hren
 

Stranka Pametno upozorila je kako ravnatelj splitskog županijskog Doma zdravlja samovoljno snižava kvalitetu zdravstvene skrbi za djecu Splitsko - dalmatinske županije.

'Ravnatelj samovoljno ukida pedijatre,

Dok se Ministarstvo zdravlja oglušuje, ravnatelj županijskog Doma zdravlja Splitsko – dalmatinske županije ukida pedijatre i djecu šalje liječnicima obiteljske medicine, protivno hrvatskom zdravstvenom standardu.

Na vrlo jednostavno pitanje „Zašto djeca ostaju bez pedijatrijske skrbi?“, još nismo dobili konkretan odgovor. Dok se Ministarstvo zdravlja ograđuje i kaže kako se pedijatrijske specijalizacije odobravaju na zahtjev ustanova u kojima su potrebne, dr. Dragomir Petric, ravnatelj županijskog Doma zdravlja, neraspisivanjem novih specijalizacija, samovoljno snižava kvalitetu zdravstvene skrbi za djecu Splitsko - dalmatinske županije.

Prema medijskim izjavama dr. Petrica izgleda kako on ne zna ni tko je u mreži pedijatrijske skrbi Doma zdravlja kojem je na čelu jer djeca iz Zagvozda imaju pedijatra u Imotskom, a Lastovo je pod ingerencijom druge, Dubrovačko - neretvanske županije. Istovremeno, stručna društva liječnika, poput Hrvatskog pedijatrijskog društva, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, pa čak i nadležno Ministarstvo, ističu hrvatski zdravstveni standard - prema kojem pedijatri liječe djecu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a samo tamo gdje ih nema to, iznimno, mogu raditi liječnici obiteljske medicine.

- Županijski Dom zdravlja izravno je odgovoran za smanjivanje broja pedijatrijskih timova u Splitsko – dalmatinskoj županiji jer nisu pravovremeno tražili odobrenje za specijalizacije iz pedijatrije, zbog čega će, ne samo u Splitu već i u cijeloj Županiji, do 2021. godine čak 10.000 djece ostati bez pedijatrijske skrbi i biti prepušteni liječnicima obiteljske medicine. I sami liječnici obiteljske medicine ističu kako nemaju dovoljno znanja ni tehničkih uvjeta za kvalitetno liječenje djece – istaknula je Kristina Vidan, potpredsjednica stranke Pametno. Vidan smatra da se radi o političkim odlukama i kadroviranju, što je za svaku osudu. Pametno se zalaže za depolitizaciju zdravstvenog sustava, tako što će se potrebe u sustavu planirati strateški, temeljem stvarnih potreba stanovništva.

Nedopustivo je da se nabavlja skupa medicinska oprema, koja se ni ne koristi, a djeca ostaju bez adekvatne pedijatrijske skrbi jer navodno nedostaje novca. Prioritet Pametno je očuvanje postojeće razine kvalitete i dostupnosti zdravstvene skrbi za sve građane'', stoji u priopćenju stranke Pametno.

Izvor: N1info.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara