s ponedjeljkom 17. listopada. Za očekivati je da će Sabor novu Vladu imenovati tijekom tog tjedna.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara