hren
 

PROBLEMATIKU NASILJA NAD ŽENAMA INSTITUCIJE TREBAJU SHVAĆATI OZBILJNO
Tihom šetnjom, članice udruge Domine žele izraziti suosjećanje i pijetet sugrađanki Marici Č. koja je ubijena na parkiralištu u Ulici Hrvatske mornarice u Splitu, još jedne u nizu žrtava žena koje su ubijene od strane bračnog ili izvanbračnog partnera. 

Okupljanje je predviđeno danas u 17.30 sati ispred Prekršajnog suda, koji ja temeljem važećih propisa, propisao kaznu od tisuću kuna počinitelju nasilja. Ići će se dalje preko Centra za socijalnu skrb, Policijske uprave, Državnog odvjetništva do mjesta ubojstva.
Želimo poslati poruku institucijama da nismo zadovoljni s poslom koji rade i da je vrijeme da se problematika nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja počne shvaćati ozbiljnije, poručuju organizatori iz udruga Domine.

-Akcija je spontana reakcija naših sugrađanki i  sugrađana koji su zvali i na neki način, znate ono kad prekipi pa kažemo idemo kazati da je dosta. Idemo mi kao stanovnici ovoga grada pokazati da smo ogorčeni i pogođeni onim što se dogodilo – kazala nam je izvršna koordinatorica Udruge Mirjana Kučer.

-Šetnju smo osmislili tako da ćemo se u 17.30 sati naći ispred Prekršajnog suda kod zgrade Županije u Ulici Domovinskog rata. Laganom šetnjom ćemo se spustiti preko MUP-a, pa preko Državnog odvjetništva, Centra za socijalnu skrb i planiramo šetnju završiti na mjestu u Ulici Hrvatske mornarice gdje se dogodio zločin i brutalno ubojstvo žene. Građani su slobodni donijeti cvijeće i svijeće kao i poruke koje žele ostaviti institucijama. Sve je to jedna simbolična i nadasve šetnja koja treba biti dostojanstvena i tiha – ističe Kučer.

-Ne postoji definicija nasilja nad ženama, pa je na taj način i teško pratiti dinamiku prijavljivanja nasilja. Postoje neke opće statistike kao i ona da je svaka treća žena u svom životu doživjela neki od oblika nasilja , bilo na radnom mjestu bilo u obitelji. S obzirom da se ovaj broj od 20 do 40 ubijenih žena od strane partnera godišnje u Hrvatskoj, a sa ovim ubojstvom u ovu statistiku se upisao i grad Split  – zaključuje Kučer.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij