hren
 

ILEGALNA KONKURENCIJA
Po najvećem zvizdanu, na uzavrelom asfaltu, u utorak, točno u podne, gradski taksisti, vozači Radio Taxija, poredali su svoje automobile na stajalištu kraj turističke palače, i mirno prosvjedovali.

- Ovaj put je mirno, jer poštujemo zakone i nismo stigli prijaviti prosvjed, a kako će biti idući put ne znamo! Nastavi li se ovako, za svoje ponašanje ne odgovaramo - pokazali su nam odmah koliko su ljuti i ogorčeni, a isprovocirali su ih, tvrde, ilegalci.

- Ilegalaca koliko hoćeš, kupe ljude po cestama, na našim stajalištima, a nitko im ništa ne može! Inspektori dolaze nama, samo nas se globi, provjerava nam se svaki račun, a gotovo da nema kvarta gdje barem deset ljudi, ma i više, ne razvozi turiste i pri tom dobro zarađuju. Svatko tko ima vozačku danas može biti prijevoznik - kaže nam taksist Milivoj Topić i nastavlja.

- Ma nemamo mi ništa protiv legalne konkurencije, ali kap je s ovim neredom odavno prelila čašu! Evo, sad vam stiže katamaran, pogledajte golf dvica, golf trica, Twingo s troja vrata svi su ili transfer ili transport. Pa tko je to lud? Mi smo svi konkurencija, ali postoji neki red! - pojašnjava Milivoj otkrivajući nam tko je pravi krivac.

- Gradska vlast, a tko će bit! Na zadnjoj sjednici indirektno su pozvali građane, da tko god želi, može se baviti našim poslom. Koga briga kako ćemo mi familiju prehranit! Svi znamo kako stvari u Splitu funkcioniraju, bilo da je riječ o taksijima, ili štekatima. Umjesto da nas pozovu na razgovor, pitaju za iskustva s terena, a pri tom i prouče prometnu statistiku, naprave nešto za razvitak strategije, oni ni makac! Odluke donose necivilizirano, po zalogajnicama i kafićima, sram ih bilo! Kerumu su se svi smijali, no za ovu vlast on je nedostižan! - tvrdi Topić, a klimanjem glave tvrdnje mu odobravaju i kolege Rino Mršić i Tonči Luketin.

- Nas je 139 legalnih, gradska vlast želi da nas je više. Dakle po njima, na 67 stajališta trebalo bi rasporediti 180 vozila. To znači, da bi nas ovdje, na ovom stajalištu gdje ima 12 mjesta, trebalo biti od 25 do 30. Kako je to moguće? Jedino je Vjekoslav Ivanišević, pravi gospodin, zahtijevao na gradskom vijeću da se ispita koliki je broj taksista gradu potreban, 150 ili 155. Ni on, ni mi, odgovor nikada nismo dobili - pojašnjava Mršić. Ljut je i Tonči, inače predsjednik Taxi sekcije pri Udruženju obrtnika Split.

- Sad ću vam pojasnit kako stvari stoje. Mi vidimo ilegalca kako kupi putnike, obavijestimo carinu koja je nadležna za nas, oni zabilježe, kažu zovi policiju. Policija nije nadležna, carina izađe na teren za pet dana i provjerava nas! Mi kažemo nismo sami sebe prijavili, nego ilegalce, ma briga njih! Oni su svoju kvotu ispunili! Dakle taj začarani trokut grad-carina-policija nikako ne funkcionira - bijesan je Tonči.

- A što je s Uberom?- jedva uspijevamo doći do riječi.

- Ma koji Uber što vam je, to je isto paravan za dobar dio ilegalaca! Oni vam odvedu gosta, recimo iz zračne luke, daju mu svoj osobni kontakt i sljedećih tjedan dana, koliko je gost tu samo njih zove i oni ne prijavljuju tu vožnju, već voze na crno - uvjeravaju nas.

- Pa kako onda reagirate? Ima tu i fizičkih obračuna? - propitkujemo dalje.

- Nego kako! Svaki dan je na rubu incidenta! Kolege se boje, žive u strahu! Jednoga od naših lani su skoro s ceste izgurali, bilo je kao u filmovima - tvrdi Rino.

- A mene su dvaput prošlo ljeto priveli, dok sam radio. Došli su ilegalci, obavijestio sam turiste o čemu se radi, odabrali su voziti se sa mnom. Nakon deset minuta zvoni mobitel, policija me poziva da se javim u Prvu policijsku postaju! Jel to normalno? Banana država! - pojašnjava Milivoj.

- Kada je bio najveći broj turista 1988., bilo je 170 taksi vozila, a tada smo pod ingerencijom imali i Podstranu, Solin i Kaštela. Sada svi oni imaju svoje taksije, a manje je velikih hotela. Evo i kolega iz Podstrane nam je danas došao dati potporu.. A hoteli tek! Koje su to prijevare. Nama prijevoz do zračne luke košta 250, a oni naplaćuju između 350 i 400 kuna! - nastavljaju uglas.

- A tek Uber, evo vidi sad aplikaciju, do zračne luke 472 kune! Tako je bilo i za vrijeme Ultre, oni nemaju limit kao mi. Nama je deset kuna po kilometru najviša cijena, a njima ovisi o potražnji! Još smo ove zime pristali voziti za 30 kuna, a političari su to samo iskoristili za vlastitu promociju. A nas tko šiša! No, ne odustajemo, prosvjedovat ćemo dok se konačno ne uvede red - zaključuju Mršić i Luketin.


Lažne Facebook stranice

Ilegalci, tvrde nam taksisti, djeluju i zahvaljujući Facebooku.

- Pogledajte te lažne Facebook stranice, "Taxi Split", takvih sto verzija, to su sve ilegalci koji godinama posluju. Sramota! - upozoravaju taksisti.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (17)

 • aerodrom (Gost_7162)

  silvio je kralj prometa u Hrvata

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5176)

  uber:)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1099)

  Neka vas, nije mi žaj. da ste humaniji s cijenama, bilo bi vas više legalnih jer bi se i domaći i furešti koristili vašim uslugama, pa bi i crnjaka bilo manje i bilo bi im nezanimljivije. E, ali to onda znači radit i zimi, a ne igrat šah 7 uri, a uru vozit. Uostalom, ako vam ne valja, učlanite se u Uber, ionako ste rekli da je to laka zarada.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2878)

  koji balkanci..ma sta balkanci..nigerijanci..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9242)

  "Za svoje ponašanje ne odgovarate". Pogledajte se samo kako vozite kao luđaci po cesti.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2138)

  Sami taksisti su divlji prevoznici: stanu u red na aerodrom, pokupe putnika za Split, odvezu ga do štafilića, prekrcaj u privatno auto i odma nazad u red.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1120)

  vozija san se cameo taxijem od autobusnog kolodvora u ZG do iblerova trga za 15 kn. ima san i prtljagu. naši taxisti su inače bahati, a fali im i manira.o cijenama suvišno je pisat

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2367)

  Naprid naši

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2874)

  1120..kad si reka iblerov trg..bice taxist mislia..da si neka faca..ili mozda cak.. mali mirko..;)

  oko 2 godina prije
 • Gost_2874) (Gost_5152)

  reka sam mu ulicu i broj ulaza

  oko 2 godina prije
 • (Gost_174)

  ko o čemu kurva o poštenju.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1100)

  Triba lipo liberalizirat taxi tržište. Očito ovi cehovski pristup s ograničenim koncesijama pogoduje samo mafiji: taksistima i gownarima koji koncesije (ne)izdaju uz proviziju. Pustit Cameo, Uber, pa nek se samo od sebe tržište pročisti. I nema tu neke značajne štete, samo koristi. Uostalom, kad smo radi "liberalizacije tržišta" i "prelaza na tržišno gospodarstvo" popljačkali, pardon, privatizirali sve šta je valjalo i šta nije i to strancima, uključujući financijsku kičmu - banke i jedino šta posluje - ugostiteljstvo i trgovinu, onda radi koristi građana liberalizirajmo i taxi tržište.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9226)

  naj nepristojniji vozaci lete ko ludjaci sram vas bilo a di je policija kad vi prelazite cjelu kolonu i prestrojavate se kao da nema nikoga sigurno je i cesta samo za vas nekada je taksista bio gospodin covik a danas ludjak za volanom

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6186)

  vozi misko:)

  oko 2 godina prije
 • Pjer (Gost_2040)

  Naši taksisti su dno dna

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5132)

  Kao prvo, svako auto svoja boja, mnogi i za otpad. Kao drugo, neprikladno odjeveni, izgleda taksi stajalište kao vašar. Treće, preskupi do boga. Zaključak: nered kao u svim hrvatskim obrtima.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8320)

  kako voze taksisti to je sramota, a pogotovo kad iskrcaju putnike pa se prazni vračaju po druge, kamikaze, treba im oduzet auto a ne dozvolu, prekoračenje brzine, prestrojavanje bez žmigavca, pričaju na mobitel, obavezno pretjecanje u punon gasu, voze veleslalom, itd

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara