hren
 

JU PARK ŠUMA MARJAN
S ciljem buđenja svijesti o važnosti očuvanja prirode kao i boravka u njoj, pogotovo među mlađom populacijom, Javna ustanova Park šuma Marjan organizira poučne šetnje Marjanom za predškolsku djecu i niže razrede osnovnih škola.

Tom prilikom bit će podijeljene i prigodne slikovnice „Marjanski bonton i poučna priča za djecu: Idemo na Marjan“. Uz pratnju edukatorice iz Javne ustanove djeca imaju priliku upoznati Marjan, njegove ljepote, ali i pravila ponašanja u prirodi. Ruta poučne šetnje je  Botićevim šetalištem od Vidilice do Crkve sv. Nikole i preko Marjanskih skala do Dječjeg grada.

Slikovnica je nastala kao donacija DM-a , odnosno njihove inicijative „Sve smo to mi“. Izrađena je tijekom ljeta, a u srijedu je na Međunarodni dan pješačenja promovirana -  kazala nam je voditeljica službe promocije i edukacije u JU Park šuma Marjan Antonela Čmrlec.  Učimo djecu o ponašanju u zaštićenim dijelovima prirode, kako je čuvati, kako se ponašati i koje vrijednosti nas tamo očekuju. Slikovnica sadrži i mapu Marjana koja je ilustrirana i prilagođena djeci,  spominju se i biljke i životinje karakteristične za Marjan, a koristi se i dijalekt kako bi se djeci približio stari govor splićana te njihovi običaji.

U srijedu smo organizirali prvu poučnu šetnju uz promociju slikovnice „Marjanski bonton“ s prvašićima splitske eko – škole Mejaši. Djeca su bila zadovoljna, najviše su pregledavali mapu Marjana pokušavajući naći put kojim će se kretati na poučnoj stazi – ispričala je Čmrlec i kazala kako je slikovnica nastala u skladu s njihovim poučnim šetnjama koje su već nekoliko godina provodili na Marjanu za predškolsku djecu i niže razrede osnovnih škola.

Kako bi što ranije stekli zdrave navike i ostvarili emocionalan odnos prema okolišu pozvane su odgojno obrazovne ustanove da se prijave za poučne šetnje Marjanom koje će trajati, najmanje dva tjedna, ovisno o vremenskim uvjetima te o broju škola i vrtića koji se odazovu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_1111)

    Ne bojte se, nema zološkoga i divljih životinja. nema straja.

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara