hren
 

Iz HZZO-a stoga poručuju da će poduzeti i izvanredne akcije te pojačati nadzor kako bi utvrdili razloge porasta stope bolovanja, te će "postupiti u skladu s utvrđenim činjenicama".

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) najavljuju akcije kontrole bolovanja, čija je stopa u stalnom porastu posljednje dvije godine na području cijele Hrvatske.

Povećava se broj dnevno bolesnih i broj dana bolovanja, te rastu troškovi naknada za bolovanje što značajno opterećuje zdravstveni proračun, kažu u HZZO-u.  

Broj bolovanja već je u 2015. godini bitno porastao u odnosu na 2014. kao i na planiranu stopu bolovanja, a ta se tendencija nastavila i u prvih šest mjeseci ove godine. 

Tako je ukupna stopa bolovanja u 2014. godine iznosila 2,76,  u 2015. - 3,03, a u prvih šest mjeseci ove godine - 3,18. Naknade isplaćene za bolovanja u 2015. godine iznosile su 1,23 milijuna kuna, što je 119 tisuća kuna više nego 2014. 

 Prosječno, ove je godine dnevno  na bolovanju 46.909 ljudi,  što je za 6914 više nego 2014. 

Uz redovite kontrole otvorenih bolovanja u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, iz HZZO-a stoga poručuju da će poduzeti i izvanredne akcije te pojačati nadzor kako bi utvrdili razloge porasta stope bolovanja, te će "postupiti u skladu s utvrđenim činjenicama".

Nakon ukidanja ovlaštenih doktora HZZO-a - povećala se stopa bolovanja

Kao jedan od mogućih razloga porasta bolovanja u HZZO-u navode zakonske izmjene  iz 2013. kojima je sustav kontrole ostao bez njihovih ovlaštenih doktora. 

Ovlašteni doktori od 2009. do srpnja 2013. kontrolirali su ordinacije obiteljskih doktora i pregledavali medicinsku dokumentaciju. Mogli su pozvati na pregled osobu na bolovanju,  kada je to bilo potrebno zbog produženja ili zaključivanja bolovanja, a obavljali su i druge potrebne poslove i konzultacije u ordinaciji izabranog doktora.

Njihovo uvođenje, kažu u HZZO-u, pokazalo je dobre rezultate, tako da se stopa bolovanja nekoliko godina uzastopno smanjivala.

 No, po novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju iz 2013. izabrani je doktor jedini ovlašten za određivanje trajanja bolovanja.

 Posljedično, od početka 2015. godine stopa bolovanja počela je značajno rasti zbog čega  u HZZO-u kažu da "moraju poduzeti nove akcije kontrole".

Izvor : 24sata.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_2098)

  ne mogu virovat da će provodit kontrolu bolovanja. folirantu se ne može i neće moć stat na kraj jer je platio svoje bolovanje. toga je bilo uvik. nafrka bi pravi bolesnik. kontrola u ambulanti kod likara je bezvezarija jer kakvi bi to bija likar koji nebi zna opravdat zašto je nekome otvorija bolovanje. danas otvori pod jednon dijagnozom, nakon par dana pod drugom i tako bolovanje kuri, a psihičke dijagnoze palile su uvik pa i danas. na ruku folirantu ide i čekanje na pregled specijaliste. da se ovi očedu pozabavit ozbiljno sa tim problemom onda su tribali ka nekad obilazit "bolesnike" doma, ali u svako doba dana i nenajavljeno. tako je radija frađakomo za jugovinil. bilo ga je i po zagori.i neka je jer su drugi radnici morali odrađivat poslove ovih "bolesnih"

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4241)

  " folirantu se ne može i neće moć stat na kraj jer je platio svoje bolovanje."

  Misliš? Može se ako seoće. Npr. praksa redovitih kontrolnih pregleda nasumično izabranih korisnika bolovanja i par kazni i otkaza odma će odvratit falše bolesnike i likare od te rabote. Naš čovik je najosjetljiviji na takujin.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4241) (Gost_1213)

  koji redoviti pregledi. likar će ga poslat u specijaliste koji će mu potvrdit bolest i bolovanje, a još ako mu triba sredit auto ili u vikendici uradit koji posal sam će mu produžit. takvih specijalista ima koji otvaraju i produžuju bolovanja po sistemu "ruka ruku mije" bolovanje neče dobit samo onaj koji ništa i nikoga nema.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4241) (Gost_1213)

  vikendice likara su pomagali radit upravo "bolesni". đardine oko kuća i vikendica su kopali i sadili "pacijenti"

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij