hren
 

Splitskoj mljekari presudili pohlepa špekulanata za atraktivnom lokacijom i loši poslovni potezi.

Pohlepa špekulanata za atraktivnom lokacijom uz brojne dvojbene poslovne poteze presudila je i splitskoj mljekari Mils. Ovih je dana potpuno utihnula proizvodnja, a stečajni upravitelj Ivo Bućan u potrazi je za (za)kupcem devastiranih pogona. Agonija je trajala dugo: mljekara je osnovana 1956., da bi devedesetih na valu privatizacije po hrvatskom modelu bila uvrštena na listu tvrtki Miroslava Kutle.

Varaždinska Fima grupa preuzima je 2000., potom Geneza, koja se s Podravkom sporila oko Mirne Rovinj, a jedno vrijeme kao vlasnik se predstavljao čak i britanski Salford. Najavljivana su velika ulaganja, preseljenje proizvodnje u poslovnu zonu Sinj, no sve je ostalo na  obećanjima, osim što su osnivane nove tvrtke Mils trgovina, Mils Blago Dalmacije, pa Mils Sinj. Direktori i nadzornici smjenjivani su kao  na tvorničkoj traci.

Višegodišnju kalvariju 2006. pokušali su zaustaviti zaposlenici mali dioničari, koji su držali 22 posto udjela, tražili su intervenciju županije i Vlade RH. Mils je tada imao više od 100 zaposlenih, mlijeko je otkupljivano od 700 kooperanata, godišnji prihod u tom je razdoblju bio veći od 50 milijuna kuna. Zbog neplaćenih poreza i doprinosa država je 2013. postala najveći vjerovnik sa 76 posto udjela u temeljnom kapitalu, no Ministarstvo financija odbilo je plan za ulazak države u vlasničku strukturu. Stečaj je otvoren 2014. Ugašeno je 60 godina tradicije, Splitsko-dalmatinska županija ostala je bez jedine mljekare.

Izvor : Poslovni.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (11)

 • (Gost_1111)

  I ovo je bija dio predizborne politike adezeja. Iz 1990.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5183)

  sat će tuntek niknit uljudbeni šoping centar oli ti van ga stanovi = dali za potrebite?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5176)

  Strašno i sramotno!

  oko 2 godina prije
 • dunkat HrvatSki (Gost_5183)

  5176 njima nije niti sramotno, a kamoli strašno ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_203)

  Prigodno za dan neovisnosti,ljudi će bit slobodni,koliko je takvih poduzeća postalo neovisno,tj.oslobodeno pod zastavom lažnog domoljublja

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2231)

  Dogodine ističe moratorij na slobodnu inozemnu trgovinu poljoprivrednim zemljištem, a prije ulaska u euro zonu kuna će dobit konačno svoju pravu vrijednost - devalvirat će najmanje 20% i onda će se tek vidit sva bijeda paravana "osamostaljenja" i podilaženje stranim centrima moći u zamjenu za - dug. Naravno, paralelno uz zatvaranje svake proizvodnje koju je kriminalni tečaj kune uz bujanje troškova i opterećenja firmi masakrirao. Ali ko nas yebe kad smo budaletine, bili i ostali.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6182)

  Sutraje dan republ..., pardon, dan nezavisnosti. Zanima me koliko će pogona, cesta i škola bit otvoreno. Može i dikoji lift.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3166)

  zivimo od turizma

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2212)

  Misliš živimo na dug?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2435)

  Zatvorena je jer pravit mliko od kojekakvih prašina, može svak u svojoj garaži ili balkonu.
  Najveća je žalost šta ćemo sad kupovat mliko od gradova koji u okolici imaju jednak broj krava ka mi- nula!!!
  Još je veća žalost šta nam je to "mliko" jedna od zdravijih namirnica, iako je već 6 puta prikuvano, na 900 stupnjeva...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5164)

  "Zatvorena je jer pravit mliko od kojekakvih prašina, može svak u svojoj garaži ili balkonu."

  Nije istina. Mliko iz dućana niko ne pravi i pakira "po kućama", nego u pogonu. Samo to se isplati radit u sretnijim zemljama, di se živi od rada, a ne od duga.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara