hren
 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je ponovno pozvalo izborne sudionike i medijske nakladnike da poštuju izbornu šutnju koja je, uoči nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora, u Hrvatskoj počela u ponoć i trajat će do nedjelje u 19 sati, tj. do zatvaranja birališta.

Povjerenstvo je to učinilo reagirajući na pritužbe građana da dobivaju SMS poruke u kojima ih se nagovara za koga da glasuju, te da pojedini elektronički mediji repriziraju emisije izbornog karaktera, a neki objavljuju komentare izbornih događaja od petka, kaže potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Građane ljute SMS poruke, kaže Lovrin i navodi da se građani žale da dobivaju puno poruka u kojima ih se poziva, da zbog preferencijskog glasa, daju svoj glas baš određenom kandidatu.

DIP, pojašnjava, prigovore upućuje nadležnom HAKOM-u koji može blokirati brojeve s kojih se SMS-ovi šalju.

Građani se žale i da im se u sandučiće ubacuju promidžbeni materijali, da se preko jednih plakata lijepe drugi itd.

Ipak, Lovrin kaže kako broj prigovora za nedjeljne izbore nije bitno veći od broja prigovora koji su u DIP stizali za izbore u studenom.

Lovrin je potvrdila da u inozemstvu, gdje se glasuje dva dana, subota protječe bez dojava o nepravilnostima. Navodi da je u BiH do 10 sati izdano oko 500 potvrda za glasovanje mimo aktivno registriranih, a takvih je u BiH oko 35 tisuća, ukupno u inozemstvu oko 60 tisuća.

Zbog vremenske razlike, prvi izborni dan već je završen u Australiji, Japanu, Indoneziji.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_3129)

  A jesu li se javili piciginaši s Resnika, za koga (se) oni glasaju?

  oko 2 godina prije
 • Sarkasticni covik (Gost_6107)

  Ako dobije Hdz konacno dobivamo i tunel kroz kozjak i elitnu poduzetnicji zonu Vucevica +start up programe za mlade poduzetnike

  oko 2 godina prije
 • (Gost_124)

  A ko ce.piturat otaj tunel?

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara