hren
 

Brodosplit navodno već pregovara s novim kupcem broda, koji bi ga koristio na relaciji Atena-Venecija.

Kompleksna priča o prvom poslu ugovorenom za Brodosplit nakon njegove privatizacije, gradnji riječnog kruzera za ruskog naručitelja, okončana je presudom Londonske udruge pomorskih arbitara (LMAA) u korist splitskog škvera.

Jučer su iz Brodosplita objavili kako je po svim točkama u sporu s Premier Cruises Limitedom arbitražni sud potvrdio da su ispravno postupali te je ruskom naručitelju određeno da isplati Brodosplitu zaostale rate uvećane za zatezne kamate i troškove postupka. Uslijedit će temeljem te odluke i deblokada Brodosplitovih računa, koja je provedena odobrenjem splitskog trgovačkog suda,a po zahtjevu vlasnika Premier Cruisesa Vladimira Esakova, koji je time pokušao osigurati 7 milijuna eura, koliko je potraživao od Brodosplita.  

Ugovor o gradnji tog krstaša vrijednog 20 milijuna eura, koji je pod imenom "Volga Dream 2" trebao sa 160 putnika i 69 članova posade još prije godinu dana početi ploviti rijekom Volgom između Moskve i Sankt Petersburga, naprasno je raskinut koncem travnja 2015., i to najprije od strane ruskog kupca, netom uoči uplate pretposljednje, pete rate Brodosplitu.  Raskid ugovora pravdan je kašnjenjem u gradnji broda te je od Brodosplita tražen povrat dotad uplaćenih pet milijuna eura.

Naknadno je tužbi Esakov pridodao i zahtjev za nadoknadom troškova izrade nacrta i štete za izgubljenu sezonu. Splićani su kaskanje u gradnji, pak, pravdali kašnjenjem naručitelja u isporuci klasifikacijske dokumentacije. No, ugovor o gradnji Volge iz 2013. Brodosplitu je dao pravo raspolaganja brodom u slučaju raskida ugovora, čime bi pokrio trošak gradnje.

To je i bio razlog da ruski kupac pravno pokuša zaustaviti najprije raspolaganje brodom (čemu je Tomislav Debeljak doskočio prodajom kruzera drugoj Brodosplitovoj tvrtki registriranoj na Maršalovom otočju), a potom zatraži blokadu računa škvera. Odlukom iz Londona, pak, Brodosplitu ostaje u vlasništvu riječni kruzer. Najavljuju da će ga vratiti na suhi dok te mu ugraditi "trodno", odnosno povećati ga za još jedan kat, kako bi umjesto rijekom mogao ploviti morem. Time bi škver uspio brže prodati i bolje naplatiti nesuđenu Volgu, a navodno se već pregovara s novim kupcem koji bi ga koristio na relaciji Atena-Venecija.

Izvor : Poslovni.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_5144)

    Hehe druga tvrtka registrirana na Maršalovom otočju to za pranje para otvoria tamo.

    oko 3 godina prije
  • (Gost_5127)

    Imali posla na navozima...radija bi bilo šta

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij