hren
 

STIŽE POLA MILIJUNA TALIJANA
Više od pola milijuna Talijana naći će se u iduća dva tjedna na Jadranu na glavnom godišnjem odmoru koji za najveći broj naših susjeda počinje od ovog vikenda i potrajat će do 22. kolovoza, čime tradicionalno započinje “razdoblje feragosta” kada će polovicu svih naših gostiju činiti Talijani.

Iako je putem turističkih agencija prodan doslovno svaki hotelski krevet na Jadranu za kolovoz koji je stavljen na tržište u Italiji, veliki broj Talijana u Hrvatsku ipak stiže bez rezervacija, računajući na ponudu privatnog smještaja. Zaustavljanje prodaje za poznatija ljetovališta u Hrvatskoj na talijanskom tržištu počelo je još u lipnju, a početkom srpnja agencije su prodale sve što su imale od hotelskih kapaciteta.

Rasprodane karte

- Trenutna situacija za Hrvatsku u Italiji je odlična, prodano je sve što se ponudilo u hotelima, iako je potražnja za hotelskim smještajem svakog dana tražena. Nažalost, više nemamo što ponuditi pa upućujemo goste na mogućnost privatnog smještaja ako ga još ima.

Upita je jako puno, a Rovinj, Hvar, Bol, Lošinj, Zadar, Šibenik, Split, Makarska rivijera, Korčula i druga tražena mjesta su odavno objavila stop-booking. Hrvatska je trenutno u Italiji među prve tri najtraženije zemlje, odmah iza same Italije i Španjolske, dok se Grčka polako oporavlja. No, i dalje najviše Talijana ostaje u Italiji koja slavi veliki ovogodišnji turistički uspjeh i rast turističkog prometa, koji je rezultat straha od putovanja u inozemstvo.

Najviše su izgubila francuska ljetovališta, posebno Azurna obala prema kojima Talijani ove godine uopće ne putuju, a bili su na prvom mjestu po posjećenosti iz Italije. Čak ni oni koji tamo imaju vlastite kuće, ne odlaze ovog ljeta na odmor u njih - kaže nam Rea Karninčić, vlasnica agencije “Solo Croazia” iz Milana.

Prema njezinim riječima, daleko najviše Talijana odlazi na odmor upravo u ovom vikendu i gotovo sve veće tvrtke zatvaraju u Italiji zbog kolektivnih godišnjih odmora na dva tjedna, a tako je i s trgovinama i ostalim uslužnim djelatnostima. Očekuje se da će više od pet milijuna automobila biti tijekom subote na talijanskim cestama i krenuti prema nekom od mediteranskih ljetovališta, ali daleko najviše njih ostat će u samoj Italiji. 

Tako se procjenjuje kako će u Italiji od ovog vikenda sljedeća dva tjedna na odmoru biti polovica od oko 50 milijuna Talijana koji idu na odmor, a na njihovim ljetovalištima naći će se više od deset milijuna domaćih gostiju.

Što se Hrvatske tiče, sve brodske linije koje plove s jedne na drugu obalu, već odavno imaju rezervirane karte, osobito prema Splitu i Dubrovniku, baš kao i avioveze u kojima su od početka lipnja prodana sva sjedala prema Splitu iz Milana i Rima.

No, specifičnost ove sezone jest to što će se jako puno Talijana naći na Jadranu i u tjednu od 22. do 29. kolovoza, kada su cijene jeftinije nego u “špici” kolovoza, a lakše je naći mjesto u hotelima, koje Talijani najviše vole, kaže Rea Karninčić, ističući kako će i taj posljednji tjedan kolovoza biti sigurno u znaku Talijana na Jadranu.

Ove godine je Dalmacija čak i traženija od Istre i Kvarnera, kažu talijanski poslovni partneri, navodeći da su se Talijani nakon puno godina odmaranja na sjevernom Jadranu, odlučili krenuti južnije, posebno prema otocima.

Obiteljski proračun

Sve su se karte, dakle, složile u prilog odličnoj posjećenosti Talijana kojih se ukupno tijekom cijele godine očekuje 1,1 milijun u Hrvatskoj, a više od polovica njih stići će baš u kolovozu.

Ovogodišnji obiteljski proračun za ljetovanje nešto im je veći nego lanjski, pa su talijanski stručnjaci Instituta za statistiku ISTAT izračunali da će na odmoru ove godine potrošiti 2191 euro, oko 10 posto više nego lani.

No, unatoč svemu, čak 67 posto Talijana prema ISTAT-u traži uglavnom sunce i more te dobru hranu, pa hrvatskim domaćinima ostaje pripremiti se pružiti im traženu uslugu na pravi način.


Feragosto je Velika Gospa

Feragosto je naziv za blagdan Velike Gospe koji se slavi 15. kolovoza i smatra se jednim od najvažnijih vjerskih i obiteljskih blagdana. Povijest feragosta seže daleko u prošlost: 15. kolovoz u Italiji slovi kao najtopliji dan ljeta.

Stoga je svojedobno car August odredio da taj dan bude neradni dan za slobodne Rimljane i za robove. Turistički djelatnici pod pojmom feragosta podrazumijevaju dva tjedna kolovoza u kojima Talijani masovno odlaze na godišnje odmore. No, nisu posve u pravu jer je feragosto zapravo talijanski naziv samo za blagdan Velike Gospe.

Talijani danas, istina, upotrebljavaju izraz feragosto i za cijeli godišnji odmor, ali najčešće u složenici »vacanze di ferragosto«, odnosno »praznici feragosta«. Zato bi najpravilnije bilo da pod nazivom feragosto podrazumijevamo samo 15. kolovoza, a za cijeli kolovoski godišnji odmor Talijana koristimo izraz "razdoblje feragosta".

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara