hren

Rasla imovina u mirovinskim fondovima i osiguranjima gotovo 10%, a vrijednosni papiri pali čak 12,6 posto.

Kad je nedavno predsjednik Uprave hrvatskog Allianza Boris Galić izjavio da je Hrvatska siromašna zemlja bogatih građana, vrlo je moguće da je već u ruci imao Izvješće o globalnom bogatstvu koje je njegova matična tvrtka upravo objavila sedmi put, a pokazuje da su naši građani po financijskoj imovini 33. u svijetu, što nije baš niska pozicija.

Usto, u izračun ulazi samo imovina u novcu i financijskim instrumentima, a da se pribroji kapital koji leži u nekretninama, prema čijemo smo vlasništvu u svjetskom vrhu, plasman bi jamačno bio i puno bolji.  Najbogatiji su Švicarci i Amerikanci, dok su Britanci u najnovijem izvješću za 2015. skočili na treću poziciju, potisnuvši Japan. No, zajedničko je za sve zemlje, pa i za nas, da je brzina rasta vrijednosti imovine znatno manja: sa 9%, koliko je rasla prethodne tri godine, pala je na 4,9%, čime je neznatno premašila globalni rast BDP-a. U Hrvatskoj je pak rast sa 7,2%, koliko je iznosio 2014., usporio na 1,1 posto.

Primjetan je, međutim, rast imovine u mirovinskim fondovima i osiguranjima od gotovo 10%, dok su vrijednosni papiri pali čak 12,6 posto. Više od pola financijske imovine hrvatskih građana leži u depozitima, koji su lani rasli samo 2,2 posto, i to vjerojatno samo na osnovi pribrojenih kamata. Izvješće analizira i financijske obveze, pa pokazuje da i dalje traje razduživanje, u 2015. velikim dijelom kao posljedica konverzije CHF kredita, pa su se obveze smanjile 1,7%, prosječno za 4120 eura po stanovniku, što je oko 30 tisuća kuna. No, još su dugovi po osobi oko 27 tisuća kuna veći od prosjeka istočnoeuropskih država članica EU.

Po dugu iskazanom kao udio u BDP-u od 40% drugi smo u regiji, iza Estonije koja ima 45 posto. Jedina regija u svijetu čije bogatstvo raste je Azija, uz izuzetak Japana. Stanje je najgore u Europi, SAD-u i Japanu; u zapadnoj se Europi rast prepolovio na 3,2%, a u SAD-u na 2,4%, dok je u Aziji skočio na 14,8 posto. Građani cijelog svijeta imaju prema ovom izvješću 155 tisuća milijardi financijske imovine.

Izvor : Poslovni.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij