hren
 

Na temelju telefonskog intervjuiranja 1000 ispitanika po izbornoj jedinici, vodeći pritom računa o dobnoj, spolnoj i obrazovnoj strukturi stanovništva, jedino sigurno što anketa pokazuje jest da nijedna od vodećih stranaka neće moći samostalno sastaviti Vladu.

Prema Hendalovu izračunu mandata najviše osvaja SDP-ova koalicija - 61. Pet manje dobivaju HDZ i partneri. U Saboru bi još sjedilo 13 Mostovaca, 6 iz opcije oko Živog zida, 3 IDS-ovca, jedan HDDSB-ovac. I to je 140!  Plus 3 zastupnika iz dijaspore i 8 predstavnika manjina - 151 - što je ukupan broj zastupnika.

Isključujući termin relativnog pobjednika i trgovačku logiku, a uzimajući u obzir samo svjetonazorsko-ideološku bliskost i dosadašnja iskustva, skupljanje saborske većine moglo bi početi ovako: SDP-ov savez, kao i dosad, računa na IDS, s kojim dolazi do 64 zastupnika. Dakle, da bi imao minimalnih 76 potpisa za Milanovića mandatara, treba im još 12.

HDZ, pak, u startu računa na 3 predstavnika dijaspore, s kojima dolazi do 59. Još im 17 ruku nedostaje za Plenkovića mandatara.

Na raspolaganju za poslijeizborni "lov" ostaje 28 zastupnika. S obzirom na iskustvo lanjskih izbora, preostale stranke, odnosno koalicije, kao i zastupnike manjina nezahvalno je bilo što špekulirati. Unatoč uvriježenom mišljenju kako manjine idu uz pobjednika, njihov Klub zastupnika u prošlom sazivu Sabora se podijelio. Veći dio stao je tada uz oporbu, manji uz HDZ.

Mostov se klub također počeo rasipati na samom početku pregovora s dvije vodeće stranke. Dakle, bude li rezultat izbora koliko-toliko odražavao rezultate naše ankete, moglo bi nas opet čekati dugo i mučno razdoblje sastavljanja saborske većine s neizvjesnim raspletom.

Izvor : HRT


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_9242)

  Nažalost SDP A I HDZ tajno raćunaju na mandate Živog zida kiji je vuk u janjećoj koži. Dragi moji ti ljudi Lovrinovići i Martinović bi za fotelju u ministarstvu Financija i Pravosuđa prodali svoju kožu. Tako da je živi zid izigran u startu. Samo pogledajte koliko im se prostora daje na HRTU kojeg kontrolira HDZ. Vidi se ko se s kime dogovorio a da ne kažem kako su fini prema HDZ a i oprezni SDP jer će pasti trgovina BRAVO ŽIVI ZID LIPO STE TO ISPREGOVARALI BRAVO MARTINOVIĆ.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9190)

  sta ce nam izbori..kad razni hr strucnjaci i njihove agencije..znaju sve unaprid..a sve uhljeb do uhljeba..neradnici i lincine..zajebavaju di stignu..pa toga nema ni u tunguziji..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6479)

  Izvaredni izbori ponovo u prosincu 2016 ili u siječnju 2017, ovde ni Salamun nemože pomoč. SDP ide na terapiju kod Dr Uglješića , HDZ je na terapiji kod Dr Dodiga a MOST- puntižela ima svoga Dr Božu . Prema svemu izgleda da će se terapija morat uduplat, dok svi ne počmu trest glavon . Nakraju će svi počet tražit pokemona, neshvačajući da bi bilo bolje da muški ženski sa izbornih lista kupu dvostruku dozu Afričke Šljive i provedu kućnu terapiju na koju su zaboravili ove godine i da dadu svoj primjer provođenja pronatalitetne politike, vođenje ljubavi je zdravije za muškarce i žene nego vođenje i bavljenje politikom .
  Preporuka je da partneri budu iz suprotnih političkih opcija zbog smanje političkih tenzija jer Hrvatska to zaslužuje.
  Jer samo strastvena Hrvatska je boljitak za Hrvatski Narod, učinimo mali napor za Našu Hrvatsku, sve za strastvenu i čvrstu Hrvatsku a ne za mlitavu i obišenu .

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6241)

  SDP i HDZ dva kraja istoga štapa kojim nas "dresiraju" (iliti mlate) već dvadeset godina. Pozicija i sami sebi opozicija. Ako je ko vjerodostojan onda su to mostovci koji se nisu prodali ni jednima ni drugima, a mogli su se dobro uhljebit. Možda nisu u svemu upravu, možda moraju još učit, ali nisu se prodali i zato s njima imamo donekle šansu zajedno popravit brljotine koje su nam napraviili SDP i HDZ sa partnerima (mrtve duše!).
  https://www.youtube.com/watch?v=4ZOhRqNZt64

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara