hren
 

NEMA POSKUPLJENJA
Boravišne pristojbe za 2017. bit će iste kao i za ovu godinu, a očekuje se da uredbu o tome, kao i svake godine, donese Vlada na jednoj od idućih sjednica, najavio je nedavno ministar turizma Anton Kliman na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Iako su u Ministarstvu turizma imali ideju da se boravišna pristojba za 2017. poveća na 9 kuna sa sadašnjih 7, što je najviši iznos te pristojbe po osobi i noćenju u glavnoj sezoni, od toga za sada ništa jer za tu ideju, kako je kazao Kliman, nije postignuta suglasnost na svim potrebnim razinama.

Napominjući kako bi i s 9 kuna iznos boravišne pristojbe u Hrvatskoj i dalje bio najniži među konkurentskim zemljama, Kliman je objasnio da je ideja o povećanju boravišne pristojbe išla za tim da se i na taj način pokuša doći do dodatnih prihoda za promociju, s obzirom da je HTZ ove godine iz državnog proračuna dobio oko 34 milijuna kuna manje i da je smanjena turistička članarina.

'To bi povećanje donijelo 20-ak milijuna kuna, a oko toga smo postigli suglasnost na terenu s gotovo svima, osim s hotelijerima koji nisu protiv povećanja nego za izmjenu sustava i zakona koji to određuje. Kako je to sada teško tehnički izvedivo, odlučeno je da će boravišna za 2017. ostati ista kao i do sada', kazao je Kliman koji vjeruje da će se ići u ubrzane izmjene zakona i o boravišnoj i o članarima turističkim zajednicama, kao i u promjenu zakona o turističkim zajednicama.

U povodu donošenja uredbe o boravišnoj pristojbi za 2017. Ministarstvo turizma provodi i e-savjetovanje (ili e-javnu raspravu) do 18. srpnja, a osim prijedloga da iznosi boravišne ostanu iste kao i za ovu godinu, u popratnim obrazloženjima te rasprave navode kako je boravišna pristojba najizdašniji i najznačajniji prihod sustava turističkih zajednica, čime se znatno može unaprijediti funkcioniranje sustava i dalje ulagati u promociju, razvoj ponude, poticati događanja te jačati kompetencije zaposlenih u turističkim uredima kroz edukaciju.

Iznose i podatak da je u 2015. od boravišne pristojbe prikupljeno ukupno 410 milijuna kuna, dok za 2017.. procjenjuju da će sredstva te pristojbe porasti za 2 posto u odnosu na ovu godinu.

Uredbu o boravišnoj pristojbi za iduću godinu donosi Vlada obično u srpnju, a i prošlih se godina pričalo o mogućnostima njenog povećanja, no ni tada, kao ni sada od toga ništa te će, kao i prije, za te promjene trebati pričekati 'paket' novih ili izmjene tri povezana turistička zakona - o turističkim zajednicama, o turističkim članarinama i o boravišnoj pristojbi.

Boravišna pristojba u sadašnjim iznosima postoji od 1999., a pod jednakim uvjetima plaćaju je domaći i strani turisti, kao i građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu po krevetu i kamp jedinici.

Kako za ovu i prijašnje godine, tako se i za 2017. predlaže da iznosi boravišne pristojbe, koju turisti plaćaju ovisno o razdobljima glavne, pred i posezone te izvan sezone, kao i prema razredu turističkog mjesta (A, B, C, D i ostala), bude od najmanjih 2 kune po osobi i noćenju do najviših 4 do 7 kuna u glavnoj sezoni.

Boravišnu pristojbu plaćaju i osobe u domaćinstvu koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja po krevetu i kamp jedinici, kao i vlasnici kuća ili stanova za odmor koji to za sebe i članove obitelji mogu platiti u paušalnom iznosu, a neke su kategorije turista i oslobođene tog plaćanja. U paušalnom iznosu pristojbu plaćaju i vlasnici ili korisnici plovila za sebe i sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari), a pristojba ovisi o duljini plovila i vremenskom razdoblju. 

Izvor: Tportal.hr

KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • lemozina (Gost_8169)

  Sedam kuna po gostu nije puno, ali našu turističku zajednicu veseli. Sedam po sedam kuna skupi se koji miljunčić kuna (najviše od gostiju u tranzitu u marini Kaštela) koji se onda, zlu ne trebalo, oroče na banci. I tako naša TZ Kaštela, koja je udarnički radila tri litnja miseca, može devet miseci uživati u plodovima svog napornog rada. I nemojte biti zavidni, jer su ostvarili rast od 5% u odnosu na prošlu godinu, a za to se treba pomučiti. Da bi rast bio veći treba se obnoviti hotel Palac, a do tada trebamo biti strpljivi. Živjeli!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6610)

  Molim da mi se objasni koje su to kategorije turista koje ne plačaju pristojbu?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7198)

  Ako netko zeli pristojbu o.k. ali zato i dobavljaj gosta , i promjeni TZK

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2214)

  političari ukinili radnička odmarališta ,a omilile su im se titove rezidencije i vile di odmaraju guzice

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara