hren
 

RASPISAN NOVI NATJEČAJ
MORH nije iznenada postao veliki poslodavac, nego se zapošljava onoliko vojnika koliko se mjesta unutar sustava oslobodi.

Javni natječaj koji je Ministarstvo obrane objavilo u zadnjem broju Narodnih novina novo zapošljavanje nudi za 550 vojnika/mornara s početkom službe 4. listopada 2016. MORH nudi potpisivanje ugovora na četiri godine, a probni rok traje 6 mjeseci. U svibnju je MORH sličnim natječajem već popunio 250 mjesta, što odgovara planu koji je odobrila Vlada, a prema kojemu će se ove godine zaposliti čak 800 vojnika i mornara.

Rekordna 2014.

Radi se, međutim, o podmlađivanju postojeće strukture u vojsci, a MORH nije iznenada postao veliki poslodavac, nego se zapošljava onoliko vojnika koliko se mjesta unutar sustava oslobodi. Radi usporedbe, prema podacima MORH-a u djelatnu vojnu službu u 2015. godini primljeno je 550 vojnika/mornara, 2014. rekordnih 936 te 2013. njih 450. Služba je u 2015. služba prestala za 614 vojnika, 2014. godine za 826, 2013. godine 282 vojnika. Od 2015. vojnici potpisuju profesionalni četverogodišnji ugovor, a prije su uglavnom primani na neodređeno vrijeme tako da od kraja 1990-ih do 2005. prijema gotovo da nije bilo. Znatan broj tih vojnika još je u službi i završavaju je uglavnom s pravom na mirovinu, objašnjavaju u MORH-u. Ističu da “rok trajanja” za vojnika u prosjeku iznosi dva ili tri ugovora pa, ne napreduju li prema dočasnicima ili časnicima, završit će karijeru vojnika u desetak godina. Rok za prestanak važenja tog zakona o radu na neodređeno produljen je do kraja 2019. godine zbog brojnosti tih vojnika koji su u četrdesetim godinama života, kad njihova vojna karijera ide prema kraju.

– Ali svakako nije riječ o prestarim vojnicima, a znatan broj njih obavlja kritične poslove za koje je nužna znatna obuka i iskustvo (pirotehničari, vozači teških kamiona, oklopnih vozila i tenkova), ističu u MORH-u. Prosječna neto plaća djelatnog vojnika, inače, iznosi oko 4500 kuna. Vojnici sada potpisuju ugovore na četiri godine, no što ako požele raskinuti ugovore ranije, ima li sankcija?

– U slučaju da vojnik želi ranije napustiti službu, ugovorom je predviđeno da će za svaki mjesec ranijeg raskida nadoknaditi štetu u protuvrijednosti mjesečne neto plaće – kažu u MORH-u.

Deficitarni kadrovi

Većina od ovih 550 ponuđenih ugovora odnosi se na vojnike i popunjavanje u profesionalnim gardijskim brigadama. Na mornare se odnosi nešto više od 2 posto od tog broja. HRM je manje brojnosti u odnosu na ostale dijelove Oružanih snaga, ali su zbog tehničke naravi mornarice razmjerno zastupljeniji časnici i dočasnici pa je ukupan broj mornara u odnosu na ukupan broj vojnika oko 1:17. Premda je riječ o javnom natječaju, on se odnosi na one sa završenim dragovoljnim vojnim osposobljavanjem, a uvjeti natječaja su još srednja stručna sprema te najviše navršenih 27 godina života do kraja 2016., s time da se mogu prijaviti i oni koji imaju višu stručnu spremu od tražene. Iz postojećeg sastava vojnika obučit će se 250 dočasnika i 38 časnika. Osim toga, vojska s tržišta rada traži 22 kandidata za časnike za deficitarne struke, najviše liječnike i meteorologe.

Izvor : Vecernji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (32)

 • (Gost_7122)

  Još će ih se uhljebit. Malo ih je pa triba još! Sramota!!! Tamo su sve uhljebljeni muteži, kriminalci, dileri i kamatari!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5163)

  Ma super znaci oni povise 27 god mogu krepat a 91 nisu gledali ko ima osnovnu ili srednju skolu sve je valjalo koje ste vi mutezi.

  oko 3 godina prije
 • 13 & 007* (Gost_3611)

  tooooooooooooo goste 5163 :) FANTA st ično :)

  oko 3 godina prije
 • 007 & 13* (Gost_3611)

  POP laškana domoVinica ;) uzduž i POP riko ;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6161)

  Pismo Druga Tita

  Piše: Jimmy 077 / Objavljeno: 19.08.2016. u 00:06h

  Dragi moji Jugoslaveni, mrzite me čujem.

  I to iz dna duše. Mrzite me i sve mi po spisku psujete. Kažete da sam bio diktator, da sam gušio slobode, da sam slao u zatvor nedužne, da sam naredio ubistva mnogobrojnih. Da dok sam bio na čelu FNRJ i SFRJ zadužio i vašu djecu, vaše unuke i praunuke. Da sam bio protiv slobode ispovjedanja vjere. Da sam napravio društvo privilegiranih a da je narod bio željan svega.

  E pa mrzite me, nadam se da ćee me mrziti iz dana u dan sve više. Zaboraviti ćete da sam postao predsjednik države koja je još bila u feudalnom dobu, da skoro nije bilo tvornica, da je procenat nepismenosti bio izuzetno visok, da su bolesti koje su odavno bile iskorijenjene u Evropi i dalje harale po cijelom Balkanu. Zaboraviti ćete ili već jeste koliko je kilometara pruga, puteva i cesta napravljeno dok sam bio „diktator“.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6161)

  Koliko je bolnica izgrađeno, škola i univerziteta. Koliko smo samo tvornica napravili, kakvu smo vojnu industriju izgradili. Koliko ste samo imali radničkih odmarališta, prvenstveno na moru ali i na kopnu. Vaša su djeca imala dobre škole, vaš je pasoš bio cijenjen.

  Jesam, priznajem, bio sam diktator. Nisam dozvolio da nam Rusi i Amerikanci seru po glavi. Tačno je, bio sam diktator, nisam htio da čujem da može biti neko gladan. Naređivao sam, i opet bih, da svaki radnik dobije stan od svoje firme. Naređivao sam i opet bih, da svaka radnička familija ima pravo na godišnji odmor na moru. Priznajem, mrzio sam zaostalost i koristio sam svoj diktatorski autroritet da svako djete mora ići u osnovnu školu a ko želi može i u srednju i na besplatan fakultet. Liječenje na VMA u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu je bilo dostupno svima i svima je bilo besplatno.

  Mrzite me što sam hapsio i slao na Goli otok. Mrzićete me još i više kad vam kažem da bih to opet činio samo da obezbijedim miran san sv

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6161)

  svakom djetetu u svojoj diktaturi. A u tome sam i uspio. Ko je radio svoj posao, nije išao na Goli otok. Ko je radio gluposti, rovario protiv tek osnovane države, kovao planove za uspostavljanje sovjetske republike, ili neke američke kvazi-demokracije, taj je imao besplatnu kartu za Goli otok.

  Mrzite me što sam naredio ubistva kvislinga i izdajica 1945-te. Ma šta sam trebao? Da ih amnestiram, a oni klali nedužan narod 4 godine. Kažete da sam naredio ubistva nekih sveštenika, hodža i popova? A nije vam palo na pamet da ih je ostalo u životu više od 99%, odnosno da sam naredio (i opet bih) da se smaknu samo oni koji su blagoslovljavali koljače. Zaboravili ste da nisam zabranio da se grade i crkve i džamije.

  Kme, kme Tito je bio diktator, on nije dozvolio razvoj demokracije! Pa majku vam vašu, sve sam vam dao! Nije se zvalo ova ili ona stranka ali ste imali SSO, SK, sindikate, radničke savjete, SUBNOR,

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6161)

  imali ste sve mogućnosti da se ponašate demokratski i uvježbavate demokratske procese. Kao smeta vam što nije mogao napredovati ko nije bio član partije! Pa majku vam vašu, ko sad napreduje u tim vašim državama? Da nisu možda nezavisni intelektualci!?

  Ma znate šta, razočarali ste me i to duboko. Sve sam vam dao i šta vi onda uradite? Sve razjebete! Gdje su sad one škole i tvornice, gdje su univerziteti? Koliki je natalitet? Rastete li ili padate? Jeste li sretni ili nesretni? Ljeto je, hoćete li na more? Hoćete li svojim parama ili možda na kredit? Čije su vam banke? Čiju hranu jedete, je li uvozna ili domaća? Imate li za zimnicu? Sjećate li se mojih zimnica, svake godine, ha? Ko je kum vašeg djeteta? Je li komšija i prijatelj druge nacije ili više toga nema? Gdje su vam djeca, sa vama ili su pobjegla u inostranstvo, brisati guzice švabama? Može li se živjeti od penzije ili se svi molite bogu da umrete prije nego odete u penziju, samo da se ne patite i ne mučite svoju djecu?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6161)

  Budale jadne! Šta sam vam govorio – čuvajte bratstvo i jedinstvo. Mislite li da sam ja to samo onako pričao?

  Budale jadne! Sad vam švabe i francuzi uvaljuju priču o evropskoj uniji! A vi pušite sve što vam kažu! Pa imali ste uniju jaču od evropske sa vojskom, policijom, bankom, minimalnim uvozom, čist zrak i domaću hranu, džaba školstvo i zdravstvo. A sad ćete dobiti njihovu vojsku i policiju, njihove banke da vas pljačkaju, zaboravite na čisti zrak i vodu, ići ćete kod njih da ih služite a domaće ćete pojesti samo govno.

  A to ste i zaslužili.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1138) (Gost_6161)

  nemaš ništa drugo reč:p

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4425)

  Bizite ca od uniforme samo ce vas iskoristit i nista necete zauzvrat dobit. To pricam iz iskustva kada vam produ godine samo vas sutnu nogom i kazu da niste perspektivni kadar. Jedino mozete uspit ako imate vezu jer i u vojsci za napredovanje triba veza kako za cin tako i za casnicku i docasnicku skolu, a placu cete vecu zaradit da liti konobarite. Pozdrav od razocaranog i da zivim jos jedan zivot nikad vise u nikakvu uniformu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3128)

  6161, u sridu!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3128)

  Super, 2 i po milijuna kuna viśe svaki misec moramo od usta dici odvojit, da bi amerima poslali topovsko meso u siriju, ili za šta??
  Zašto postojeća vojska ne probija puteve, i ne kopa kanale??
  Jedan pravi kanal nam oglavu triba 50 metara od granice sa srbijom, duž cile granice!!!
  Takav kanal minja 5000 vojnika, a u miru navodnjava i naše i srpske njive!!
  Tuda su srbi dolazili u ratu nakon rušenja mosta na dunavu, i ako tu bude kanal, nikad više neće doć s vojskom.
  Kanal može bit reguliran branama i ustavama, čuvat nas od poplava, i skratit plovni put...
  Dakle koristi i dobiti, su razne, a ulog minimalan...
  Ali o tome odlučuje onaj birokrat u briselu, koji nam je opalija embargo na oružje usrid srpskog napada, ili onaj bankar čije će interese branit naši plaćenici...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3611)

  čovjek je rođen slobodan ,a posvuda je u okovima ;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1437)

  Dajte još uhljeba i neradnika!! Očemo još!!

  oko 3 godina prije
 • el protector (Gost_3109)

  Odgovara: # 400685

  Sramota je tvoj komentar.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2092)

  sramota ovog portala je što briše komentare koji ne vrijeđaju nikoga nego samo žele rasvjetliti istinu od laži, kome je jugoslavija dobra vidi se sad najbolje, jer briše sve HRVATSKI ORIJENTIRANE KOMENTARE, I TO STE VI JUGOSLOVENI,

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2239)

  Uloga medija u svakoj državi je razvijanje nacionalne svijesti pučanstva dotične države. Naš politolog je javno, u više navrata na državnim medijima izjavljivao kako ne pozna osjećaj nacionalne pripadnosti, pa je time stekao uvjete za neograničeno djelovanje na hrvatskim medijima, što je protivno svake zdrave logike ?
  Djeluje nevjerojatno, ali je istinito !
  Šteta što se nitko javno ne zalaže za podizanje nacionalne svijesti u društvu, već se radi upravo suprotno, a ni ovaj članak ne dotiče anacionalnost dotičnog sveprisutnog politologa ?
  Puhovski o demokraciji? Puhovski je bio neuspješni student fizike u Zagrebu i neuspješni student filozofije u Njemačkoj. Po povratku u Zagreb kao internacionalac uspješno završava studije Općenarodne obrane i društvene samozaštite na Fakultetu političkih nauka. Nakon sloma Hrvatskog Proljeća postaje profesor filozofije marksizma, a 91-e profesor filozofije politike.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2239)

  "Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo paliti. Pripucat ćemo pa ćemo se povući. Nijemci nas neće naći, ali će iz osvete paliti sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uz sebe, pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti s onima koji imaju neki posjed. Njih ćemo povezati uz sebe predavanjima, kazališnim predstavama i drugom promidžbom. Tako ćemo postupno proći kroz sve pokrajine.
  Seljak koji posjeduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima plaću i ima kruha, za nas ništa ne vrijedi. Mi od njih moramo napraviti beskućnike, proletere.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2239)

  Samo nesretnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira.“

  [Dokument se nalazi u Arhivu vojno povijesnog instituta u Beogradu u „fajlu“ Štaba vrhovne komande (JVUO) – Četnički arhiv, pod oznakom K-12, 30/12.]

  Podnoseći ostavku na mjesto potpredsjednika u prvoj poslijeratnoj jugoslavenskoj vladi, sastavljenoj pod pritiskom Britanaca od Tita i Šubašića, Milan Grol je izjavio: "Ovo nije država nego klaonica"
  Pokolj kakav se provodio nad Hrvatima nije poznat u europskoj civilizaciji. Milovan Đilas (Wartime, 1947.)
  I ZATO HRVATSKA MORA IMATI JAKU VOJSKU ODNOSNO SVAKI NAŠ ČOVJEK MORA BITI OSOSOBLJEN ZA OBRANU DOMOVINE, I TO NAM MORA BITI CILJ.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1213)

  sada je stvoreno toliko beskučnika ,a stvaraju se i dalje pa se pitam boji li se ova vlast da oni ne odu u komuniste.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1213)

  vidiš , mene uopće ne interesira ko je pisa ,di je pisa i zašto je pisa. mogu samo komentirat jeli ima išta istine u svemu napisanom. očito tebi to nije bitno.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_195)

  Odgovara: # 400850

  varaš se kao i što varate namjerno čitatelje, to je od zloga

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1213)

  ajde reci u čemu se varamo. možda se i obratimo

  oko 3 godina prije
 • (Gost_113)

  sve države bivše juge su produkt anglosaksonske gamadi i praktički postoje samo u bolesnim NAZI glavama u glavurdama koje misle da imaju državu!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_113) (Gost_5167)

  a di ti spadaš, čega si ti produkt;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_195)

  Odgovara: # 400867

  zar je nacist-fašist-nazadan, svatko onaj koji voli svoju zemlju. sram te bilo da si svjestan patnje koji je tvoj narod prošao da bi cijeli svijet znao i ljubomoran na zemlju od boga nam dodijeljenu, poštuj mrtve koji su dali svoj život za jedinu misao, sloboda mom domu i narodu.,

  oko 3 godina prije
 • budriNin=141* (Gost_7963)

  čoVjek je rođen SLobOdaN, a pOSvudA je u OKOvima ;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1226)

  ja poštujem mrtve ali ne sve.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7104)

  tooooooooooooo goste 7963

  oko 3 godina prije
 • 141=budriNin* (Gost_5093)

  čoVjek je rođen sloboDan, a poSvUDa je u OKOvima ;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6252)

  https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/11084297_676626182442291_3307398457343470508_n.jpg?oh=a894fac9ca8fb61087ab466cdcba0c1b&oe=586E589F

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara