hren

Ministarstvo socijalne politike i mladih želi izraditi novi Obiteljski zakon pa su na stranicama ministarstva objavljene teze za njegovu izradu. Otvorena je i javna rasprava. Novi prijedlog zakona donosi brojne promjene, od kojih nisu sve baš pozitivne.

Prema nacrtu novog zakona tehnička ministrica Bernardica Juretić donosi dosta promjena. Ukoliko bude izglasan, prijedlog novog zakona donio bi uvođenje predbračnog savjetovanja o pravnim posljedicama zasnivanja braka, pravima i obvezama bračnih drugova, s naglaskom na roditeljska prava i odgovornosti, načela uređenja zajedničke roditeljske skrbi, zajamčena prava djece i imovinskopravne odnose.

Ministrica Juretić navela je kako su ti zaključci nastali temeljem iskustva radne skupine – sudaca, odvjetnika, djelatnika centara za socijalnu skrb te medijatora koji se svakodnevno susreću s tim problemima.

Zabrana posvajanja za izvanbračne parove

‘Mi svi idemo u brak iz ljubavi, a ne iz računice, ali nažalost svjesni smo i velikog broja rastava brakova i problema koji nastaju poslije oko djece i imovinskog prava’, rekla je Juretić.

No, osim što bi novi zakon stavio naglasak na roditeljska prava i odgovornosti, zabranio bi posvajanje djece izvanbračnim partnerima, uveo obavezno mirenje prije razvoda, registar bračnih ugovora, ukidanje instituta obiteljskog doma, naplatu nadzora od roditelja, licenciranje nadzornika nad roditeljskom skrbi, ali i povratak potpunog lišenja poslovne sposobnosti.

Bračne i izvanbračne zajednice više ne bi bile izjednačene

Novi Obiteljski zakon obrisao bi znak jednakosti između bračnih i izvanbračnih zajednica, a ukinuo bi se i Centar za posebno skrbništvo koje zapošljava specijalno educirane odvjetnike koji zastupaju djecu u razvodima, postupcima ovrha te posvajanja te druge ranjive skupine.

Inicijativa za promjenu zakona potekla je od Ustavnog suda koji je početkom godine pitao Vladu što kani učiniti s Obiteljskim zakonom s obzirom na veliku količinu ustavnih sudskih postupaka koji su ponovno pokrernuti nakon što je prethodni zakon iz 2014. suspendiran, rekla je koordinatorica radne skupine za izmjenu Obiteljskog zakona Ljubica Matijević Vrsaljko.

Radna skupina je rekla da je zakon loš, konfuzan, kontradiktoran, prenorminaran i nejasan te da su neke stvari vrlo problematične, kaže Matijević Vrsaljko.

Nema razvoda bez obveznog savjetovanja

“Primjerice, ako idete u postupak razvoda, ne možete se razvesti ako niste završili postupak obveznog savjetovanja kojem je cilj napraviti plan zajedničke roditeljske skrbi. No, praksa pokazuje da u slučaju nasilja roditelji zaključe plan možda i na štetu djeteta, samo da se rješe nasilnog partnera“, kazala je Matijević Vrsaljko.

Zaključila je kako država ne bi trebala dozvoliti da se ljudi razvode “kao po platnom nalogu” već bi netko trebao reći je li plan plan zajedničke roditeljske skrbi u interesu djeteta.

Zakon se, najavila je, neće donositi na brzinu već treba biti odraz volje struke i većine građana jer se odnosi na sve građane, s obzirom da se svi nalaze u nekim obiteljskim odnosima.

Izvor : Net.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij