hren
 

BORBA ZA OPSTANAK
Grad planira dokapitalizirati "Promet", čime bi se udio njegova vlasništva u javnom prijevozniku s postojećih 65,04 posto povećao na 81 posto!

Kako nam je potvrdio Željko Krnić, direktor kompanije, tvrtka bi se dokapitalizirala za 33 milijuna kuna, koliko iznosi preostali dug komunalnog poduzeća prema svom većinskom vlasniku koji je na sebe preuzeo potraživanja slovenskog "A-Cosmosa" zbog nepodmirenog iznosa za korištenje autobusa kupljenih još početkom 90-ih.

- Dakle, Grad bi za taj iznos povećao svoj udio u kapitalu tvrtke, čime bi se brisala postojeća fiducija na "Prometovo" zemljište u Hercegovačkoj ulici, jer bi time prestala naša obveza, a prestao bi važiti i ugovor o preuzimanju našeg duga od strane Grada - kazao nam je Krnić i dodao kako će se proporcionalno novom postotku smanjiti udjeli i ostalih suvlasnika splitskog prijevoznika, a zbog toga će se mijenjati i Društveni ugovor, temeljni akt o djelovanju tvrtke.

Kako znamo, dug prema slovenskoj tvrtki iznosi 37 milijuna kuna, a "Promet" je, kako je istaknuo direktor, svoje obveze prema Gradu u mjesečnom iznosu od 1,1 milijun kuna u vezi tog dugovanja uredno i na vrijeme ispunjavao. Upravo je ta izvanredna situacija, gdje je Visoki trgovački sud presudio u korist ljubljanske kompanije, utjecala i na poslovanje javnog prijevoznika koji je zbog toga 2015. završio s rekordnim gubitkom od čak 36 milijuna kuna!

- Prema planu je prošla godina trebala biti okončana s plusom od deset milijuna kuna, ali je zbog presude u korist "A-Cosmosa" i zbog još nekih sudskih sporova gubitak narastao na 36 milijuna kuna - pojasnio je prvi čovjek "Prometa".

Nesretna presuda generirala je i povećanje prenesenih "minusa" iz prethodnih razdoblja koji su u ovom trenutku dosegli vrtoglavi iznos od 94,2 milijuna kuna! To znači da su prenesene dubioze više nego dvostruko premašile iznos temeljnog kapitala tvrtke koji iznosi 40,7 milijuna kuna.

Glavni razlog zbog čega je došlo do tako velikog iznosa leži u nepoštivanju Društvenog ugovora, na što su u više navrata upozoravali "Prometovi" sindikati, jer se gubitak u nekoj poslovnoj godini nije sanirao, već su usvajane odluke da će se iznosi pokrivati iz dobiti budućih razdoblja, što se nikad nije dogodilo.

Nakon što je ta tema bila pred kaštelanskim vijećnicima, na sljedećoj sjednici lokalnog parlamenta u Banovini očekuje se i rasprava o dugo najavljivanom planu restrukturiranja ovog komunalnog poduzeća koji je izradio Ivica Tolić, savjetnik Uprave koji je točno prije tri mjeseca angažiran od gradonačelnika Ive Baldasara za tu svrhu.

Kako doznajemo, javnog prijevoznika očekuje nova sistematizacija radnih mjesta, smanjenje broja djelatnika odlaskom dijela zaposlenih u mirovinu, redizajniranje tarifa i cijena prijevoza, te, ono što je u ovom trenutku najvažnije - nabava dodatnih autobusa. Raspolažemo informacijom da se radi o nabavi 10 rabljenih vozila, prosječne starosti 10 godina, za 2,6 milijuna kuna.

U tom planu se predviđa i preseljenje "Prometa" na Dračevac, gdje bi, kako doznajemo, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) prepustio Gradu dio zemljišta za novu upravnu zgradu, garažu i depo vozila.


Skida se teret s garaže

Podsjetimo, "Prometova" Skupština je na sjednici krajem ožujka odobrila Gradu fiduciju od 40 milijuna kuna na dijelu nekretnina u Kopilici kao osiguranje tražbine po presudi Visokog trgovačkog suda. Tada je dogovoreno da će Banovina umjesto javnog prijevoznika podmiriti dugovanje prema "A-Cosmosu". Podrže li vijećnici prijedlog dokapitalizacije, "Promet" više neće imati obvezu plaćanja tog duga Gradu.  N.L.


Tko su sve suvlasnici?

Osim Grada Splita, koji trenutačno ima najveći vlasnički udio u "Prometu" od 65,04 posto, od ostalih suvlasnika slijedi Grad Kaštela s devet, te Grad Solin s pet posto udjela u vlasništvu.
Preostalih 13 suvlasnika su: gradovi Omiš i Trogir, te općine Marina, Muć, Podstrana, Seget, Šolta, Šestanovac, Primorski Dolac, Prgomet, Lećevica, Klis i Dugopolje. N. L.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_7095)

  Prije tjedan dana je bila tematska sjednica GV di je direktor sve ovo već reka.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5559)

  kruzerima cemo se iz jugovinila vozit u split

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1175)

  Čemu vožnja da Splita, kad su i Kaštila grad?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7212)

  kaštila su veliko selo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6160)

  Berlavo selo

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara