hren
 

SVE NAŠIM NOVCEM
Tvrtka "Promet" odlučila se za kupnju devet polovnih zglobnih autobusa za koje je raspisala javni natječaj vrijedan 3,25 milijuna kuna. Nešto više od polovice kupoprodajnog iznosa osigurano je iz gradske blagajne, dok će ostatak podmiriti javni prijevoznik iz vlastitih sredstava.

Prema dostupnoj tehničkoj dokumentaciji, gradska tvrtka planira nabaviti klimatizirana vozila s najmanje 50 sjedećih mjesta za putnike i 30 stajaćih, koja ne smiju biti starija od 10 godina i s maksimalno prijeđenih 900.000 kilometara. Potez "Prometova" poslovodstva ne čudi, jer je postojeći vozni park u nezavidnom stanju, a bliži se početak nove školske godine kada se opterećenje vozila znatno povećava.

– Imamo problem s nedostatkom vozila i moramo dopuniti vozni park. Za nove autobuse nemamo novca i sam postupak njihove nabave i proizvodnje bi trajao najmanje devet mjeseci, što nam je dugo razdoblje – potvrdio nam je Željko Krnić, "Prometov" direktor.

Otvaranje ponuda potencijalnih isporučitelja rabljenih vozila zakazano je za sljedeći četvrtak. Direktor Krnić kazao je da im je proteklog proljeća zagrebački ZET pomogao donirajući tri vozila, ali da u glavnom gradu trenutačno nemaju daljnjih mogućnosti za dodatnu pomoć splitskoj tvrtki. Još u mandatu bivše gradske vlasti bila je planirana nabavka 30 novih autobusa, no to do danas nije ostvareno i zbog manjih prihoda u Banovini.

"Prometovci" će ovih dana imati mnogo posla, posebno jer za sada nemaju namjeru novčano obeštetiti odvjetnika Željka Lubinu za vrijednost njegovih devet MAN-ovih zglobnih autobusa koje je gradska tvrtka godinama koristila, a već mu ih je trebala vratiti u ispravnom stanju temeljem pravomoćne presude Trgovačkog suda. Javni prijevoznik, naime, želi da za ta stara vozila, koja su većinom izvan pogona, nabavi rezervni dijelove i da ih popravi.

– Učinit ćemo sve da ispoštujemo pravomoćnu presudu Trgovačkog suda i umanjimo troškove – kazao je Krnić.
U međuvremenu je Lubina od Općinskog suda zatražio da "Prometu" odredi "penale" koje mora plaćati svakog dana dok mu ne preda ispravne autobuse. Predmet je dodijeljen Stalnoj sudskoj službi u Imotskom koja je odredila da prijevoznik do ispunjenja presude Trgovačkog suda mora odvjetniku isplaćivati 2250 kuna dnevno.

Splitska tvrtka je na takvu odluku uložila žalbu, a na Općinskom sudu objašnjavaju da taj prigovor ne odgađa izvršenje i da "Prometu" teku "penali" od početka lipnja. Od tada je prošlo više od dva mjeseca, što znači da javno poduzeće već duguje odvjetniku preko 135.000 kuna, a taj iznos se svakodnevno povećava, te bi na godišnjoj razini iznosio 821.250 kuna.


Čermak i Nizozemci žele 'pumpu'

Na javno nadmetanje za zakup "Prometove" benzinske postaje koja je smještena na 315 kvadrata zemljišta u Hercegovačkoj ulici, uz mjesečnu naknadu koja mora biti veća od 15.000 kuna, do kraja srpnja su se javile tri domaće tvrtke. Najpoznatija javnosti je "Crodux derivati dva" čiji je vlasnik umirovljeni general Ivan Čermak, a kada bi bili izabrani na natječaju, to bi nakon Dujmovače bila njihova druga postaja u našem gradu.

Druga ponuda stigla je iz Kastva kod Rijeke gdje je sjedište tvrtke "Adria Oil" koja je u vlasništvu nizozemskog "Dumatrust Management Servicesa". U Hrvatskoj ima 15 benzinskih crpki, od čega najviše na Kvarneru, te dvije u Dalmaciji, kod Zadra i Šibenika. Treću ponudu dala je solinska tvrtka "DeToni" koja se bavi trgovinom i nautičkim čarterom.

No, "Promet" je poništio natječaj, te će novi objaviti u roku mjesec dana.

– U natječaju nisu bili egzaktno definirani svi uvjeti kojima moraju udovoljiti ponuditelji i zbog toga će postupak biti ponovljen – kazao je direktor Krnić.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij