hren
 

DO 12. rujna traje javna rasprava na temu nacrta prijedloga Zakona o zaštiti životinja. Javnost i udruge za zaštitu životinja mogle bi biti zadovoljne izmjenama, budući da je predloženo povećanje razine zakonske zaštite životinja.

I dalje se predviđa ostanak zabrane uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna te ona na snagu stupa 1. siječnja 2017. Međutim,  Ministarstvo poljoprivrede u Prijedlogu Zakona određuje dodatno prijelazno razdoblje za uzgajivače činčila, do 1. siječnja 2018., uz obrazloženje. da ''mlade životinje dostignu zrelost koja je potrebna za njihovo korištenje i nakon toga prestanak njihove proizvodnje.

Novi zakon zabranio bio držati pse stalno vezane ili ih držati u boksevima bez omogućavanja slobodnog kretanja te držanje životinja u cirkusima. Po prvi put u Hrvatskoj zabranjuj se spolni odnos čovjeka i životinje.

Optuženi zoofil za spolni odnos sa životinjom morat će platiti kaznu od deset do trideset tisuća kuna.

Istim iznosom kažnjavat će se i bacanje petardi i sličnih pirotehničkih sredstava na životinje, držanje dupina i ostalih sisavaca i porodice Cetacea u zatočeništvu.

Bolja briga za napuštene životinje

O napuštenim životinjama po novom bi Zakonu trebale brinuti jedinice lokalne samouprave, tako što će morati organizirati koordinacijske skupine koje će raditi na rješavanju problema napuštenih životinja na drugačije načine osim njihova usmrćianja. One će morati financirati i liječenje životinja za koje se ne zna tko ih je ozlijedio.

Prijedlog Zakona unaprijeđen je i sljedećim odredbama: obvezom sterilizacije životinja u skloništima, uređivanjem koje se vrste životinja mogu uzgajati, prodavati i držati kao kućni ljubimci, obavezom jedinica lokalne samouprave da financiraju pružanje pomoći ozlijeđenim životinjama za koje se ne zna tko ih je ozlijedio, obvezom jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave da organiziraju koordinacijske radne skupine koje će poticati udomljavanje, mikročipiranje, kastraciju i edukaciju u cilju rješavanja problematike napuštenih i izgubljenih životinja, ovlastima komunalnog redara u nadzoru držanja i postupanja s kućnim ljubimcima.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • (Gost_4172)

  Samo tako ,zaštita životinja je OK ali dragi moji ja bi tija da vi zaštitite prvo čovjeka od istih ti životinja .

  oko 2 godina prije
 • (Gost_141)

  Sta uradit kad ti susid ima dva pasa koja laju na sve i svasta po dvi ure u komadu?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1213)

  pase snimit kad laju pa kad umuknu pustit susidu snimku i nek onda on i žena nanaju

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8173)

  Šta ti smetaju pasi kad laju a kad ti i drustvo lajete a šta onda pasi sigurno ne laju zaništa a ti i žena lamete u svako doba

  oko 2 godina prije
 • (Gost_424)

  Dicu da bi sutra bili judi triba odgojit.Isto je i sa pasima.Moje dite niti je a i sad kad je veći ne ometa drugoga, kad san nabavija pasa i njega san naučija ka i dite.Za nikoga nisu ni dica ni životinje, a nisu ni za živit

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1014)

  Kad bi i za ljude bilo zaštite kao i za životinje ...

  oko 2 godina prije
 • cinik (Gost_8541)

  Odgovara: # 400859

  blago ti se ! Kod mojih laju cili dan.

  oko 2 godina prije
 • psi (Gost_8221)

  jeli dozvoljeno držati pet pasa u stanu koji laju i noću idanju

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3109)

  "jeli dozvoljeno držati pet pasa u stanu koji laju i noću idanju"

  Je, ali samo ukoliko ih seksualno ne iskorištavaš. Šta znači da moreš prasnit pasa u gujicu, ali samo ako nisi iskoristija sredstva prisile. I obrnuto.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara