hren
 

O porezima će se nadmudrivati političke stranke tijekom kamapanje, no stručnjaci vele da građani ne trebaju biti previše optimistični oko toga da će u skoroj budućnosti država biti jeftinija.

Željko Lovrinčević, jedan od članova porezne radne skupine, kaže da manje poreze - bude li ih - ne trebamo očekivati prije 2018. godine. Manje su stope, pak, moguće jedino u kombinaciji sa širenjem porezne baze.

Prevedno to znači da bi mogli ukinuti najveću stopu poreza na dohodak od 40 posto jedino onda kad bi ukinuli brojne olakšice u sustavu poreza na dohodak. Slično je i s PDV-om. "Rokovi za promjene koje bi nastupile 1. siječnja 2017 godine više se ne mogu stići jer procedura promjene poreznih zakona traje minimalno šest mjeseci", kaže Lovrinčević. Ministar financija Zdravko Marić kaže da još nije dobio konačnu verziju dokumenta porezne radne skupine na stol, no čak i da je ona gotova nije siguran da bi je zbog pada vlade trebalo javno objaviti.

O porezima će se nadmudrivati političke stranke tijekom kamapanje, no stručnjaci vele da građani ne trebaju biti previše optimistični oko toga da će u skoroj budućnosti država biti jeftinija. Tako Željko Lovrinčević, ističe da bi do kraja ove godinem, na pritisak Europske komisije, jedino mogli dobiti zakon o zamjeni komunalne naknade porezom na nekretnine, ali i taj bi zakon išao u primjenu od 2018. godine. Ne ulazeći u rokove, ekonomista Velimir Šonje mišljenja je da Hrvatska ima prostora za reformu poreza na dohodak koja bi se mogla provesti kroz ukidanje, smanjenje najviše stope od 40 posto ili bitno povećanje iznosa dohotka od kojeg se ta stopa primjenjuje. 

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_6100)

    Porez na nekretnine je ništa drugo nego nacionalizacija. Kada ga prestaneš plaćati, jer nemaš od čega, nekretnina će ti biti oduzeta.

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara