hren
 

Ovog je četvrtka započeo 22. Simpozij Teorija i praksa brodogradnje - SORTA  2016  koji se održava  u hotelu Medena i traje do 8. listopada u organizaciji Brodotrogira d.d. i suorganizaciji  Sveučilišta u  Zagrebu- Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Prisutne je pozdravio g. Joško Parunov, predsjednik Stalnog odbora SORTA, a u ime organizatora skupa g. Dragan Sorić koji se tom prilikom zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji, a posebno naglasio kako se akademski kipar Vilim Halbarth „pobrinio“ da svojim instalacijama hotel Medena poprimi obilježja škvera.

Prisutnima se obratio u ime domaćina skupa g. Nenad Končar, predsjednik Uprave Brodotrogira, u ime suorganizatora dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje g. Zvonimir Guzović, u ime HAZU-a akademik Ivo Senjanović,  ispred Hrvatske brodogradnje Jadranbrod direktor Siniša Ostojić te predstavnici brodogradilišta g. Marinko Brgić i g. Tomislav Debaljak.

Govornici su isticali važnost ovog skupa koji se održava 22. put po redu što znači da se održava preko 40 godina što dokazuje snagu, sposobnost, volju, želju, borbu na tržištu odnosno žilavost i efikasnost naše brodogradnje i kontinuitet znanja i razvoja usvajanja novih tehnologija, proizvoda, ulazak u nove niše i sve ono što kao izazov daje u zadatak svjetsko tržište da bi se na njemu svakodnevno dokazivali, održavali i izborili za budućnost.

Što Brodotrogir znači za grad Trogir posebno je istaknuo u svom govoru g. Radovan Slade Šilović, dogradonačelnik grada Trogira:„Brodotrogir je zadnje, ali i snažno uporište i branik da mi u Trogiru ne upadnemo u takozvanu opasnu turističku monokulturu i da ga doživljavamo kao onaj zaglavni kamen u nezamjenjivom prostoru gospodarstva i strategije našeg  grada,  i  na  tome smo izuzetno  zahvalni  odgovornima u škveru. „

Simpozij Sorta  tijekom vremena  prerastao je  u  najznačajniji skup brodogradnje i brodarstva  u Hrvatskoj. Simpozij je mjesto okupljanja  znanstvenika i  gospodarstvenika na međunarodnoj razini  koji  razmjenom svojih znanja i iskustva dolaze  do novih inovativnih  spoznaja, čije konkretiziranje omogućava stvaranje nove dodane vrijednosti u brodogradnji, a time i veću konkurentsku prednost  

U radu simpozija sudjeluju mnogi znanstvenici i stručnjaci iz zemlje i svijeta koji će prikazati svoja dostignuća u različitim područjima vezanim uz projektiranje i gradnju brodova i pomorskih objekata.

22. simpozij SORTA 2016 odvija se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • Aris Vecerina (Gost_7750)

    Pohvalno da se bar NETKO od medija osvrnuo na održavanje ovog skupa brodograditelja koji predstavlja najznačajniju izvoznu industrijsku granu RH!

    oko 2 godina prije
  • (Gost_1111)

    Svi su škverovi desetkovani i u gubitku, posluju samo oni s državnom potporom. Lipa politika, je li to nastavak Valentićeve vizije iz 90-tih?

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara