SUČELJAVANJE ŠEFOVA STRANAKA
HDZ je želio pomaknuti termin za dva dana, ali HRT nije pristao.

Slušajući izjave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića koje su davali medijima zadnjih dana, izgledalo je da nema razloga sumnjati da ćemo u petak 12. kolovoza gledati njihovu prvu televizijsku debatu. Podsjetimo, nakon što je Zoran Milanović predstavljajući program svoje Narodne koalicije u Samoboru ljubazno zamolio Plenkovića da mu “učini ljubav i pojavi se na sučeljavanju”, šef HDZ nije mu mogao reći ne.

– Kolega Milanović je evoluirao od uvreda od neki dan do debate. Iskazujem spremnost na sučeljavanje na javnom servisu, neposredno prije početka službene izborne kampanje. Ključni kandidati za predsjednika Vlade imat će prigodu hrvatskoj javnosti izložiti svoj program i sučeliti argumente – izjavio je potom Plenković.

No kako sada stvari stoje, na riječima je sve stalo, barem što se tiče šefa HDZ-a. Naime, kako doznajemo na HRT-u, pisani odgovor da pristaje na debatu dao im je za sada jedino SDP, i to prije tjedan dana. Službeni pristanak iz HDZ-a, kažu na HRT-u, još čekaju. Također, na HRT-u doznajemo da su iz HDZ-a prije nekoliko dana zamolili da se debata prebaci na nedjelju, 14. kolovoza. Navodno je razlog za to predaja izbornih lista, što HDZ misli napraviti upravo u subotu, što je krajnji rok. No na HRT-u na taj uvjet nisu pristali.

Njihova ponuda i dalje je debata 12. kolovoza, najvjerojatnije u 20 sati, a vodio bi je Mislav Togonal.

Na HRT-u su predložilli i nekoliko tematskih blokova poput gospodarstva, unutarnje politike, zdravstva, obrazovanja, vanjske politike, ali i svjetonazorskih pitanja.

Da je očito negdje zapelo kazao je i sam Milanović nakon polaganja vijenaca na Mirogoju u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja.

– HDZ, pak, koliko znamo, do ovog trenutka još ništa nije potvrdio nego bi se cjenkao. Mi se cjenkati nećemo. Očekujemo da i druga strana prihvati ponuđeni termin, kako bismo tamo onda razgovarali o stvarima životno važnima za Hrvatsku – izjavio je Milanović koji je jučer na Facebooku objavio mailove koji potvrđuju da je poziv HRT-a za debatu stigao još 25. srpnja, a da je SDP potvrdno odgovorio 1. kolovoza.

Zbog čega još nisu poslali pisanu potvrdu HRT-u da pristaju i da dolaze na debatu, u HDZ-u ne odgovaraju. Neslužbeno poručuju da će to riješiti izborni stožer, ali i podsjećaju da su već rekli da pristaju na debatu te dodaju kako je upravo Plenković prvi i pozvao na debatu.

Politički analitičar Žarko Puhovski drži kako samo sučeljavanje neće mnogo utjecati na raspoloženje birača.

– To je jedino važno za njih dvojicu, da se vidi tko je hrabriji, veći džek... Plenkoviću je mudrije da pristane na to sučeljavanje. Manja mu je šteta da ode nego da mu Milanović pije krv da ga se boji, da se nije usudio sučeliti s njim... – objašnajva Puhovski. Drži i kako će Plenkoviću jedina opasnost biti set svjetonazorskih pitanja jer tu će se, kaže, vidjeti da je njegova najveća prednost zapravo i njegov najveći nedostatak.

– Plenković je uveo novi način ophođenja u politički prostor. Pristojan je, ali se i ne izjašnjava o sumnjivim temama. I time ga se može provocirati, voditelj mora inzistirati na odgovoru i Milanović eventualno može poentirati ako ga natjera da pokaže koliko je desno, a koliko centar – drži Puhovski.

Izvor : Večernji List


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada