hren
 

Promjene će osjetiti samo gledatelji koji prate program preko zemaljske mreže, dok za gledatelji internetske, ili satelitske televizije promjena nema, što znači da bi promjene najviše mogle koštati najsiromašniji dio društva.

S obzirom da smo proteklih mjesec dana imali prigodu i mogućnost gledati prijenose nogometnih utakmica s Europskog prvenstva u Francuskoj u HD tehnici, logično se zapitati zašto se i inače program HRT-a ne emitira u visokoj razlučivosti. Pitanje je tim opravdanije ako se zna da ćemo za  tri godine svi morati preći na DVB-T2.

– HRT dio svojega programa već proizvodi u visokoj razlučivosti, a zahvaljujući znatnim ulaganjima u tehnološku modernizaciju i nabavu opreme, najveći dio priprema za prelazak na emitiranje u visokoj razlučivosti trebao bi biti dovršen do kraja godine – poručuju s HRT-a.

Izrada strategije

I tu negdje počinje ono klasično 'ali'. Kaže se tako kako za sada nema dovoljno kapaciteta za emitiranje svih četiriju HRT-ovih programa u visokoj razlučivosti niti je učinkovito koristiti se MPEG 2 kompresijom za emitiranje u visokoj razlučivosti. Pa se veli kako je HRT dosad samo eksperimentalno emitirala u visokoj razlučivosti, i to primjenom MPEG 4 kompresije i samo na jednome svojemu programu, na kanalu HRT 2 HD. A hoće li HRT i s kakvim programom i kad nije sporta koristiti te kapacitete još nije definirano.

S HRT-a izvješćuju i kako je u tijeku izrada prijedloga Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2, koja će definirati vremenski okvir te sustav kodiranja koji će se primijeniti. Ta bi strategija trebala biti dovršena do kraja ove godine, a prelazak se očekuje nakon isteka postojećih dozvola, svakako ne prije 2019. godine.

– Strategija će definirati novi i učinkovitiji sustav kodiranja, a prema svemu sudeći, očekuje se da će to biti H.265/HEVC. Također će definirati i kvalitetu slike programa koji se emitira, te se očekuje da će se svi programi s nacionalnim pokrivanjem, pa tako i HRT, emitirati program u visokoj razlučivosti slike – poručuju s HRT-a.

Prvi je ovo put, koliko je znano, da se izrijekom spominje sustav kodiranja H265/HEVC. Bitno je to zbog krajnjeg korisnika, onog koji bi trebao znati da kod kupovine novog televizijskog prijemnika koji će mu omogućiti gledanje programa u HD tehnici zna da mu valja tražiti prijemnik DVTB2, ali tip H265/HEVC.

Vaučeri nepoznanica

Tko ne kupi novi televizor taj će pak morati nabaviti dekoder, no dok je Vlada Ive Sanadera građanima dijelila vaučere da lakše podnesu kupovinu dekodera kada se u listopadu 2010. godine prelazilo na digitalnu televiziju, sad i nema nikog tko bi mogao potvrditi da će se i ovaj put pomoći građanima. Zna li se pak da će sve spomenute promjene osjetiti samo gledatelji koji prate program preko zemaljske mreže, dok za gledatelji internetske, ili satelitske televizije promjena nema, jasno je da će sav taj tehnološki korak naprijed i opet najviše koštati najsiromašniji dio društva.

S HRT-a barem otkrivaju da je predviđeno jasno označavanje prijamničke opreme od početka 2017. kako bi korisnici znali da će na opremi koju kupuju moći gledati televizijske programe u RH. Pitanje je međutim i kako će proći analogni otoci, onih 6.500 kućanstva u Hrvatskoj koji ni danas zemaljskim putem ne mogu do signala.

Izvor : Novi List


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_975)

  Čisto izmišljanje tople vode. Kao u svemu danas. Da bi imali pinkicu bolju sliku treba kupiti novi televizor ili uopće nećete moći gledat. Glupo. Izvlačenje love, a koliko će se malo bolja slika moći primjetit u stvarnosti, pitanje je. Vrlo glupo.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2137)

  Odgovara: # 398183

  Dovoljno je kupiti novi DVB-T2 prijemnik kojemu je cijena oko 200 - 250 kn. Veću razlučivost oliti rezoluciju primijetiti će samo oni koji imaju ogromne ekrane i televizor gledaju sa premale udaljenosti. Optimalna udaljenost je oko tri duljine dijagonale ekrana. Ne triba potpadat pod utjecaj potrošačkog društva i kupovat nepotrebne pyzdarije kratkog vijeka, a to LCD televizori sa pozadinskim LED osvjetljenjem koji se sada prodaju svakako jesu. Pored brojnih nedostataka u odnosu na CRT i plazma televizore trajnost kvazi LED televizora limitirana je u velikoj mjeri osjetljivim SMD-LED diodama koje kod jako postavljenog pozadinskog osvjetljenja mahom traju tek malo dulje od jamstvenog roka aparata.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4119)

  Ja na mojoj plazmi (blažena bila) jako dobro vidim razliku između HD i standardnog signala. Da san zna da će izbacit plazme, kupija bi još jednu i drža je u ormaru dok mi ova ne rikne. Evo već 10 godina bez greške :)

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara