hren
 

Najnovije istraživanje CRO Demoskop, koje je provedeno u razdoblju između prvog i trećeg srpnja, pokazuje da su pad Vlade i prijevremeni izbori povećali nezadovoljstvo HDZ-om kao stožernom strankom koalicije koja nije uspjela održati funkcionalnu vlast, javlja HRT.

Nastavlja se negativan trend izborne podrške HDZ-a, odnosno rast potpore SDP-u, ali i Mostu.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom srpnja (po principu cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 52-58%), SDP bi bio relativni izborni pobjednik.

Vrh ljestvice s rejtingom političkih stranaka pripada SDP-u s izborom od 31,8%, što predstavlja rast od 1,3 postotnih bodova u odnosu na lipanj kad je ova stranka zabilježila 30,5% izbora. Taj je rast još izraženiji u odnosu na lanjski srpanj kad je ova stranka bilježila izbor od 25,5%.

HDZ je drugi mjesec zaredom na drugom mjestu, sada s izborom od 22,7%, odnosno 3,6 postotna boda manje od lipanjskih 26,3% (ali i 6,8 postotnih bodova manje nego u svibnju).

U ovomjesečnom se istraživanju Most učvrstio na trećem mjestu s izborom od 9,8% što je porast od 3,4 postotna boda u odnosu na rezultate iz lipnja (kad je zabilježena izborna podrška od 6,4%).

Sada je Živi zid na četvrtom mjestu s izborom od 5,3% (prema 7,4% iz lipnja).

U skupini s potporom između 2 i 4 posto su tri stranke: HNS (3,1%), HSS (2,8%) i Stranka BM 365 (2,0%).

Tomislav Karamarko i Zoran Milanović i dalje najnegativniji

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 17,1 posto. Nitko, odnosno niti jedan političar kao zasebna kategorija odgovora bilježi izbor od 15,9 posto što je najveći rezultat ovog odgovora od početka mjerenja. Čelnik SDP-a Zoran Milanović je na trećem mjestu s izborom od 12,4%. Na četvrtom je mjestu tehnički premijer Tihomir Orešković s izborom od 7,7 posto. Andrej Plenković, izgledni kandidat za predsjednika HDZ-a je na petom mjestu s izborom od 7,5 posto, a slijedi Božo Petrov s izborom od 6,8 posto.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara uvjerljivo i već poprilično dugo drže Tomislav Karamarko i Zoran Milanović. U ovomjesečnom istraživanju povećan je izbor nekadašnjem prvom potpredsjedniku Vlade i bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku koji bilježi izbor od 39,5 posto. Njegov nekadašnji glavni konkurent i čelnik SDP-a Zoran Milanović je na drugom mjestu s izborom od 19,7 posto. Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (11,6%), dok je Zlatko Hasanbegović na četvrtom mjestu s izborom od 5 posto. Božo Petrov je peti s izborom od 4,8 posto (u lipnju 5,3%).

Smjer kretanja zemlje podupire svega 6,8 posto građanki/građana (u odnosu 9,1 posto u lipnju, odnosno najvećih 29,4 posto iz siječnja), dok ih 84,5 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru.

Izvor : N1


KOMENTARI:

Stari Komentari (34)

 • (Gost_146)

  Sinčić Plenkoviću: Hoćete li se ispričati narodu za sva zla koja je počinio HDZ?

  "To će biti nova, umivena od svih grijeha pretvorbe i privatizacije, prodaje nacionalnog blaga, izručenja monetarne neovisnosti i nebrojenih afera s kamionima, mostovima koji ne vode nikamo, prodaje Ine ispod stola, crnih fondova, Fimi medija, afera "konzultantica", Sobolija i drugih, stranka kojoj sada narod ponovno treba vjerovati bez ikakvih pitanja", kaže čelnik Živog zida.
  SD

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2166)

  Svi za Most, Živi zid i Pametno, a nikako za stranke=partije sdp=hdz. Recimo dosta pljački, koja traje već 25 godina. Vrijeme je za treću opciju. Dosta je 25 godina laži. Konačno je vrijeme za bolje svima, a ne samo njima.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_540)

  (Gost_2166)
  Svi za Most, Živi zid i Pametno,

  tako je. oni su smanjili dug za 4 milijarde kuna

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4243)

  Kad su se nekad ljudi zapošljavali tražile su se karakteristike i potvrda o nekažnjavanje tako bi trebali i ovi šta se misle kandidirati trebaju i oni to učinit a ne kad budu izabrani onda je kasno jer su nas sa svojim "poštenjem "uvalili u g....do grla i napunili Remetinac a svi znamo ko pa zato glasajmo za poštene kandidate bez obzira u kojoj su stranci

  oko 2 godina prije
 • (Gost_540)

  potvrda o nekažnjavanju i o pokretanju istrage.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6223)

  Ne treba. Ali treba uvest obavezu psiho testa za sve koji pristupaju glasanju. Luda glava je najopasnija. A da smo budale, dokazali smo time šta stranke pod čijom vlašću je opljačkana zemlja i ubivena budućnost mladih još postoje.

  oko 2 godina prije
 • 6223* (Gost_4104)

  6223 Vi ste očito sami sebe podvrgli istoimenom testU ;) :p :)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2030)

  to goste 4??4

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6238)

  S obzirom da smo spremni glasat za zločince i pljačkaše, kao i za osebujne likove tipa Željko Kerum i Vinko Brkan, ne dan triba uvet za izbore psihotest, nego i psihijatrijski pregled. Jer to je bolesno.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4211)

  budale ostaju uvijek budale, hrvatsku su opljačkale bivše komunističke strukture, gornjeg reda, dok su obične budale članovi komunističke zločinačke partije vjerovale u božansku ideologiju i ne razlikuju se od svih na svijetu zatucanih tipova, osim toga još su gori jer su odma sudili i izvršavali kazne, a most je pokazao pamet za vodit hrvatsku, pitajte lovrinovića, juru i Mišića, tko je Petrov i most, HDZ je stvorija državu i budale ne vide u kom smjeru ide lažna sotonistička politika, sluganska od strane tih kojima hvalospjeve pjevate, jao si ti ga Izraele, kakvi ste vi hrvati kad svoju zemlju ne volite, ništa luđe na svitu nema, nego bolest odnarođenosti, pojedincima izgleda draža je VELIKA SRBIJA pa kad je tako otiđite braći svojoj pa se nauživajte ljubavi njihove za kojom čeznete. BUDALE, ovim ne amnestiram pojedince iz HDZ, ali zreliji je u odnosu na sve ostale političke stranke, dao bog da ti je Milanović ljubav

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4211)

  koja mržnja to je za proučavanje, pogledajte veliku britaniju, lagali smo i što sad, jedan političar je dokazao da su svi narodi glupi, pitajte se svaki dan i istražujte i napišite bogate obitelji iz hrvatske, Linić Slavko drhće od straha, a bija je bahat i dokazaje da je govno od čovika, neka kaže koliko je milijardi naših novaca oprostija novinarima i svojima, di je sad kolakušić sudac, a Rohatinski državni odvjetnik, tamo će doći na sud božiji i svima im želim prokletstvo u ostatku života

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4211)

  Koliki je naš dug a koliki Slovenije ni km autoceste, ni rata i izbjeglica,srušenih kuća, penzionera od prvog svjetskog rata, koliko smo razarateljima hrvatske izgradili kuća, jesmo li naše ostavili gladne, PROKLETO SJEME JUDINO, ploda jeli s stabla njegova

  oko 2 godina prije
 • 4211* nije nega* (Gost_2030)

  4211 i Bog nas stvori jedine na ovozemaljskoj balotici kao odaBrane = 4211 = plitkoumna neznalico ;) :p :p ;) :)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1093)

  "budale ostaju uvijek budale, hrvatsku su opljačkale bivše komunističke strukture, gornjeg reda..."

  tako da su osnovale adezu i preko njizi i njiove stoke sitnog zuba upropastili sve šta je valjalo od prije rata.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9501)

  "Koliki je naš dug a koliki Slovenije ni km autoceste, ni rata i izbjeglica,srušenih kuća..."

  Zato jer su produžene ruke istog zapadnog osvajača, a zove se surovi kapital. Sve trgovačke firme i banke smo morali upropastit i/ili prodat strancima koji ovde i u Sloveniji ne posluju na način ka u vlastitim, civiliziranim, sredinama. Naprdili vrijednost domaće valute toliko da se ništa ne isplati radit (propali i Elan i Fructal i Željezara i Cinkarna i Aero...), dužili se, a kad su uveli euro, onda je uslijedija veliki reset. Isto se sprema i nama i to još bolnije jer smo divljiji od slovenaca i predugo u ropskom zagrljaju kune i HNB kao produžene ruke zločinaca. Jasno, sve se to začelo u doba ranih 90-tih, kad se za šaku vlasti i vriću obiteljske srebrnine (a bilo je i mrvica sa stola i za stoku sitnog zuba, samo da šute) prodala budućnost zemlje i naroda. Dokaz? Nikad u povijesti slavonac nije ovako biža trbujon za kruvon, atroke vlaj i ercegovac s kamenjara. Dica će pitat jesmo li ludi.

  oko 2 godina prije
 • 9501* (Gost_2030)

  Uvaženi goste 9501 deboto si u pravu. odVaIK je Bilo niKome rat ,a niKome brat. Dica će nas samo još priupitat za napravit potomke i buduće naraštaje; dali nan i utemu triba strateški partner??!?? ;) ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4211) (Gost_4168)

  koliko kutla, koliko todorića, koliko sanadera ,koliko keruma i rajića , koliko isplata nadoknada za stanove u koje su upadali domoljubi, koliko za one iz bih koji su se uselili, koliko za one iz kistanja koje smo naselili. o čemu pričaš. dobro smo i živi

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1092)

  "koliko kutla, koliko todorića, koliko sanadera ,koliko keruma i rajića , koliko isplata nadoknada za stanove u koje su upadali domoljubi, ..."

  Mi smo za njih i njove lupeže glasali. Bez prisile i više puta. Pa ko nas onda yebe.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6122)

  sidi na rivi i pametuj i ka galeb čekaj ribare da ti daju ist ali ako koja luda riba malo ispliva, niste se ni najeli pošteno a serete svakoga,

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1234)

  9501 asti 2030

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8470)

  Odgovara: # 397907

  prije koliko vremena je krenilo iseljavanje, najbolje ostaviti svoju zemlju i otići a sami ne znate gdje, di je dobra plaća??????????????' jad i čemer od pojedinca, kompromitirani ste, uzalud, sluge kojima nije važno tko je gospodar važno je jela i pila, na valovu. sve što govorite ste pročitali, da ste makar uzeli budžet i analizirali korisnike i da ste uzeli u obzir kriterije i metode kojim bi ste procijenili nečiji rad, nego tuđe gluposti i osude prenosite, kao i onaj sinoć iz gonga, da zakon je ali to ne važi, on oće sve znati, i ja želim znati šta oni rade 365 za plaću, koliko toga su sagradili i zasadili, ubrali,poravili, šetaju po zagrebu i televiziji za 10 000 kn, a vi stoko sitnog zuba dižite se ujutro i žene nek vam pregledaju i vižitaju, a udruge plačamo mi a šta su napravili, k...c, i to na vaš račun, u zdravlje im bilo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1174)

  Nek se spašava ko može. Raselimo mladost da se makne od ovoga mentaliteta. Ovde će ostat samo gomila luzera koji neće tribat nikome i koji ništa ne znaju. Lipa nan je javnost, politika, vlasti, uopće smo gori od Rumunja, samo se znamo drugima rugat i jadikovat.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4168)

  zašto iselit? da napravimo mista za druge.nek se oni šire

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6115)

  "zašto iselit? da napravimo mista za druge.nek se oni šire"

  Oli ne vidiš da je ta bitka izgubljena? Ako po ničemu, onda po glasovima na izborima.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5169)

  svi veliki rvatine prite da će iselit. šta se mene osobno tiće sretan im put. nikad nigdi nisan selija ni ja ni moji. ovde san na svom pragu i niko nikad nije doša na njega. oni koji su iselili nekad, lamentirali su o "kamenu i drači i nek ti kušin bude stina " ma su utekli daleko ,a kad su se vratili tribalo ih je nagradit za to vračanje i tu ljubav prema domovini.mi koji smo ostali, gradili i radili mi nismo domoljubi mi smo orjunaši i jugoslaveni, nama je kralj da sve. pitam se ako su iselili od neimaštine, siromaštva na što i čije su se vratili nakon 50 god.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2226)

  Citan danas kako Plenkovic izaziva Milanovica. Pa jeli on dolazi da bi nikoga izaziva ili da drzavu izvede na bolji put. Tipicno hde zeovski. Svi su isti, ajme nama, tu partiju triba ugusit za sva vrimena. On bi dosa na celo da bi se ponovo svadjali o majke ti bozje di je proveja zadnje vrime a nista nije naucija, triba imat u glavi a ne samo govorit engleski.

  oko 2 godina prije
 • otprilike tako ili onako* (Gost_2738)

  Uvaženi goste 9501 i 2030 deboto ste u pravu. aLi oba dva su davno pala ka ća je lipok sroćija i napisa gost 9501 i 2030. ponavjan gosta 2030; dica će nas priupitat; dali nan triba strateški partner za pokazat kako se pravidu buduću naraštaji???? kad već sami nismo znali upravit ono ća nan je od stvoritelja Boga dano = ća će nas blagosivljat naši budući naraštaju kada budu služili u velikega gazde, a u svojoj nevinoj i krvju stečenoj domovinici ;) :p :p:) ;)

  oko 2 godina prije
 • * (Gost_2738)

  otpriLike onaKo iLi taKo

  oko 2 godina prije
 • Es (Gost_5622)

  Za gos 2226 kazes citas ovo ono ja tebi kazem sdp odnosno srpska demokratska partija je jedna neradnicka druzina

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9113)

  doista žao mi je, čemu sve ono što nije, dal iz ne znanja ili obijesti, ili s namjerom, ali ipak da li sebe zapitah uvažili itko mene ili dal se zapita mene, izvan svega ja sam, ono što doista želim da kao čovjek ostvarim a da ne povrijedim. prvenstveno sebe a kamoli Vas, grijeha nosim i s pravom, naslijeđa, vidim svijet oko sebe, ali ja kako da kažem imenom svojim, prijatelj sam tvoj i brat, supatnik od predaka svoji pozvan s razlogom i dužnošću, s vremenom, ne izdaj me, postoji li zlato il srebro, ili sve što jeljudskom rukom stvoreno a da JA promijeniti neću, reče Gospod, svojimriječima sahranjujete sebe, dušu i tiljelo, će reći svoje, bol će Vas uzeti, jer gospodara ste služili protivna Bogu i čovjeku, a ZAŠTO??????????????

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9113)

  ne pitaj me za ime nego za DJELA................

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4864)

  Kaze Plenkovic da je on politicko osvjezenje na politickoj sceni, a jos nije ni dosa u Zagreb. A gospodina mi isusa koji debil.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5172)

  I Ivo sanader je bija političo osvježenje. I fRanjo Tuđman isto. I jaca je bila osvježenje. Ne osvježavajte više ovu napaćenu zemlju i poluludi narod.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara