hren
 

Uz poskupljenje od 26,50 kuna mjesečno za obnovljive izvore, sad će građani plaćati i sedam kuna naknade za siromašne. Panenić kaže da ima model za ublažavanje udara

Nova godina bi mogla donijeti pravi strujni udar. Uz već najavljeno poskupljenje od prosječno 26,5 kuna mjesečno, ubuduće će građani, a ne opskrbljivači, plaćati i naknadu za siromašne.

Tu naknadu je uvela prošla vlada i iznosi tri lipe po kilovatu te se kroz nju osigurava besplatna energija za one socijalno ugrožene. Građani je dosad nisu osjetili jer su je pokrivali HEP, Gen-I, RWE, HT i ostali opskrbljivači. Kućanstvu koje prosječno troši 3000 kilovatsati to je dodatni trošak od sedam kuna mjesečno ili 90 kuna godišnje.

Trenutačno isto kućanstvo mjesečno plaća tek 11 kuna naknada za obnovljive izvore. S nova dva poskupljenja plaćat će 45 kuna. Ukupni računi tako će porasti 15-ak posto.

- Nema nikakvog razloga da mi plaćamo tu naknadu od Nove godine. Dosad smo je pokrivali jer je vlada spustila cijenu po kojoj kupujemo struju iz obnovljivih izvora, a od 2017. je ta cijena tržišna. Vlada će ili morati pokriti solidarnu naknadu iz proračuna ili sve prebaciti građanima - kaže nam jedan predstavnik opskrbljivača koji je pregovarao s ranijom vladom.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić kaže nam da će tek pregovarati s opskrbljivačima oko solidarne naknade. I on je svjestan da je oni više neće plaćati.

Kaže da radi na anuliranju poskupljenja zbog više naknade za obnovljive izvore.

- Razradili smo detaljno model koji bi kompenzirao to poskupljenje. I to bez snižavanja PDV-a na struju. Tek trebamo s partnerima iz HDZ-a vidjeti hoće li ga prihvatiti - kaže Panenić.

Tri i pol puta više: Od sljedeće godine će za struju iz obnovljivih izvora poput vjetra građani davati 1,8 milijardi kuna, a lani su za to izdvojili “tek” 524 milijuna. Bivši i sadašnji ministri se svađaju tko je za to kriv.

Vaučeri od 200kn za plin i struju

Solidarna naknada: Siromašni dobijaju mjesečni vaučer od 200 kuna za struju ili plin. Novac za to od 2017. će osigurati svi potrošači.

Izvor : 24sata


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

 • (Gost_4197)

  200 kuna vaučer za siromašno kućanstvo
  7 kuna daje svako nesiromašno kućanstvo
  znači 28,5 kućanstava daje za jedno siromašno

  1 500 000 ukupno kućanstava u hrvatskoj
  podjeljeno na 28,5
  daje 52 600

  znači u hrvatskoj ima oko 52600 siromašnih kućanstava koji trebaju pomoć za energiju

  lijepo ...

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara