hren
 

Zagrebački Županijski sud objavio je u petak odluku o reviziji suđenja nadbiskupu Alojziju Stepincu kojega su komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Sudac Ivan Turudić koji predsjedava izvanraspravnim vijećem objavio je kako se u cijelosti je poništava presuda Stepincu.

Turudić je rekao i kako je zadatak vijeća ispitati presudu s aspekta zakona EU. 'Presuda grubo krši i tadašnja i sadašnja načela kaznenog prava kao što su pravo na pravično suđenje, zabrana prisilnog rada te obrazloženu odluku i pravo na žalbu', kazao je Turudić.

U procesu sa Stepincem bilo je 13 optuženika optuženih za 40 kaznenih djela, kazao je Turudić: 'Presuda jedno u odnosu na Stepinca nije obrazložena. Cilj je bila osveta Stepincu, a za to je bila angažirana tadašnja cijela komunistička vrhuška. Izdražvajući kaznu u Lepoglavi, odbio je pomilovanje i tražio obnovu postupka ili poništenje presude. Nakon 70 godina volja kardinala Stepinca ispunjena je od strane slobodnog suda Republike Hrvatske', obrazložio je sudac.

Kazao je i da je Stepincu u zatvoru nuđeno potpisivanje formulara za traženje pomilovanja što on nije želio učiniti pristajući jedino na obnovu postupka pred neovisnim sudom ili poništenje presude. "Nakon 70 godina njegova je volja ispunjena od strane hrvatskog suda u slobodnoj hrvatskoj državi i zato ova presuda nema samo pojedinačni nego i duboki značaj za povijest hrvatskog naroda", zaključio je Turudić.

Stranke imaju pravo žaliti se na ovu odluku, no u DORH-u su se već očitovali da se ne protive reviziji sudskog postupka.

Alojzija Stepinca komunističke vlasti 1946. osudile su na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Uoči odluke o reviziji na sudu se pojavio i bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je kazao da je na objavu presude došao kao jedan od autora izmjena Zakona o kaznenom postupku koji je omogućio reviziju postupka Stepincu, ali i autor saborske deklaracije iz 1992. kojom je osuđen taj montirani proces.

Na Županijski je sud došao i Josip Jurčević, te kardinalov nećak Boris Stepinac.

Privremeni glasnogovornik suda, Ratko Šćekić, potvrdio je nedavno da je reviziju postupka zatražio Stepinčev nećak.

Presuda iz 1946.

Stepinca je u rujnu 1946. tadašnje Javno tužilaštvo NR Hrvatske, temeljem "Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države", optužilo da je surađivao s talijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Presudu je 11. listopada 1946. donio Vrhovni sud koji ga je proglasio krivim po svim točkama optužnice.

Suđenje Stepincu još 1992. osudio Sabor

U veljači 1992. Sabor Republike Hrvatske donio je "Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu" u kojoj stoji da je na montiranom političkom sudskom procesu nevino osuđen "stoga što je odbio po nalogu komunističkih vlastodržaca, provesti crkveni raskol i odvojiti Katoličku crkvu Hrvata od Rima i Vatikana, sa dalekosežnim ciljem uništenja Katoličke crkve kao vjekovnog čuvara i zaštitnika očuvanja identiteta i slobode hrvatskog naroda".

"Osuđen je stoga što je djelovao protiv nasilja i zločina komunističke vlasti, isto kao što je djelovao u vihoru i okrutnostima drugoga svjetskog rata, u zaštitu progonjenih, neovisno o njihovom narodnosnom podrijetlu, ili vjerskom svjetonazoru. Iako hrvatski narod i Katolička crkva nikada nisu priznali osudu nadbiskupu Stepincu, hrvatski Sabor kao najviše predstavničko tijelo Hrvatske izricanjem jasnog stava prema nepravednoj osudi kardinala Stepinca ispravlja jednu povijesnu nepravdu i uvredu hrvatskom narodu.

Osudom montiranog procesa i osude nadbiskupu Stepincu, hrvatski Sabor istodobno osuđuje političke procese brojnim nevino sudenim svečenicima, redovnicima i vjernicima osuđujući na taj način i protunarodni komunistički režim", stoji u deklaraciji.

Revizija omogućena izmjenama zakona iz 2009.

Revizija postupka provodi se temeljem odredbe Zakona o kaznenom postupku iz 2009. koji propisuje da osobe koje su sudovi bivše Jugoslavije osudili za vrijeme komunističke vladavine za politička, politički motivirana kaznena djela ili druga kaznena djela ako je do osuđujuće odluke došlo zlouporabom političke moći mogu revizijom zatražiti poništenje osuđujuće odluke ili njoj drugoga odgovarajućega pravnog akta.

Revizija treba sadržavati osobne osuđenikove podatke, podatke o presudi koja se pobija, podatke o činjenicama i dokazima na kojima se temelji, obrazloženje i potpis podnositelja te, ako je podnositelj nasljednik, dokaz da je osuđenik umro i da je on njegov zakonski nasljednik.

Ako utvrdi da je revizija osnovana vijeće će, po slovu zakona, "presudom poništiti u cijelosti ili djelomice pobijanu odluku u izreci o kaznenoj odgovornosti", a protiv odluke vijeća županijskog suda podnositelj revizije i državni odvjetnik mogu se žaliti Vrhovnom sudu.

Izvor: N1info.com


KOMENTARI:

Stari Komentari (79)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_8126)

  evo za pocetak.. kako bi bilo .. da pokusas cesce se brijati ..npr brkove ..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2168)

  "ako je za vrime NDH stepinac spašava i činija dobra djela kako ga ustaške vlasti nisu kaznile."

  Eto vidite da ustaše nisu bili zlikovci, nego humanisti. Ali zašto su onda otvarali logore i progonili ćifute, cigane i srbe i to po zakonu? Hm, nešto tu ne štima, nešto nije logično. Idem po mišljenje u Kaptol ili komitet, svejedno, da mi prcela oli hebrang prosvitlu pamet, kad mi milanović nije uspija.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2214)

  Ali zašto su onda otvarali logore

  tili su pokrenit proizvodnju

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6276)

  Pravi domoljubi, ljubi ih majka.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4166)

  Nemožete zaustaviti istinu, tek će te ostati iznenađeni kad se otvore orhivi i dobiju na uvid dokumnti iz II sv. rata, jer je sačuvana večina dokumentacije iz NDH.
  - dogovor komunista i Tita sa Njemcima u Zagrebu (razgovore vodili V. Velebit i ... ),
  - dogovor Talijanskih fašista i Komunista protiv uspostave nove države ( zato nikad Italija nije isplatila ratnu odštetu Jugoslaviji, večinom nastradali ljudi u Dalmaciji, Hrv. Primorju i Istri), Talijani zapijetili otkrit dokumente o dogovoru Talijanskih Fašista i Jugoslavenskih Komunista,
  - još če biti bolje kad izađie istina da su dobrovoljce Jugoslovenske komuniste iz Španjoske koji su bili logoru u Francuskoj , Gestapo prebacio u Jugoslaviju, jer je tako htjela Kominterna po potpisanom ugovoru Molotov - Ribentrop (nacisti i komunisti saveznici 1939 - 1941),
  - 1939 i 1940 u Kraljevini Jugoslaviji , da znate gdje Židovima bilo zabranjeno studirati na Beogradskom univerzitetu, toliko o istini.
  TKO SE BOJI ISTINE.

  oko 3 godina prije
 • Grad: Rijeka Danas: 31° djelomično oblačno Sutra: 20° 30° moguća oluja 24. srpnja 2016. Predaja oglasaOn-line izdanje i pretplata | Facebook prijavaRegistracijaPrijava TRAŽI Vijesti Komentari Sport Scena Kultura Život i stil Znanost i tech Multimedi (Gost_2214)

  Svakom tko ima zrno soli u glavi jasno je da u odluci Županijskog suda u Zagrebu, iz glave Ivana Turudića, ima onoliko objektivnosti i nepristranosti koliko je ima kod najzadrtijeg nogometnog navijača kad govori o svom voljenom klubu. Ukratko, odluka Županijskog suda u Zagrebu ne vrijedi niti pišljiva boba

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2214)

  Recimo sad dvije, tri o Stepincu i njegovom odnosu prema ustaškom režimu. Točno je da je blaženik bio vojni vikar Nezavisne države Hrvatske. Točno je da je Katolička crkva u Hrvatskoj u njegovo vrijeme Srbe prevodila sa pravoslavne na katoličku vjeru, a točno je i da su se pravoslavci na taj korak odlučivali da bi spasili gole živote. Točno je i da je Stepinca Ante Pavelić odlikovao »Redom za zasluge – Veleredom sa zviezdom«.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6276)

  "Nemožete zaustaviti istinu, tek će te ostati iznenađeni kad se otvore orhivi i dobiju na uvid dokumnti iz II sv. rata, jer je sačuvana večina dokumentacije iz NDH. ..."

  Sve OK. Ali čemu opravdavanje ustaštva ludostima komunizma? I još se želi izjednačit partizanski oslobodilački pokret sa ustaškom kapitulacijskom sramnom politikom.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6276)

  "Svakom tko ima zrno soli u glavi jasno je da u odluci Županijskog suda u Zagrebu, iz glave Ivana Turudića, ima onoliko objektivnosti i nepristranosti koliko je ima kod najzadrtijeg nogometnog navijača kad govori o svom voljenom klubu. Ukratko, odluka Županijskog suda u Zagrebu ne vrijedi niti pišljiva boba"

  Nismo naučili ništa: ako je u jednoumlju sud bio u službi režima, zašto ga i dan danas režim koristi za svoje svrhe?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9100)

  Dokle će desničari relativizirat povijest, a sve zato kako bi ustašiju nekako pribacili na pobjedničku stranu. Prije 76 godina, 18. 5. 1941. g., Pavelić je u Rimu, ka pravi domoljub, prepustija talijanskim fašistima najveći dio Dalmacije, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara, te gotovo sve otoke. Bilo bi krajnje vrime da te likove koji su pozdravljali sa tri prsta konačno i zauvik prepustimo zaboravu i krenemo naprid neopterećeni pyzdarijama.

  http://www.4dportal.com/images/stories/novosti2/poglavnik-20110530145944.jpg

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4166)

  Pitanje gostu 9100
  - Zašto KPJ tj. Tito nije odmah 1941 godine dao proglas da će cijela Dalmacija , Istra i Hrvatsko primorje sa Jadranskim otocima bit priključena Matici zemlji Hrvatskoj.
  - zašto nije to KPJ i Tito to nije učinija na prvom zasjedanju AVNOJ-a i ZAVNOH-a 1942.
  - zašto je Tito i KPJ čekali da prvo NDH posli kapitulacije Italije 8 rujna 1943, 10 rujna 1943 u 01 sat na radiio postaji Zagreb dat proglas da je prestao važiti Rimski ugovor i Rapalski ugovor koji je potpisala Kraljevina Jugoslavija (Istra, Rijeka, Zadar i mnogi Jadranski otoci, ( Tito i KPJ su tek javili na drugom zasjedanju ZAVNH-a i AVNOJ-a u studenom 1943 god)
  - zašto Tito i KPJ nije barem Rapalski ugovor proglasila nevžaćim.
  Dragi prijatelju učili smo lažnu povijest, ne podržajem one koji su provodili rasne zakone kao i one koji su provodili boljševizam jer su oba sustava bila ZLO.
  U XX stoljeću u cijelom svijetu
  - komunisti ubili 100 milijuna ljudi,
  - nacisti i fašisti 50 milijuna.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6276)

  Za 4162:

  Sve šta si naveja nema veze sa namjerom ustaša da prodaju zemlju i narod za komadić vlasti. Ako radi ničega, onda radi toga šta su to napravili prije ustanka koji su izveli komunisti. A zašto komunisti? Pa zato jer su ostali jedina politička snaga u zemlji koja se nije mirila s kapitulacijom, tj. zato jer su im taj politički prostor "velikodušno" tj. kukavički prepustili upravo ustaše.

  A o potezima komunista, može se i o njima. Ali oni nisu razlog relativizaciji i ukoliko struka, narod i povijest presudi i jednima i drugima, i dalje ustaše ostaju pobijeđeni izdajnici i kapitulanti, na svoju sramotu, a partizani ostaju pokret otpora protiv okupacije na našu diku.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6276)

  "U XX stoljeću u cijelom svijetu
  - komunisti ubili 100 milijuna ljudi,
  - nacisti i fašisti 50 milijuna."

  U koliko godina? U kojim zemljama? Samo je Staljin satra gomilu, bez nasljednika. Da ne govorimo o Kinezima i ostalim jugoistočnim azijskim komunističkim režimima. A tamo nema naroda manjeg od 100 milijuna i režima koji je traja kraće od fašizma ili nacizma. Najdulje je od svih nacista i fašista vlada Franko u Španjolskoj, svi ostali su pali u II svj. ratu. To znači da su bili vrlo "efikasni".

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6276)

  "Dragi prijatelju učili smo lažnu povijest, ne podržajem one koji su provodili rasne zakone kao i one koji su provodili boljševizam jer su oba sustava bila ZLO. "

  Jedno ne opravdava drugo. Samo nije istina kad se govori da je komunizam u jugoslaviji, odnosno hrvatskoj ekonomski gledano isključivo otima od bogatih (uključujući i progon židova i nijemaca). U svoj svojoj ludosti ostavili su nam industrijski srednje razvijenu zemlju (doduše u krizi sustava i ekonomije), a šta smo mi nakon osamostaljenja od nje napravili? Lakovjerno poklonili glasove onima koji su za svoje mrvice sa stola velikodušno prodali budućnost naroda krupnim igračima koji su im u postavljenju nesebično pomogli. Nešto mi je to poznato, povijest se očito ponavlja.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4166)

  Dragi prijatelji KPJ i Tito počinju borbu protiv Njemaca (ne protiv Talijana, jer Talijani pomažu četnicima i komunistma u Srbu ) tek kad je Hitler napao SSSR 22 lipnja 1941 godine jer je naredila Kominterna.
  Još malo istine znate li da je bija samostalni židovski odred protiv nacista i fašista na tlu Hrvatske , Tito i KPJ ga ukinili, kao Samostalni partizanski bataljun sastavljen od Slavonskih Njemaca u Slavoniji, Tito ga rasformirao.
  Kako bi to zvučilo priko Radio Londona da se Njemci partizani bore protiv Hitlera i nacista 1941 i 1942 godine na tlu Hrvatske .
  Tita je samo interesrala boljševička vlast i zapovid Staljina dok ga nije skuva Čerčil.
  O tome drugi put. Kako je istina voda mutna.
  Nažalost ponovo nas Močnici pripremaju za svjetski sukob,
  Varate se da će te ga moći izbjeći tj, uteći u Njemačku, Ameriku ili Australiju,
  MOLITE BOGA DA NADVLADA SILE ZLA, jer su ljudi braća.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6276)

  "Tita je samo interesrala boljševička vlast i zapovid Staljina dok ga nije skuva Čerčil. Nažalost ponovo nas Močnici pripremaju za svjetski sukob"

  Ipak nije se preda okupacijskoj (premoćnoj) sili ka pavelić iako je tako bilo sigurnije za guzu i puno lakše nego je izabra borbu protiv osvajača.

  Šta se tiče novog svjetskog poretka, upravo su ga u nas inaugurirali novi revolucionari iz 90-tih samo s razlikon od komunista, čim su došli na vlast, destabilizirali su državu i ekonomski je bacili na koljena u skladu s dogovorom s moćnicima. S obzirom da iza 90-tih nema komunizma u evropi i da nema bivših komunističkih zemalja koje su komunisti zarobili, nije opravdana bojazan od nedobivanja suvereniteta za RH. Loše je šta smo imali vlast koja je pristala na sve igre zapada samo za mrvice. Šta, naravno, ne umanjuje žrtvu prolivene krvi za samostalnost, pitanje je samo koliko je bila opravdana, koliko nametnuta.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6276)

  Malo o rezultatima:

  propulzija ekonomije, pismenosti, znanosti i uopće standarda u SR Hrvatskoj sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća je miljama ispred situacije u zemlji danas (s jednakim vremenskim odmakom od rata čije efekte sada ne treba niti uspoređivati). Štaviše, zemlje koje su nam danas uzor tada su bile miljama iza nas.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_236)

  Cijenim HDZ i ljude u njemu, ali to što su dopustili je katastrofa, mislim da je krenuo nizbrdo, dok god se neotkriju Labradori i špijunske mreže bivše zločinačke Jugoslavije, teško mi naprid, i čini mi se da i namjera s kardinalom Stepincom nije motivirana dobrim namjerama, nego suprotno. zamjena teza. opraštam pojedincima i skupinama našeg naroda koji za srebrnjake izdaju svoj narod, zato što će nas samo ojačati a oni će pasti kao i njihovi Komandiri.

  oko 3 godina prije
 • komplicije* (Gost_9141)

  HDZ istovjetan SDP-eu tojest nije neka stvar nego se kerče po????? :p

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6227)

  komplicije* (Gost_9141)
  HDZ istovjetan SDP-eu tojest nije neka stvar nego se kerče po?????

  KERČE???? zaboravila sam taj izraz moga ditinjstva u novome

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4110)

  da je istovjetan tada bi račan i komunistička partija glasali za neovisnost Hrvatske države a nekukavički podvili rep, ispisali ste se iz partije, kukavice lako je bilo pametovat i konferencije držat po poduzeću kad je JNA i MILICIJA bila tu, gubo bijedna i jadna

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6227)

  (Gost_4110)
  da je istovjetan tada bi račan i komunistička partija glasali za neovisnost Hrvatske države a nekukavički podvili rep,

  neznan di si ti bija onda, ali je račan i partija osta živit ovde. ne laprdaj bedastoće već počisti svoje smeće i ne krijte se iza tuđih žrtava

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1151)

  (Gost_236) "Cijenim HDZ i ljude u njemu"

  Sa ovih par riči sve si reka o sebi, ne tribaš se dalje trudit predstavljat svoj lik i djelo.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6227)

  misli šta očeš ali dok je bila milicija u kaštelima,a tako kažu i ostali po hrvatskoj nije bilo kriminala po selu. ljudima nije tribalo zaključavat kuće ni konobe za razliku od danas kad ti i stare važe kradu po polju . onda se nije kralo po crkvama zlato ka danas kad su rvati 99 % katolici i vjernici. pitam se ko krade danas crkve, banke i obične male ljude. nije valjda račan i njegovi

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4110)

  HDZ je donija državu i da narodu da glasa o smjeru u kojem želi ići,SDP ne može ići dalje od Račanove političke platforme koja se očituje u prijedlogu Ustavne odluke na dan 25. Lipnja 1991. godine u Saboru, koja je uz proglašenje nezavisnosti Republike Hrvatske istodobno nudila i početak pregovora o ujedinjenju sa Srbijom.To je polazište koje nekoliko stotina tisuća birača ljevice u Hrvatskoj honorira i kako se god stvari u političkoj ponudi uoči izbora nazivale, na tome se razlikuju politički programi ljevice i desnice u Hrvatskoj. Zbog toga Milanovića ne može oslabiti kod njegovih birača ništa što će mediji objaviti o njegovim svinjarijama, niti da je ukrao i ne znam što, a jako će mu honorirati popuštanje prema Srbiji.
  Činjenica da u Hrvatskoj realno postoji vrlo opasna, podmukla, otvoreno neprijateljska društvena struktura koja ne prihvaća temeljne elemente hrvatske nacionalne državnosti, morala bi se predstavljati golemom opasnošću, a ne pojedinčanim ekscesima. pametnima dosta

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4110)

  Odgovara: # 398903

  bilo je PARTIJSKOG KRIMINALA i KRIMINALACA, i krađa samo ko je smija napisat u zemlji SOCIJALIZMA, neda PARTIJA da itko ugrozi temelje, ko je drogu donija u kaštela i dan danas trujete narod LAŽIMA, odakle su bili milicajci, o kojem ti znaju i radu lupetaš i pravima, koliko je stanovnika tad bilo, promisli ako želiš nešto pametno reći?????????

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6227)

  znači ovo je po tebi dobro ustrojena država, ovo je po tebi ono šta si ti sanja. ok.svi ovi šta se žale da ne rade i da ovise o pučkin kužinama i soc. butigama, ka i svi oni šta traže akcije dobrotvora za liječenje teško bolesnih ljudi i dice, svi oni kojima triba popravit kuće, svi oni koji po noći kopaju kontejnere jer ih je sram da ih se nevidi po danu, sve one mlade cure koje se turaju po jahtama to je sve dobro ove naše države ili misliš da oni lažu , da glume.
  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13717212_536544259880904_4127579253348545741_o.jpg

  oko 3 godina prije
 • kompliCije* (Gost_9141)

  goste 4110 zar nas nisu upravo tvoji istomišljenici doveli u euroslaviyu di će i njijovi i tvoji (a isto je nedvojbeno i demokratski) sjediti skupa s našom braćom po vjeri, na istoj strani tog demokratskog parlamenta i skupa s njima dizati ruke i pljeskati vlastitim debatama i predloženim zakonima??!??

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6227)

  (Gost_4110)
  HDZ je donija državu i da narodu da glasa o smjeru u kojem želi ići,

  kad je HDZ donija državu i odakle. moga je i prije. zar je tribalo popljačkat narod u ime te države. zar je tribalo dici ukrast budučnost i njiovim roditeljima prošlost . napravit siromasima.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6227)

  (Gost_4110) Odgovara: # 398903
  bilo je PARTIJSKOG KRIMINALA i KRIMINALACA, i krađa samo ko je smija napisat u zemlji SOCIJALIZMA,


  sad smiš sve govorit pa napiši šta su to partijski kriminalci pokreli

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4110)

  Odgovara: # 398916

  BUDUĆNOST HRVATSKE DRŽAVE,
  MUDRI REČE ONIMA KOJI ŽELE SLUŠATI '' Sve oni znaju i njihovo ponašanje nije izraz neznanja ili nedostatka argumenata.
  Njihovo ponašanje je njihova – politika. jer se od HDZ-a bez obzira na sve slabosti, može nešto očekivati, a od ljevice samo smrt hrvatske državnosti.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4110)

  I REČE MUDRI ''Što izravno, preko konfederalnih ugovora koje je Pupovcu omogućio Ustavni zakon o pravima manjina, što konfederalnim Erdutskim sporazumom, što ucjenjenim pripadnicima bivšega državnoga, političkoga i gospodarskoga establišmenta bivše Jugoslavije i SR Hrvatske, što spavačima i specijalnoratovskom agenturom u svim institucijama društva, prvenstveno u medijima, obrazovanju, kulturi i akademskoj zajednici, Srbija ostvaruje uspješnije svoje imperijalne interese u Hrvatskoj nego u bivšoj Jugoslaviji ili čak i pod okupacijom trećine Hrvatske.
  Ne gine nitko, nisu izloženi pritiscima međunaodne zajednice, a svakodnevno jačaju svoje imperijalne pozicije u samome srcu hrvatske države, te u pravima srpske zajednice u Hrvatskoj.
  Srbovanje je postala najkonjunkturnija industrija u Hrvatskoj.

  Nije važno što se točno dogodilo, nego što će javnost misliti da se dogodilo.''

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6276)

  Natrag na temu: ako je Stepincu suđeno nepravedno, politički (a je), onda je u redu da se ta presuda ukine. Istom logikom se nalaže obnova procesa pred pravičnim i nepristranim sudom. Ne u zagrebu i u Rimu, nego recimo u Haagu ili Parizu. Nije dovoljno ukinuti presudu samo zato jer je optužnica sadržavala političke konotacije, treba mu ponovno suditi zato jer su neke točke optužnice dokazane.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_236)

  MUDRI POSLUŠA PJESMU TOME BEBIĆA '' EVO ME OVOD POSLI TREIST GODIN .... da ste hrvati i domoljubi nebi pisali tako sramotne laži, ali niste hrvatska ide naprijed i zavist je ono što će vas pojist, u slast

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1655)

  Odgovara: # 398936

  Pisanje VELIKIM SLOVIMA smatra se vikanjem te je stoga nepristojno, naročito kad se velikim slovima pišu turbo-monade. A kako gremo napid:

  Hrvatska u Jugoslaviji ostvarivala bolje gospodarske rezultate nego danas

  Hrvatska se bolje snašla u sklopu Jugoslavije, nego u vremenu kad se potpuno osamostalila. U sklopu SFRJ, ostvarila je najviše stope rasta BDP-a u svojoj novijoj povijesti – od 1952. do 1965. godišnje čak 9,5 posto

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6250)

  Nisu to tri prsta, nego kandža divlje ptice grabežljivice. ka i svaka divljač...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6104)

  je pravi kriterij si uzeja u obzir, tad su bila tri traktora a godinu dana kasnije četiri i po, statistički gledano po eurostatu, neda neznaš o čemu pričaš nego si do bola zlonamjeran ti i tvoja srboslavija i sdp, nasljednik zločinačke komunističke partije što će se dokazat uskoro, reče MUDRAC NEUPUĆENOM nama ti lijeka za tvoje rane, ode JUGOSLAVIJA i kralj petar

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2223)

  (Gost_6104)
  je pravi kriterij si uzeja u obzir, tad su bila tri traktora

  da nije bija nijedan ništa čudno, nije ih bilo ni za kupit .sad kad se kupuju milijunske vrijednosti sa svim mogućim priključcima ljudi napuštaju zemlju i biže vanka. seljak nikad bolje nije živija ka u titovo vrime mašta vi govorili o tome. usput onda nije bilo ni mobiteli ni Iphoni ,nismartfoni ,ni tableti ni kompjuteri. a izgradili smo državu

  oko 3 godina prije
 • 6104 (Gost_4612)

  Očito je drug Tito bija veći Hrvat i domoljub od ovih lažnjaka koji su sve šta je vridni hrvatski narod u socijalizmu stvorija i izgradija razorili i opljačkali. S kime ti, šjor MUDRAC tute polemiziraš, sa Ivom Jakovljevićem na čiji je članak postavljena poveznica ili sa gostom 1655 ??? Opet u krivu kameru gledaš, reka bi pok. Malnar u Nightmare stage-u.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4610)

  (Gost_6104)
  je pravi kriterij si uzeja u obzir, tad su bila tri traktora a godinu dana kasnije četiri i po

  "U sklopu SFRJ, ostvarila je najviše stope rasta BDP-a u svojoj novijoj povijesti – od 1952. do 1965. godišnje čak 9,5 posto"

  Dobro, kad stopa rasta BDP-a nije pravi kriterij, ajde Ti reci koje kriteije triba primijenit i uzest u obzir.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2834)

  nostalgicaru..u normalnoj..demokratskoj drzavi i drustvu..bia bi..metar ispod..zemlje..a posto..ona ..nije..budi sritan..da mos..prdekat..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2834) (Gost_5143)

  pravo se reče pomozi sirotu na svoju sramotu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3119)

  "Dobro, kad stopa rasta BDP-a nije pravi kriterij, ajde Ti reci koje kriteije triba primijenit i uzest u obzir."

  Pravi kriterij je stopa rasta lažnih penzionera i branitelja, nezaposlenih, zaposlenih koji ne primaju plaću. Tu suvremena Hrvatska šije SR Hrvatsku.

  oko 3 godina prije
 • * (Gost_8031)

  svi pročitat kompliCija ;) deboto ;) 9141

  oko 3 godina prije
 • (Gost_181)

  Ima jedan SUD pred kojeg ce te stati,Stepinac je u PAKLU!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_163)

  bog ti da pamet sinko i ozdravija ti nama

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6288)

  Neš ti sveca i mučenika, a za života nije njanci pravično osuđen, već ga je Turudić oslobodija SVIH (?) optužbi. Nije ni zaslužija posvećenje, jedino nećaku isplatit štagod šoldi i svi mirni.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1130)

  (Gost_2834)
  nostalgicaru..u normalnoj..demokratskoj drzavi i drustvu..bia bi..metar ispod..zemlje..a posto..ona ..nije..budi sritan..da mos..prdekat.

  u normalnoj i demokratskoj državi ti nebi ima vrimena pobić iz nje

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1243)

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13606819_1137834556289327_2194725698821355164_n.jpg?oh=73a4716d665cd2af085c07742361e74d&oe=5824CC5E
  Ante Pavelić vrši smotru 373. legionarske ("Tigar") divizije Vermahta. Ova divizija bila je 2/3 sastavljena od ustaških dobrovoljaca (uglavnom Hercegovci) i 1/3 Nemaca. Većina oficira bili su Nemci. Divizija je 1943-1944. učestvovala u mnogim nemačkim operacijama protiv partizana. Postoji veći broj nemačkih dokumenata koji govore o saradnji 373. divizije i četnika u Lici i Bosanskoj krajini u oper...

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara