hren
 

SVEČANO OTVARANJE
Za pedeset godina djelovanja u solinskoj kulturi, odnosno toliko glazbarskog staža, član solinske Gradske glazbe "Zvonimir", Fabjanko Japirko, imao je večeras na Gradini u Solinu čast podići zastavu ove manifestacije na otvaranju "Solinskog kulturnog ljeta", kojeg kao i svake godine priređuju Javna ustanova u kulturi “Zvonimir” Solin zajedno s Gradom Solinom i solinskom Turističkom zajednicom.

Program otvaranja ove je godine bio posebno zanimljiv, donio je na Gradinu spomen na značajne obljetnice koje su glazbom, plesom i pjesmom ukomponirane u program tijekom kojeg su nas s uživanjem vodili Edita Lučić-Jelić i Joško Vukšić.

- Ove godine pridružujemo se obilježavanju nekoliko povijesnih obljetnica, 450 godina bitke pod Sigetom, 140. godina praizvedbe opere "Nikola Šubić Zrinjski", Ivana pl. Zajca, potom obilježavanje 100 godina od rođenja skladatelja Silvija Bombardellija i 110. Borisa Papandopula, te 460 godina Hektorovićeva "Ribanja i ribarskog prigovaranja". Večer je posvećena i Gabi Novak, kao i 120. obljetnici prvih modernih Olimpijskih igara - kazao nam je Tonći Ćićerić, umjetnički ravnatelj programa.

U večeri otvaranja sudjelovali su tako orkestar Gradske glazbe Zvonimir, Gradski mješoviti zbor sastavljen od članova vranjičkog "Chorus Cantoresa", te klape "Krunik" iz Kučina i ženske klape KUD-a "Salona" koji su imali i zasebne točke, a u programu su nastupili i operni solisti, bariton Zlatko Kokeza i tenor Saša Jakelić.

Folklorni ansambl KUD-a "Salona" se obljetnici Hektorovićeva "Ribanja i ribarskog prigovaranja" pridružio izvođenjem Plesova otoka Hvara, dok su "Solinske mažoretkinje" uz pratnju orkestra Gradske glazbe Zvonimir izvele baletne dijelove iz opere "Nikola Šubić Zrinjski". 
Publika je uživala u izvedbama Ane Opačak i pjesmama Gabi Novak, dok je Sara Andrić, finalistica "Zvjezdica" također zasjala.

Vatromet je na kraju i mnogo dalje, izvan zidina Gradine, označio - Solinsko kulturno ljeto je počelo!


Japirko podigao zastavu

Fabjanko Japirko u solinskoj j glazbi je od 1966. godine, danas je koncert majstor. Ove godine bilježi 50 godina rada u glazbenom amaterizmu, najdugovječniji je član u povijesti ove glazbe, spojio je tako starije i mlađe generacije, dobitnik je i nagrade grada Solina, najavio je tako voditelj prilikom podizanja zastave Solinskog kulturnog ljeta.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_4450)

    Baš je uredan, sistematičan i u potpunosti jasan raspored. Pohvala za portal. Sad znam kad i koje ću predstave otići pogledati, znam cijenu, ..., sve.

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij