hren
 

Ministarstvo zdravlja provelo je inventuru. RTG i CT uređaji, anesteziološki aparati i inkubatori za bebe često su stariji od dva desetljeća

Preciznost RTG uređaja iz KBC-a Split je lutrija koja nema veze sa zdravim mozgom. Pitam bivše ministre gdje su prethodnih godina našli tvrtke koje su davale atest za ovaj prastari uređaj. Kako uopće taj RTG ima dozvolu za rad?

Kaže nam to zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac koji je proveo veliku inventuru starosti uređaja u hrvatskim bolnicama. Rendgen o kojem govori u splitskoj je bolnici već 44 godine, a proizvela ga je nekadašnja Elektronska industrija Niš. Za takav uređaj više nema ni rezervnih dijelova, no i dalje ga koriste za dijagnostiku. Koliko je točno uređaja u našem zdravstvu koje je proizvela ova bivša jugoslavenska tvrtka te koji se još vode kao valjani i upotrebljivi ustanovit će se revizijom dobivenih podataka.

- Stanje je u bolnicama loše i sve se to lomi preko leđa pacijenata - kaže nam Ivan Bekavac.

Podatke koje su prikupili iz svih bolnica treba još revidirati kako bi se doznala precizna količina svih medicinskih uređaja i uskladila sa stvarnim stanjem uređaja koji su u upotrebi i koji se više ne koriste, ali generalno se može reći, što potvrđuje i zamjenik ministra, da u svoj opremi koju trenutačno koriste liječnici ima mnogo uređaja starijih od 20 godina.

Tako se u operacijskim salama koriste stari anesteziološki uređaji, pacijenti dolaze na snimanja na zastarjele RTG-e i CT-e, a prijevremeno rođene bebe liječničku pomoć primaju ležeći u inkubatorima koji su nabavljeni davnih dana.

Kako ističe Ivan Bekavac, najveći problem je s uređajima za rendgen, jer većina njih još radi na starinski način - na film. To je nespojivo sa suvremenom medicinom, pa bi sve te uređaje trebalo zamijeniti modernom, digitalnom tehnologijom.

Zadarska bolnica, na čijem je čelu do prije godinu dana bio još aktualni ministar zdravlja Dario Nakić, ima pretpotopni CT uređaj iz 1993. Dakle, 23 godine star. Poražavajući je to podatak s obzirom na to da je prosječni vijek trajanja CT uređaja oko 10 godina. U Hrvatskoj je ukupno 47 CT uređaja u 30 bolnica, a čak njih 26 prošlo je taj vijek od 10 godina. Ivan Bekavac tvrdi da će u sljedećih godinu dana biti kupljeno još 13 CT i MR uređaja za hrvatske bolnice, kao i digitalnih mamografa. S tom brojkom, kaže zamjenik ministra, zdravstvo će imati sasvim dovoljan broj kapitalnih uređaja. No koji je smisao imati ih ako njihova iskoristivost nije maksimalna?

- Uređaji poslije podne ne smiju stajati neiskorišteni. To je strašno i neprihvatljivo. Dio zdravstvenih ustanova uveo je popodnevni rad, ali to je nedovoljno. Ostali, vjerujem, nisu to učinili zbog manjka zdravstvenih radnika. To je veliki grijeh bivših vladajućih struktura u zdravstvu jer su ulagali u nepotrebne stvari umjesto u ljude - tumači Ivan Bekavac te dodaje kako su za neredovitu zamjenu starih uređaja novima jednako krivi ravnatelji bolnica, kao i bivši ministri zdravstva.     

Kako uopće rade?

Pune 44 godine star je RTG u splitskoj bolnici, a čini se da nije jedini. Ostale ustanove uglavnom imaju uređaje koji su stari 20 godina.

Traju desetljeće

U 30 zdravstvenih ustanova ukupno je 47 CT-a. Od toga je njih 26 starije od deset godina, što je maksimalni radni vijek takvih uređaja.

24 MR uređaja

Podaci kažu da naše bolnice imaju 24 MR uređaja. Riječ je o novijoj tehnologiji, a od ukupnog broja pet ih je starije od 10 godina.

Bebe u starudiji

Mnogo inkubatora već je napunilo 20 godina, no i dalje se koriste na neonatološkim odjelima u svim zdravstvenim ustanovama.

Izvor : 24sata


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_3063)

    nema komentara!!!

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij