hren
 

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), krajem travnja ukupni bruto inozemni dug iznosio je 44,4 milijarde eura, što je 75 milijuna ili 0,2% više nego mjesec dana prije, ali znatno manje nego godinu dana prije, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Premda je u odnosu na ožujak zabilježio rast, prekinuvši niz od pet uzastopnih mjeseci pada na mjesečnoj razini, ukupni bruto inozemni dug u travnju je nastavio s trendom smanjenja na godišnjoj razini, ističe se u analizi RBA.

U odnosu na travanj 2015., bruto inozemni dug niži je za 5,3 milijarde eura, ili 10,6%. Najveći doprinos godišnjem smanjenju bruto inozemnog duga došao je od drugih monetarnih financijskih institucija, čiji se dug koncem travnja spustio na 5,5 milijardi eura.

Dug drugih monetarnih financijskih institucija u travnju je niži za 243 milijuna eura, ili 4,2%, u odnosu na ožujak, dok je u odnosu na travanj 2015. zabilježio pad od 2,7 milijardi eura ili 33,1%.

Značajan doprinos smanjenju vanjskog duga došao je i od sektora opće države, čiji se bruto inozemni dug krajem travnja spustio na 14,9 milijardi eura, što je za 1,6% ili 237 milijuna eura manje nego mjesec dana prije. Nakon što je u ožujku, prvi put nakon svibnja 2009., zabilježen i godišnji pad bruto inozemnog duga komponente opće države, za 8,9%, travanj je donio još jedan pad na godišnjoj razini, za 1,4 milijarde eura ili 8,4%, ističu analitičari RBA.

Ukupna bruto inozemna zaduženost javnog sektora, koja između ostalog, obuhvaća i vanjski dug javnih nefinancijskih trgovačkih društava, krajem travnja je iznosila 18,7 milijardi eura, što je 0,1% manje nego mjesec dana prije i 7,3% manje na godišnjoj razini. Ostali domaći sektori, čiji bruto inozemni dug iznosi 16,2 milijarde eura, smanjili su razinu duga za 252 milijuna eura ili 1,5% na godišnjoj razini.

Izvor : HRT


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_4542)

    govoridu kako je hdz u koaliciji sa mostom slabo radija, a oni smanjili dug za deset posto? :D

    oko 2 godina prije
  • (Gost_1130)

    je raspametili se od posla

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara