hren
 

Hrvatska narodna banka (HNB) izdat će ove godine, u povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016., prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna, najavljeno je u četvrtak iz središnje banke, uz poziv javnosti da se uključi u odabir otkova kovanice.

Na ovogodišnji Dan neovisnosti, 8. listopada, navršit će se 25 godina od donošenja povijesne Odluke Hrvatskog sabora o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ.

Iz HNB-a pojašnjavaju kako je Hrvatski novčarski zavod prema likovnim rješenjima akademskoga kipara Damira Mataušića izradio tri različita probna otkova nove kovanice od 25 kuna.

S nakanom da širu javnost uključi u odabir najuspješnijeg otkova za novu kovanicu, HNB je na svojoj internetskoj stranici objavio anketu te poziva sve zainteresirane da sudjelovanjem u anketi odaberu, prema osobnim kriterijima, onaj otkov koji smatraju najboljim.

Anketa je dostupna na https://www.hnb.hr/-/anketa-25kn, a fotografije probnih otkova nove prigodne optjecajne kovanice od 25 kuna mogu se preuzeti na https://www.hnb.hr/documents/20182/867585/kovanica+25kn.zip/87b1c068-68b3-4cdc-835b-e254795907b5.

Rezultati ankete bit će uzeti u obzir pri donošenju konačne odluke o izboru najuspješnijega rješenja, nakon koje će slijediti izrada kovanice u Hrvatskom novčarskom zavodu.

Nova prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna bit će puštena u optjecaj 7. listopada ove godine, i to u količini od 50 tisuća komada.
Do sada je Hrvatska narodna banka izdala 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.

Prigodnim je kovanicama različite vrijednosti HNB do sada, primjerice, obilježavao primanje Hrvatske u Ujedinjene narode, 10. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, 500. obljetnicu tiskanja Senjskoga glagoljskog misala, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, uvođenje eura kao jedinstvene europske valute, održavanje Olimpijskih igara, jubilej 2000. godine ili održavanje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj te prvog kongresa Hrvatskih esperantista u Zagrebu.

Izvor: Poslovni.hr

KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_3189)

  neka stave sliku kakvog trgovačkog centra jer na taj praznik svi su otvoreni

  oko 4 godina prije
 • (Gost_155)

  3

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2124)

  HNB izdaje nacionalni interes u korist internacionalnog.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6175)

  Nek stavu na njih dolar ili euro, da se odma zna kojemu bogu se hrvati klanjaju.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5123)

  Bilo bi najbolje stavit sliku Mamića ili....

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6175)

  ...ili Mamićarke, prijateljice njegove.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij