hren
 

Interesni lobiji zagovaraju koncept velikih centara gospodarenja otpadom koji je loš i građanima ne donosi ništa dobro. Hrvatsku se zbog toga dovodi u lošu situaciju, a obavijest Europske komisije to i potvrđuje, kaže tehnički ministar Slaven Dobrović

Mala je vjerojatnost da će Hrvatska u zadanom roku, najkasnije do kraja godine, imati plan gospodarenja otpadom, a velika da će zbog toga plaćati penale EU-a i izgubiti 475 milijuna eura iz europskih fondova, namijenjenih zbrinjavanju otpada. Europska je komisija, podsjetimo, u petak od Hrvatske zatražila da svoje gospodarenje otpadom uskladi s europskim propisima te nam dala dva mjeseca da joj odgovorimo što smo po tom pitanju učinili, odnosno što planiramo učiniti. Ne odgovorimo li joj na zadovoljavajući način, protiv nas može pokrenuti postupak zbog povrede europskog prava te nas dovesti pred Sud EU-a.

Kronološki, prije nešto više od deset godina smo prvo odlučili graditi velike centre za gospodarenje otpadom, poput završenih centara Marišćina i Kaštijun, dok ih je u nekoj fazi planiranja ili izgradnje još 11. Za te smo centre svojevremeno dobili zeleno svjetlo EU-a te i sredstva iz europskih fondova, no EU kriteriji su se, ili možda lobiji, u međuvremenu promijenili pa takva velika postrojenja, u kojima se sakupljeni otpad obrađuje, više nisu »u modi«. Novi zahtjevi EU-a nalažu cirkularnu ekonomiju, u kojoj najmanje 50 posto otpada mora biti odvojeno i reciklirano, zbog čega je ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović odlučio raščistiti sa županijskim centrima za gospodarenje otpadom, odnosno značajno smanjiti njihove kapacitete, te pustio u proceduru nacrt novog plana gospodarenja otpadom koji predviđa gradnju 70-ak manjih sortirnica otpada, reciklažnih dvorišta, kompostana, a prioritet daje sortiranju otpada u kućanstvima.

Zaokret s izborima

Novi bi parlamentarni izbori, međutim, vrlo lako mogli ponovno donijeti zaokret te u život vratiti velike centre za gospodarenje otpadom. Pritom, Europsku komisiju naši izbori ne zanimaju, a još manje to tko je u Hrvatskoj na vlasti. Zanima ju samo ispunjenje zadanih ciljeva koje, po svemu sudeći, nećemo stići ispuniti.

Izbjeći postupak

Osim što se novom planu Mostovog ministra protive i HDZ i SDP, čiji je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović gurao projekte velikih 13 županijskih centara za gospodarenje otpadom, s nacrtom Dobrovićevog plana nije zadovoljna ni Europska komisija, kojoj u cijeloj priči nedostaje troškovna, ekonomska analiza novih projekata, no najnezadovoljnija je činjenicom što Hrvatska čak dvije godine kasni s donošenjem plana koji bi trebao smanjiti količine otpada na »izvoru«, odnosno kojim bi se građane poticalo na smanjenu upotrebu ambalaže, kao i s planom gospodarenja otpadom.

»Nakon ovakvog upozorenja Hrvatska treba donijeti finalnu verziju plana gospodarenja otpadom, poslati je Europskoj komisiji na čitanje i zatim ga, sukladno primjedbama, dorađivati. Tako bi se izbjegao postupak protiv Hrvatske na sudu, a i omogućilo povlačenje EU sredstava. To je, međutim, nemoguće jer plan opstruira HDZ, koalicijski partner ministra Dobrovića, što znači da je i 475 milijuna sredstava iz fondova, koje bi mogli koristiti do 2023. godine, na kocki«, neslužbeno napominju u Dobrovićevom ministarstvu. HDZ Dobrovićev plan, međutim, odbija pustiti do sjednice Vlade, a neslužbene informacije kažu da će glasati protiv njega ako ga nekim slučajem premijer Tihomir Orešković ipak, u dogovoru s Mostom, stavi na dnevni red.

Skupi centri

I HDZ i SDP podržavaju gradnju velikih županijskih centara za gospodarenje otpadom, čija se pojedinačna cijena kreće od 30 do 60 milijuna eura. Marišćina i Kaštijun su izgrađeni za ukupno 60 milijuna eura, dok Dobrovićev plan kaže da bi i ostali centri išli u izgradnju, no samo dva – Biljane Donje i Bikarac s kapacitetima kakvi su i predviđeni od početka, dok bi kod ostalih devet centara ti kapaciteti morali biti smanjeni za čak 75 posto. Dobrović je uvjerenja kako su centri jako skupi, a ne ispunjavaju cilj recikliranja najmanje 50 posto otpada do 2020. godine, budući da se u njima od prikupljenog otpada stvara gorivo. Građani bi, prema njegovom mišljenju, još godinama skupo plaćali gradnju takvih centara, a cilj koji postavlja EU ne bi bio zadovoljen.

»Interesni lobiji zagovaraju koncept velikih centara gospodarenja otpadom koji je loš i građanima ne donosi ništa dobro. Hrvatsku se zbog toga dovodi u lošu situaciju te stoga moramo napraviti zaokret u politici gospodarenja otpadom. Ova obavijest Europske komisije to i potvrđuje. Inzistirat ćemo na našem planu gospodarenja otpadom koji je na tragu onoga što se od Hrvatske traži. Ne želimo da naši građani zbog raznih lobija plaćaju visoke račune za otpad i penale«, ističe ministar Dobrović.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (11)

 • (Gost_8455)

  Koalicija HDZ - SDP vrlo temeljito radi na uništavanju Hrvatske. Najprije su nam uništili gospodarstvo, bankarstvo, a zatim poljoprivredu i stočarstvo, a sada su na redu vode, i šume. Istovremeno se ruši školstvo, zdravstvo, a pravosuđe nikad nije ni radilo u korist građana Hrvatske nego je nastavilo sa SFRJ praksom i tome se ne vidi kraj. A postupanje smećem je rezultat tog kriminalnog i antihrvatskog sklopa. Oni koji to rade su dobro plaćeni i plaćom i bonusima.
  Dobrović je bio mali tračak nade da se još može nešto pozitivno dogoditi u Hrvatskoj, ali su ga HDZ i SDP zajednički ugasili. Istovremeno ni jedni ni drugi nemaju ništa protiv jugočetničkog divljanja u Srbu na današnji dan.

  oko 3 godina prije
 • razBORitost* (Gost_1387)

  eeee moj goste 8455 davno su svitske glavešine postaVile pitanje: ko će sviTon vlaDat?!??= a da je Bogo tija jednu rasu na zemaljskoj balotici i jednu viru undak bi tako i Bilo;) amo nije pa se undak pametnjakovići služe raznim smisalicama za ovladat ovozemnim dobrima ;) ali naRod oduVik znade; radi šta oš amo neš dok oš;)

  oko 3 godina prije
 • 1387* (Gost_1387)

  razBORitost

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5200)

  Šutnja je zlato. Zato su i dobili po 150.000,00 kuna. Da bi šutili. Ka zaliveni. Da se ne dozna gdje su završili miljuni, ne kuna nego EURA. Toliko se novca stuklo a da se ništa nije napravilo. I zašto je Županija nedavno (prije mjesec dana) uplatila Regionalnom centru 3.122.000,00 kn a općini Lečevica 1.300.000,00.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1224)

  E, ali zato kad Kerum od pinez za sanaciju Karepovca napravi obalu isprid svoga otelića i ispeče 10 janjac, vlajija ga diže u nebesa. Prođe godina, a "građani" iz bespravno sagrađenih kuća na Karepovcu se javno bune Baldasaru da im oko kuća - smrdi!!! A to šta in je tribalo srušit luće i šta su doselili kad je već tamo bija deponij i cigići, nema veze. Eto koji smo mi "građani", pa kako će nan politika i političari bit drukčiji?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8160)

  Ovo śta Dobrović radi je loše.

  Ono šta je hdz radija je kvislinško rodijački bioterorizam...

  Hdz je kriv, 20 godina se svi normalni bune protiv njihovog pokušaja trovanja Jadra ..
  Da im oće neko ovršit tu lovu, privatno...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1437)

  Mi smo nesposobni uzet novac i kad nam ga neko poklanja.. Samo se mrvicu tribalo potrudit, ali i to neznamo.. Katastrofa!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1045)

  Goste 1437 možda "gospoda" ne znaju uzeti "poklonjeno" jer za taj novac treba nešto i raditi, ali zato oni znaju uzeti nezarađeno:
  "Da budemo još precizniji: godišnje na plaće sedam zaposlenika Centra ode više od milijun kuna. Najviša plaća u 2012. godini iznosila je 16.520 kuna, a najniža 5977 kuna. Bogovski prosjek. Ali, ima još: četvero zaposlenika tijekom tri godine obuhvaćane revizijom nagrađeno je uz plaću i stimulacijom, odnosno, kako je to službeno knjiženo, novčanim dodatkom za uspješnost u radu. Ukupno: 144.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija."

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2236)

  Vidi se kako su SDP i HDZ uvjijek složni kad se radi na uništavanju Hrvatske.

  oko 3 godina prije
 • * (Gost_3381)

  razBORitOst + 1387 = sVaka ČASt ;)

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara