hren

Visoki zemaljski sud u Muenchenu obrazložio je presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču činjenicom da su obojica u vrijeme ubojstva obnašali važne funkcije unutar hrvatske Službe državne sigurnosti (SDS) koja je inicirala i provela likvidaciju Stjepana Đurekovića.

Glavni motiv ubojstva Stjepana Đurekovića bila je eliminacija političkog protivnika režima, objavilo je sudsko vijeće Visokog zemaljskog suda u Muenchenu obrazlažući presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, okarakteriziravši to ubojstvo kao kazneno djelo iz niskih pobuda.

Bivši pripadnici jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač u srijedu su na sudu u Muenchenu proglašeni krivima za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine i osuđeni na doživotne zatvorske kazne. "Glavni motiv je bio ubiti jednog separatista i kritičara režima. To su okrivljeni znali. Đurekovića je trebalo ušutkati i fizički i politički. I time obrazlažemo ovo ubojstvo iz niskih pobuda. Da se radilo o ubojstvu terorista, takve kvalifikacije ne bi bilo", rekao je predsjednik sudskog vijeća Manfreda Dauster.

Sud smatra osnovanom tvrdnju iz optužnice po kojoj je Perković zasad nepoznatim počiniteljima predao ključ garaže pokraj Muenchena u kojoj je Đureković 28. srpnja 1983. ubijen. On je taj ključ početkom lipnja 1983. u Luksemburgu dobio od svog doušnika Krunoslava Pratesa. "Pomoću tog ključa najmanje dvojica počinitelja ušla su u garažu koja je korištena kao tiskara gdje su dočekali Đurekovića“, stoji u obrazloženju presude. "Krunoslav Prates je svoje svjedočenje iz procesa 2008. na ovom suđenju zanijekao, ali mi to ne smatramo vjerodostojnim. I zbog toga će se Prates morati odgovarati“, rekao je Dauster i usmjerio pogled u smjeru tužiteljstva.

Suočavanje s prošlošću

Sudsko vijeće Visokog zemljaljskog suda u Muenchenu nada se da će presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pokrenuti proces sučeljavanja s prošlošću u Hrvatskoj i zemljama nastalima nakon raspada Jugoslavije, rekao je sudac Manfred Dauster obrazlažući presudu.

Bivši pripadnici jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač u srijedu su na sudu u Muenchenu proglašeni krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine i osuđeni na doživotne zatvorske kazne. "Do ovog procesa je pred ovim sudom došlo samo zato jer se to prije toga nije dogodilo u Hrvatskoj. Mi ovdje ne postavljamo pitanje zašto je to bilo tako", rekao je sudac Dauster.

"Nadamo se da će u zemljama koje su nastale nakon raspada Jugoslavije doći do znanstvenog sučeljavanja s ovim povijesnim razdobljem. Koliko je to polje tamo neistraženo dovoljno govori činjenica da smo morali kao vještake pozvati jednog danskog i jednog njemačkog povjesničara", primjetio je Dauster. "Budući naraštaji će donijeti svoj sud o tomu zašto se proces sučeljavanja s tom stranom povijesti još nije dogodio", zaključio je Dauster.

Krivi zbog visokih funkcija u SDS-u

Visoki zemaljski sud u Muenchenu obrazložio je presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču činjenicom da su obojica u vrijeme ubojstva obnašali važne funkcije unutar hrvatske Službe državne sigurnosti (SDS) koja je inicirala i provela likvidaciju Stjepana Đurekovića. "Presudu temeljimo na činjenici da je Zdravko Mustač u to vrijeme, dakle 1983. godine, bio šef hrvatskog ogranka SDS-a dok je Josip Perković tada obnašao funkciju čelnika odjela II SDS-a zaduženog za emigraciju i bio šef doušniku Krunoslavu Pratesu", objasnio je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster. "Zdravko Mustač je krajem 1982. ili početkom 1983. ovlastio Perkovića da započne s pripremama za likvidaciju Stjepana Đurekovića", rekao je Dauster.

On je time opovrgnuo tvrdnje obrane da je za likvidaciju Đurekovića bila zadužena savezna razina SDS-a (poznatija kao Udba). "Motiv za uklanjanje Đurekovića utemljen je kako njegovim neprijateljskim djelovanjem i upletenosti u malverzacije u Ini. Smatralo se da bi eliminacijom Đurekovića bio uklonjen i problem s Inom koji je zbog istraga o pronevjerama u visini od nekoliko milijuna dolara postao veliki teret za republičko vodstvo", rekao je Dauster.

Pohvala hrvatskim vlastima na suradnji

Sudac Dauster osvrnuo se i na opći tijek suđenja koje je trajalo mnogo dulje od predviđenog. "Ovo suđenje je proteklo u otežanim okolnostima zbog činjenice da je od ubojstva prošlo više od 30 godina". Dauster je odbacio optužbe iznesene u završnim riječima obrane koja je ustvrdila nije imala uvide u sve spise, posebice one koje se odnose na djelatnost Njemačke obavještajne službe (BND).

Predsjednik sudskog vijeća je zatim pohvalio suradnju hrvatskih vlasti oko zahtjeva za isporukom spisa. "Nakon početnih poteškoća Hrvatska je surađivala u punoj mjeri. No, i hrvatsko pravosuđe je moglo dati samo ono što je imalo. Nakon raspada Jugoslavije mnogo dokumenata je uništeno i nalazi se dijelom u privatnim arhivama", rekao je Dauster.

Pohvalio dobru suradnju slovenskih vlasti i istodobno kritizirao lošu suradnje srbijanskih i crnogorskih vlasti te potpuni izostanak bilo kakve suradnje s vlastima u Bosni i Hercegovini. "U toj zemlji nam, zbog specifičnog ustroja, nitko nije mogao reći kome da se obratimo“, zaključio je sudac.

Sudac je na kraju okrivljene na kraju uputio u mogućnost revizije pred Viskom sudom, a nakon završetka ročišta iz publike se čuo i ustaški povik "Za dom spremni".

Izvor: N1info.com


KOMENTARI:

Stari Komentari (34)

 • (Gost_1123)

  i to kaštelanin

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3119)

  "Glavni motiv je bio ubiti jednog separatista i kritičara režima. To su okrivljeni znali. Đurekovića je trebalo ušutkati i fizički i politički. I time obrazlažemo ovo ubojstvo iz niskih pobuda. Da se radilo o ubojstvu terorista, takve kvalifikacije ne bi bilo", rekao je predsjednik sudskog vijeća Manfreda Dauster.

  Normalno, Đureković je bija njiov čovik koji se oteja. Nije on bija terorista ni kritičar režima iz uvjerenja, nego je zamračija pineze iz Inter Ine i nije ih podilija s drugarima, pa je uteka vanka. A onda je Udba odgovorila po običaju, ubojito i precizno. Mustač i osobito Perković su svoj zanat nastavili i posli 90-te, tako da nan je bolje samimam na vrime razotkrit lanac mračnih događaja iz 90-tih, a ne čekat novo nezadovoljstvo građana i "revoluciju" pod dirigentskom palicom stranog interesa i da nan visoke špijune sude stranci.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2252)

  Očekujem od pred. HDZ-a Andreja Plenkovića što očekuju i destke tisuća članova HDZ-a da provede lustraciju u Hrvatskom društvu:
  - da se otvore arhivi
  - da se utvrde imena na kojima su bil otvorene firme Hrvatskih poduzeća do 1990 koji nikad nisu vratili novce Hrvatskoj državi,
  - imena osoba koji su dobili meneđerske kredite 1989 i 1990 godine te su tim novcem kupili poduzeća po Markovičevum modelu privatizacije.
  - objavit imena 200 najbogatijih koji je utvrdila Saborska komisija 2001 godine,
  - imena osoba koje su prodale javne medije protivnicima Hrvatske države,
  Koliko je poznato Tomislav Karamarko kao predsjednik HDZ-a se javno izjasnija za otvaranje arhiva i provođenje lustracije.

  Gospodine Plenkoviću nadam se da nečete razočarati bar 200 000 običnih članova HDZ-a da će te provesti lustraciju u hrvatskom društvu i izjasniti se o tome prije izbora , nadam se da Nas nečete razočarati obične ljude koji Volimo Hrvatsku.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3162)

  Odgovara: # 399544

  TO JE JEDINI PRAVI PUT KOJI VODI HRVATSKU DRŽAVU U BUDUĆNOST I NAŠA OBVEZA PREMA IDUĆIM GENERACIJAMA, NE OSTAVITI IM POVIJESNO NASLIJEĐE NEISTINITO, PREDSJEDNICA SE ISTO TAKOĐER MORA IZJASNITI O PITANJU BUDUĆNOSTI HRVATSKE ALI NE NA NAČIN VEĆ VIĐENO, TREBAMO OVO TREBAMO ONO, DJELA I NIŠTA DRUGO I ODUZET NEZAKONITO STEČENU IMOVINU, SRAMOTA JE ZA SVE NAS DA NAM DRUGI NAROD PROVODI PRAVDU I UKAZUJE SMJER, ETO TO JE DOKAZ MILANOVIĆU, PETROVE CVITANE BAJIĆU OSTOJIĆU, ONI KOJI PODRŽAVAJU RUŠENJE DRŽAVE I SMIJU SE, MISLE DA ĆE NJIMA BITI BOLJE, PREVARA, TO JE TRIK, PUCAJU VAS NA ANTIFAŠIZAM J..E SE NJI ZA II SVJETSKI RAT, VAŽNA JE NJIMA VLAST I MAST. DA NAM DRUGI NAROD DOKAZUJE ONO ŠTO NAM JE BILO OČITO ALI ZBOG MEDIJA I PRAVOSUĐA DORHA I POLITIKE KOJA SVE TO ŠTITI SDP-KPJ-SKH MOŽE NAS BITI SRAM, PUSTE UDRUGE ZA ŠTA GOLI K...C, JELI TO DEMOKRACIJA, NEMA NA TEVE RADNIKE TEŽAKE SIROTINJU NEGO SEVERINU I PIZDARIJE, KOLIKE SU IM IZDAJNIČKE PLAĆE, HOĆEMO ISTINU NIŠTA MANJE, BOŽE ČUVAJ HRVATSKU

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8190)

  Danke Deutschland.. ;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8190)

  3119..a sta mislis..zasto su postedjeni..stroki..koncari..brozi..spiljci..milanovici i mnogi ..mnogi drugi komunisticki sinovi.. a biznis im jos dobro..i "ide"..znas zasto..zato jer su sve stekli svojim radom i trudom..ha..ha..ha..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6211)

  "Gospodine Plenkoviću nadam se da nečete razočarati bar 200 000 običnih članova HDZ-a da će te provesti lustraciju u hrvatskom društvu"

  Haha! Malo šta su udbaši osnovali adezu, sad jovo nanovo:

  Otac Andreja Plenkovića radio za UDBU!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6177)

  neophodno je provest lustraciju i to udbaša, komunista i ustaša

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6211)

  "Izborom Plenkovića ml. , HDZ dolazi na dno “kace”, tata Mario, stari i iskusni operativac, sa činom majora, u maniri velikog učitelja, regrutirao je na stotine i stotine vojnike u medijskom, društvenom, kulturnom i političkom prostoru. Sin Andrej koji nije vidio Hrvatske u doba Domovinskog rata, najobičniji činovnik iz romana književnika Kafke, kojeg je “tatica” brižno čuvao i pripremao za konačno preuzimanje stranke opasnih namjera (predivan naziv s početka 90-tih dok udbaši i kosovci nisu preuzeli tj zadržali pozicije, op.a.). Ukoliko se to dogodi, to bi za ovu najmnogobrojniju desnu stranku značio i definitivni kraj. Ne bi sigurno bili desno, nego centar i pomalo lijevo! Kako će na to mnogobrojna dijaspora, posebice BIH i djeca ustaša, domobrana i političkih zatvorenika prihvatiti, ostaje nam vidjeti! U HDZ-u je sve moguće, pa i to da sin majora postane novi predsjednik!"

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1564)

  (Gost_6177)

  neophodno je provest lustraciju i to udbaša, komunista i ustaša


  Europa je već odlučila: Lustracija danas više nije moguća

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8190)

  mi Hrvati .. bolje reci vecina nas i vas komentatora .. smo jos nedorasli i nezreli narod i proci ce jos dugo vrimena da narastemo i ojacamo a do tada ..pijmo ga.. pijmo ga ..sve do dana sudnjegaaaaaaaa......;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4110)

  Otvorite arhivu SDP-a pa da vidimo ko su udbaši a ne vako balit bezveze.
  Sljednica SKH- SDP ima moralnu obavezu prema narodu da preda arhivsku građu državnom arhivu, pa onda neka pokopa HDZ sa informacijama o udbašima unutar HDZ i šporkom kapitalu kojim su bivši udbaši pokupovali sve vrijedno u HR a sad glume kapitaliste.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2124)

  perkovića je doveo tuđman i šušak. zašto? pitam se jeli perković kao tuđman i šušak domoljub ili su tuđman i šušak ka i perković https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13923476_828060750661420_8328130924621145344_o.jpg

  oko 4 godina prije
 • prometej (Gost_6210)

  Dragi i poštovani , naši i vaši !!!
  Ovo nam je poruka kako nam moćnici kroje sudbinu !!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2832)

  2124..ajde ti nesto reci proti punice..ako smis..gotov si..mos poc spavat u pasju kucicu..e vidis..tako je i to bilo..:D

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3237) (Gost_2124)

  kad ti je drag šta ga nisi napisa. barem danas možeš slobodno govorit,usput, nije starohrvatski ma koliko ti to tija da bude.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2124)

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13903290_828353257298836_8776174093068239430_n.jpg?oh=c01f929371218b945eddc84966974d63&oe=58143F3A

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3237)

  Odgovara: # 399596

  nisam ga ni napisa a izbrisalo me!aA da sam napisa živija drug tito onda me nebi izbrisalo!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2124)

  ajde pokušaj napisat

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6157)

  "Otvorite arhivu SDP-a pa da vidimo ko su udbaši a ne vako balit bezveze."

  Ne triba. Kako to adeza nije pročitala istu arhivu koja je poslana u minhen ka dokaz? Bila je u Zagrebu, ne u Beogradu. Zato jer su udbaši i vranjo i manolić i perković, a i mnogi drugi.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6157)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9131)

  Danke Deutscland :)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1219)

  (Gost_6157)
  "Otvorite arhivu SDP-a pa da vidimo ko su udbaši a ne vako balit bezveze."


  tako je. otvorit arhivu HDZ-a i SDP-a pa da vidimo koliko di ima udbaša.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6148)

  Zna se di ih ima više.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1219)

  i ja kažem zna se

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2108)

  I zna se di su bili prije, a di posli. Sve se zna, ko oće znat. Ko neće, ne zna i urliče: "Zna se!".

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6243)

  Kako Tuđman putuje preko granica SFRJ, a da to službe ne znaju?

  O tome sam poveo poveću raspravu s Brankom Salajem - koju ću objaviti u sljedećem broju Globusa – Tuđmanovim prijateljem, bivšim ministrom informiranja i, rekoh, suorganizatorom puta u Švedsku 1977. godine, i da ne zamaram čitatelje ekstenzivnim tekstom recimo presudno: Kako je moguće da dr. Franjo Tuđman, pet godina nakon što je osuđen i zatvoren zbog nacionalizma, nastanjen u susjedstvu Steve Krajačića i Josipa Manolića, i kao i oni izložen stalnoj pažnji sigurnosnih službi – o tome pak postoje i filmski dokumentarni zapisi! – putuje preko granica SFRJ, a da to te službe ne znaju?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6243)

  ovo gore u indexu Piše: Romano Bolković

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1114)

  Zatvaranje očiju pred istinom je stari hrvatski običaj. Ništa nova...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6157) (Gost_5107)

  Ne triba. Kako to adeza nije pročitala istu arhivu koja je poslana u minhen ka dokaz

  kasno je došla na vlast pa nije imala vrimena

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1114)

  Ili ne znaju čitat kako piše, nego kako bi tili da piše.:)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1120)

  http://www.nacional.hr/wp-content/uploads/2016/08/PXL_120524_901-696x463.jpg
  TAJNA VEZA Tuđmana i Perkovića – kako je osuđeni udbaš Tuđmanu pomogao stvoriti Hrvatsku

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij