hren
 

Novim se izbornim predmetima srednjoškolci žele potaknuti da upisuju fakultete prirodnog i tehničkog usmjerenja.

Ovih je dana okončan veliki projekt pod nazivom Znanost plus, kojem je cilj popularizacija prirodnih i tehničkih znanosti među učenicima srednjih škola u Hrvatskoj.

Projekt je osmislila Prirodoslovna škola Vladimira Preloga iz Zagreba, a uz podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, kao partneri aktivno su se uključili Gimnazija Andrije Mohorovičića iz Rijeke, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu te farmaceutska tvrtka Pliva.

Iz "Preloga" ističu kako je u sklopu ovog projekta osmišljeno 15 novih izbornih predmeta, koji bi se mogli uskoro naći na programima hrvatskih gimnazija.

Riječ je o sljedećim predmetima: Bionika, Web dizajn, Geoinformatika, Kritičko razmišljanje u znanosti, Nutricionizam, Programiranje, matematička analiza podataka, Matematičko modeliranje funkcijama, Kemija okoliša, Kemija hrane, Odabrana poglavlja kemije, Statistika, Tehnička grafika podržana računalom, Vjerojatnost te Kemija istraživanjem.

Uvođenje ovih predmeta trebalo bi učenicima gimnazija pružiti nova znanja te ih potaknuti da u većoj mjeri upisuju fakultete prirodnog i tehničkog usmjerenja, odnosno STEM područja (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

U sklopu projekta provedeno je osmišljavanje i izrada udžbenika i nastavnih materijala za novi kurikulum, nabavljena nova nastavna oprema za obje škole uključene u projekt te osigurana edukacija za nastavnike.

Projekt Znanost plus u potpunosti je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije i vrijedan je gotovo 2,5 milijuna kuna.

Izvor : Dnevnik.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_2212)

  Tako triba. A ne vjeronauk, marksizam i slična sranja.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1733)

  Pametno. Znanost, matematika, fizika, programiranje,...to su bitne grane u današnjem svijetu poslova i razvoja. To ima smisla, a ne predmeti koji promiču razno razne ne vladine organizacije koje se bave pravima homoseksualaca, feministkinja, socijalno markističkim revolucijama i ostalim ludostima koje su doslovno uništile zapadnu europu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3112)

  Nisu te revolucije uništile europu, nego pohlepa korporacija, u kojima crkva ima ozbiljne pakete dionica.
  Sve pod pljeskom nepismenog zla koje nezna mislit bez popova i televizije.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara