hren
 

LINIJA ŽIVOTA
Andrej Plenković, kao relativni pobjednik izbora, trebao bi izaći pred javnost i zatražiti potporu za formiranje manjinske Vlade. Dobije li je - što je prilično izvjesno, jer u ovom trenutku u Hrvatskoj vlada gotovo konsenzualna sloga o nužnosti što bržeg uspostavljanja funkcionirajuće vlasti - onda je najmanji problem osigurati u Saboru potreban broj ruku za realizaciju takvog rješenja. Javnost je već sita razvlačenja i mrcvarenja pregovora. Parlamentarne stranke, čak i opozicijske, Boga mole da se vrijeme vlasti bez ovlasti što prije okonča.

To znači da bi “potencijalni, mogući, eventualni mandatar”, kako Plenković sam sebe naziva, morao skupiti odlučnost i prekinuti natezanje s Mostom, odnosno otkazati moguću koaliciju. Most je HDZ-u prirodan partner i očekivalo se da će se brzo dogovoriti o formiranju zajedničke Vlade. Šef HDZ-a od prvog je trenutka govorio o njihovu strateškom partnerstvu. Savez s Mostom omogućio bi mu stvaranje logične i stabilne vlasti. U pregovore je ušao s mnogo dobre volje, otvorenošću pokušavajući graditi povjerenje. Prirodno je da će junior partner biti nadzastupljen u arhitekturi vladanja, da dobije više ključnih mjesta nego bi mu to po izbornim rezultatima pripadalo. HDZ je pokazivao namjeru da u tom pogledu bude galantan. Dosadašnje su razgovore ocjenjivali benevolentno, i kad su ostajali vrlo daleko od rezultata i dogovora.

Most se, posve suprotno, konstantno pokazivao nepovjerljivim, nije igrao otvoreno, vjerojatno poučen iskustvom s HDZ-ovim Tomislavom Karamarkom koji je prethodni proces formiranja Vlade odradio s debelom figom u džepu. Kao da imaju sve vrijeme ovoga svijeta ili kao da sporazum s HDZ-om zapravo ne žele, Most je postizborne pregovore pretvorio u beskrajno cincarenje. Seriju zahtjeva u formi ultimatuma. Prvo su još prije izbora izašli s idejom o sedam jamstava, postavljajući rok da im se potencijalni partneri o tome izjasne. Premda se dio tih uvjetovanja pokazao neostvarivim, a veći se dio sigurno ne tiče najurgentnijih problema države, HDZ je o njima strpljivo pregovarao. Tri su tjedna potrošena na listu želja Bože Petrova, Hrvatskoj posve irelevantnu. Tako su pregovore o ustroju i programu buduće Vlade, njihov zadatak broj jedan, tek otvorili. Ali, čim se krenulo s razgovorom o podjeli resora i kadrovima - kurcšlus.

Most bi, uz vjerojatno pet ministarstava i mjesto prvog potpredsjednika Vlade, što je logično, htio zgrabiti i mjesto predsjednika Sabora, što je neprihvatljivo. Nije pravedno ni politički korektno da sa svojih 13 mandata, naspram 61 HDZ-ova, Petrov dobije mjesto šefa hrvatskog parlamenta. Najnovija operacija da se ucjenjivački kapacitet Mosta armira oprobanim sredstvom pritiska, odgađanjem ili driblanjem pregovora djeluje iritantno. Premda Plenković tvrdi da nikakve krize u odnosima s Mostom nema, mnogi su u središnjici HDZ-a proključali. Recentni potezi njihova potencijalnog partnera dižu im tlak.

Naš predsjednik, kažu, nema nikakva razloga udovoljavati takvom ucjenjivačkom ponašanju. Nema jer koalicija s Mostom nije jedina solucija koja mu je na raspolaganju. Ima i druge posve realne mogućnosti za sastavljanje vlasti. Osim toga, nije u redu da se budući saveznici tako šutaju. U HDZ-u spominju da se oni prema Mostu odnose s maksimalnim uvažavanjem. S punim pravom očekuju da im se na isti način uzvrati. Pogotovo jer su mandatima četverostruko jači. Već prilično razočarani tijekom pregovora, u koje su vrlo entuzijastično krenuli, u HDZ-u počinju razmišljati o dvije alternativne kombinacije. Prije svega, podršku svojoj Vladi nikako ne žele graditi piljkajući one s jednim ili dva mandata jer bi takva mnogočlana konstrukcija sigurno bila prilično nestabilna.

Dio stranke pokušava nagovoriti Plenkovića da, uz manjine, u partnerstvo pozove HSS, ali - što je mnogo intrigantnije - i HNS. Uzor za takvu konzervativno-liberalnu koaliciju vide u svojedobnom paktu njemačkog CDU s liberalima. Kombinacija uopće nije nemoguća, ako je suditi po raspoloženju u strankama ciljanim partnerima. HSS se već obećao HDZ-u, a ni pragmatičnom HNS-u ne bi bilo mrsko. U dijelu HDZ-a boje se, međutim, previše ljevičarskog imidža nekih od HNS-ovih perjanica, a boje se i da će im u tom slučaju Most iz opozicije na skorim lokalnim izborima oteti dio biračkog tijela. Možda negdje u pupku Mostova svemira, Metkoviću i okolici! Ali teško na širem planu. Osim toga, lokalni će izbori vrlo brzo, već za nekoliko mjeseci, na proljeće iduće godine, a lako je pretpostaviti da će Plenkovićeva Vlada u to vrijeme još uvijek biti u uzgonu, kao svaka nova vlast na početku mandata.

Druga je varijanta da Andrej Plenković pokuša s formiranjem manjinske Vlade. Takve su kombinacije uvijek vrlo zahtjevne, za premijera krajnje naporne, stoga često kratkotrajne, premda ima i sasvim drugačijih primjera. Lako je pretpostaviti da bi šef HDZ-a za takvo rješenje dobio podršku javnosti. Ako je zatraži i objasni kako stvari stoje. Njegova je izborna pobjeda neupitna. Nitko drugi nema legitimitet i snagu potrebnu za mandatara. Hrvatskoj je, s obzirom na brojne izazove i krize s kojima je suočena, potrebna Vlada koja će što prije početi funkcionirati. Manjinska Vlada - moguće kao prijelazno rješenje, dok se ne pojača nekim novim koalicijskim partnerima - mnogo je čišće i bolje rješenje od krparenja vlasti s nekim problematičnim, kompromitiranim pojedincima i političkim grupacijama koje se HDZ-u kao spasonosne napadno nude.

Mostovo recentno sporadično bacanje udica SDP-u posve je nerealno. Sve kad bi Most i mislio ozbiljno - a ne može mu se vjerovati jer koketiranje s razbijenom ljevicom služi prije svega bildanju i armiranju njegovih vlastitih ucjenjivačkih kapaciteta za nadigravanje s HDZ-om - u ovom trenutku u SDP-u nema baš nikoga koji bi o takvom eventualnom aranžmanu mogao pregovarati. Premda u novom sazivu Sabora najjača opozicijska stranka, SDP je u rasulu i treba im vremena da se izaberu i rekuperaju. S formiranjem vlasti, makar i HDZ-ove, pao bi im kamen sa srca. Bolje da Plenković složi Vladu, nego da se - što neki zagovaraju - provociraju novi prijevremeni izbori. Ako bi se parlamentarni izbori ponovili u kratkom roku, možda istodobno s lokalnim, SDP bi izašao vjerojatno potučen do nogu, HDZ lako moguće toliko moćan da bi sam sastavljao Vladu.

Formiranje manjinske Vlade nije bez rizika i traži veliku odvažnost budućeg mandatara. Premda ne djeluje kao čovjek za barikade, a bolji poznavatelji tvrde da uvijek igra na sigurno, Andrej Plenković u kratkom je vremenu demonstrirao poštovanja vrijednu odlučnost. Ušao je u bitku za šefa HDZ-a kad je stranka bila na koljenima. Odrekao se potom savezništva s niskom desničarskih priljepaka i HDZ je samostalno izveo na izbore, što je rezultiralo punim pogotkom. Odluči li se zahvaliti Mostu i odustati od pregovora koji se, bez rezultata, razvlače poput stare gume u gaćama, pobrat će respekt i odobravanje. Pokazao se otvorenim za razgovor i suradnju, ali mora se pokazati sposobnim i presjeći, odlučiti kad je dosta. Ne može dozvoliti da ga partneri beskonačno šetaju od nemila do nedraga. Most je donio svježinu na hrvatsku političku scenu i neke je stvari pomaknuo s mrtve točke. Prije svega, srušio je katastrofalnu Karamarkovu politiku. Ali, pokušaj da istodobno budu i vlast i opozicija u normalnim je okolnostima neprimjenjiv. S njim se Hrvatska gura u shizofrenu situaciju, umjesto da kandidati za vlast emitiraju stabilnost. Za mentalno zdravlje družbe Bože Petrova može biti jako dobro da neko vrijeme provedu u opoziciji.

Izvor : Jutarnji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_7120)

  bolest koja je ušla u hrvatsko političko tijelo, treba narod shvatiti razmjere ove pošasti ili će posljedice prihvati, peronospora

  oko 3 godina prije
 • Es (Gost_6229)

  Pupovac sanader racan milanovic mesic josipovic pusicka petrov ostojic orebic milosevic stanimirovic tosu sve isti

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5132)

  a nije nego će bit ono šta bi ti tija

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9099)

  Odgovara: # 404743

  Svratiš li ikada do grada princa Tomislava, onako usput, kada svome selu pohodiš?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6216)

  https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/14494729_126425661153877_535473565871232756_n.jpg?oh=ce9ff580d451be287c101117a813ca6d&oe=586E9EE1

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2978)

  Ovi gori6216imali koji od nji dice,u nas u Kaśtilin ima popovskih nasljednika,a fala bogu ima ičijoj se dici sad moraju davat velike odštete,pa zaśto onda oni nebi mogli sa ovog proglasa nastavit sa svojim radom,postenije bi bilo da se žene a ne da jadni pate .

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij