hren
 

U našoj je zemlji prošle godine došlo do snažnog preokreta, računi se brže podmiruju.

Tijekom krize poduzeća i građani u Hrvatskoj bili su najgori platiše u Europi, jer su najviše kasnili s plaćanjem računa. No, lani je nastupio je preokret. Hrvati su počeli podmirivati račune bolje od prosjeka EU-a, u kojoj 23 posto računa nije plaćeno u roku, dok u Hrvatskoj zakašnjelih plaćanja ima 22 posto.

Štoviše, Hrvati su se zajedno s Poljacima lani popeli na vrh najboljih platiša u istočnoj Europi, a postali su bolji i od Britanaca, prema najnovijem europskom istraživanju, koje je u Hrvatskoj obuhvatilo 200 tvrtki. Istraživanje je provela tvrtka EOS Matrix, koja se bavi naplatom potraživanja za potrebe banaka, telekomunikacijskih, komunalnih i drugih tvrtki. Prosječni rok plaćanja računa u Hrvatskoj smanjio se s 42 dana u 2014. na 36 dana 2015., na prosjek zapadne Europe, dok u istočnoj Europi taj rok iznosi 38 dana.

Najveće je iznenađenje da račune najbolje podmiruju trgovci, koji su donedavno najviše kasnili. Trgovina je čak 80 posto računa lani platila u roku, čime je nadmašila industriju i usluge, koje su na vrijeme podmirile 78, odnosno 75 posto obveza, primjećuje Barbara Cerinski, direktorica EOS Matrixa u Hrvatskoj. Cerinski ipak nije previše hvalila bolje platežne navike. Bojim se da će se pogoršati, rekla je.

Redovitije plaćanje može se zahvaliti ponajprije poduzetnicima, koji su prosjek popravili znatno više od građana. Ti podaci EOS-a poklapaju se s gospodarskim oporavkom u Hrvatskoj prošle godine. No, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Lajoš Žager, kaže da podatke treba uzeti s rezervom.

– Ne znamo je li do boljih rezultata došlo zato što tvrtke i građani brže podmiruju račune. Možda su neke tvrtke propale, a možda su ostale tvrtke uskladile svoje bilance, odnosno otpisale dugove, pa sada imaju brži obrtaj kapitala – rekao je Žager na okruglom stolu kojeg su priredili EOS i tjednik Lider.

Podaci o poboljšanoj naplati računa u Hrvatskoj odskaču od razvoja događaja u EU, gdje se naplata usporava, pa tvrtke produljuju rokove plaćanja za klijente. Prosječno odobravaju 36 dana za naplatu, dva dana dulje nego prethodne godine. Disciplina u plaćanju jako je važna, jer kašnjenja mogu pogoršati ili ugroziti rad tvrtki, objasnila je Cerinski. Direktor uprave EOS grupe Hans-Werner Scherer upozorava da produljivanje rokova za plaćanje ne poboljšava naplatu, jer kupci opet kasne. Scherer radije proporučuje kraće rokove.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

 • (Gost_9710)

  Kad isto društvo otima kuće zbog sitnih iznosa, uvodi naknade za ništa pruženo, i dostavlja račune na način da poštar ni teoretski nemože sve podilit šta mu natovare, pa je pola po kantama, a gradjani troše telefon za utvrdit šta duguju...
  Došli smo do situacije da namjerno taje da im nešto nisi platija, da se skupi kamata..
  Jer kamatarenje je zarada, a ne sitne, usluge, makar i ne pružene...
  Da nepružene, komunalna i vodna naknada su ovdi nepružene usluge..
  REKET...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1197)

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14238099_136003116855018_3757162247137605840_n.jpg?oh=dedd97c359fdc5b50b63d727d3f4ffe7&oe=584464AC

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara