hren
 

CRNE STATISTIKE
Uoči Prvog europskog dana bez poginulih u prometu koji se obilježava 21. rujna hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da su u 2015. na hrvatskim prometnicama poginule čak 62 osobe više nego godinu ranije.

Prošle su godine u prometnim nesrećama poginule 432 osobe, što je čak 62 osobe više nego 2014., a udio poginulih u prometnim nesrećama u odnosu na ukupno umrle osobe u 2015. iznosio je, prema podacima DZS-a, 0,8 posto. U 2015. u prometnim nesrećama poginulo je 78,2 posto muških i 21,8 posto ženskih osoba.

Najviše osoba poginulo je u nesrećama u prijevoznom sredstvu (67,6 posto), a na drugom su mjestu poginuli pješaci (17,4 posto). U nesrećama u prijevoznom sredstvu najviše poginulih osoba bilo je u kolovozu, i to 12,7 posto od ukupno poginulih osoba u prijevoznom sredstvu u 2015., a najmanje u veljači (3,1 posto).

Najveći broj poginulih pješaka bio je u listopadu. Udio poginulih pješaka u tome mjesecu bio je 14,7 posto od ukupno poginulih pješaka u 2015., dok je najmanji bio u svibnju (4 posto).

U prometnim nesrećama 2015. najviše osoba poginulo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (46), zatim u Osječko-baranjskoj županiji (42), a najmanji broj poginulih u prometu zabilježen je u Požeško-slavonskoj županiji (7).

Europska mreža prometnih policija - TISPOL je u suradnji s Europskom komisijom, političarima, nositeljima strategija i partnerima u području sigurnosti cestovnog prometa iz cijele Europe odabrala 21. rujna za početak projekta Edward, čiji je cilj dan bez poginulih u prometu na europskim cestama.

"Zajedničkim se trudom značajno može pridonijeti daljnjem smanjenju smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja u prometnim nesrećama, kao i nastojanju da takvo stanje bude konstanta, jer, svaki bi dan trebao biti Edward dan", poručuje TISPOL.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_8071)

  Policija ne zna gdje se nalazi na ulicama?
  Samo se igraju s laserima nije dovoljno.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2107)

  Šta će policija kad rodjo napravi cestu na jedinstven i na svitu nevidjen način, a zatvorit ga niko neće jer je jak u svojoj partiji??
  Javna je tajna da se u asfalt ne melje tvrdi kamen, kako bi tribalo, nego tupina koju se povadi krčeći trasu za ceste.
  Kad isti gazda dobije odvoz škart kamena i izradu asfalta, šta misliš oće li se puno mislit di ga deponirat, i odakle onda granit dovest?
  Ili 2 muve istim udarcem, a to śta se odma izliže, samo mu je na korist.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_812)

  Znamo i zasto- najlosija infrastruktura u Hrvatskoj. Npr. pjesacki prijelaz u Kastel Starom na raskrscu, na magistrali stoji u mrklom mraku pa ti sad pridi. Trotoari su nam strana rijec, a obiljezja za radove na cesti sluze ka zamjena za Rizik igru! Strašno!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2133)

  Kod nas imamo nakaradnu logiku preglupe većine naroda, i političare dovoljno debelog obraza, pa se umisto trotoara, nojevima, za njihov novac prodaju ležeći, i noviji auti duplo prije nego bi ih tribali minjat, jer su se njihovi raspali bez prodjene kilometraže.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9213)

  Ceste jesu sigurno donekle razlog nesrecama(10%),ali lude glave,nekulturni i divlji vozaci i neispravna stara vozila to je glavi problem i uvik ce biti tako mozemo imati najbolje ceste ali nece nan vridit kad nemamo mozga

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara