hren
 

U Splitu su u istražnom zatvoru završila četvorica, a jedan u Šibeniku.

Suci istrage županijskih sudova u Splitu i Šibeniku prihvatili su prijedloge županijskih državnih odvjetništava i odredili istražni zatvor za petoricu hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanja nereda na nogometnom stadionu u francuskom gradu Saint-Etienneu tijekom nogometne utakmice između reprezentacija Češke i Hrvatske, objavljeno je u ponedjeljak navečer na internetskim stranicama županijskih državnih odvjetništava.

Sva petorica ispitana su i u istražni zatvor poslana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanja nereda iz članka 324. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona.

U Splitu su u istražnom zatvoru završila četvorica, a jedan u Šibeniku.

Među pritvorenima u Splitu jedan je rođen 1991., jedan 1997., dvojica 1993., a osumnjičeni iz Šibenika 1988.

U priopćenju splitskog državnog odvjetništva stoji da postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 17. lipnja 2016. oko 18,00 sati na nogometnom stadionu Geoffroy Guichard u francuskom gradu Saint-Etienneu, tijekom utakmice između reprezentacija Republike Češke i Republike Hrvatske, u 86. minuti (tad je došlo do privremenog prekida susreta zbog ubacivanja pirotehničkih sredstava u prostor travnjaka od za sada nepoznatih osoba), sudjelovali u izazivanju nereda i fizičkih napada na druge navijače.

Bacili topovski udar pa započeli tučnjavu

Za vrijeme dok su ovlašteni zaposlenici zaštitarske-vatrogasne službe s prostora travnjaka uklanjali upaljena pirotehnička sredstva, kao i "topovski udar" koji je eksplodirao i uslijed čega je zaštitar-vatrogasac odbačen na travnjak, osnovano se sumnja da su osumnjičenici s dijela gledališta na kojem su se uglavnom nalazile osobe s hrvatskim navijačkim obilježjima, zajedno s većom skupinom nepoznatih navijača započeli s izazivanjem nereda fizičkim napadom na druge navijače koji su bili na istoj tribini.

Osumnjičenici su se gurali i udarali druge osobe po raznim dijelovima tijela te gestikulacijama poticali mnoštvo na nasilje i pozivali na daljnju tučnjavu, nakon čega su pobjegli s mjesta događaja, navodi se u priopćenju.

Nadalje se dodaje da je državno odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti da će ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).

Sudac istrage je prihvatio prijedlog i odredio istražni zatvor uz određivanje jamstva koje po uplati može zamijeniti istražni zavor kao i određivanje mjere opreza iz članka 98. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku odnosno zabrane posjećivanja nogometnih utakmica kako nogometnih klubova u Hrvatskoj tako i nogometne reprezentacije, na način da će se za vrijeme odigravanja tih utakmica prijavljivati nadležnim policijskim postajama.

Protiv dijela rješenja kojim se istražni zatvor zamjenjuje jamstvom, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijet će žalbu, navodi se u priopćenju.

U svom priopćenju Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku navodi da je priveden hrvatski državljanin (1988.) zbog osnovane sumnje da je počinio isto kazneno djelo izazivanja nereda te da mu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

U Ravnateljstvu policije ranije su izjavili da su do sada obradili znatan broj dojava građana, fotografija i video zapisa s utakmice, te da je "preliminarno izdvojeno više od 30 osoba, od kojih se određeni broj može izravno povezati sa sudjelovanjem u protupravnim ponašanjima na stadionu u Saint-Etienneu".

Izvor : N1


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • (Gost_1157)

  Ovo ih je uhapsila Milicija da ne odaju ko ih je i za čiji interes posla u Francusku.Vidit će te da ćedu ih pustit vanka tek kad proďu izbori da se nebi ne daj Bože otkrili nalogodavci.U pržunu su im najsigurniji a tamo im se more uredno prat mozak.

  oko 2 godina prije
 • Re (Gost_4130)

  Tosu placeni teoristi

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3923)

  njih 2-3 su momci iz kambelovca..jasno se vidi na slikama..a evo ih mirno setaju mistom svaki dan

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8120)

  Blago tebi 1157 kako ti je sve jasno. Tvoje je kraljevstvo nebesko

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3148)

  Ima li koja humanitarna akcija proda bi auto pa da njima za odvjetnika

  oko 2 godina prije
 • IVICA (Gost_6681)

  Jest lud narod,Onaj sta ih je posla tamo da rade nerede sad ih je zatvorija Ludosti Prava Komunistica prica

  oko 2 godina prije
 • gost (Gost_5192)

  Kastelani najpametniji ljudi. Sve teorije zavjere odma otkriju, ali kanalizaciju uvode pola stoljeca.
  O broju magistara i doktora prava da ne prican. Vecina ih jos misli da se kaze krivicno djelo, da suci nose perike i da se u Hrvatskoj moze pozivat na americke amandmane. I takvi skolovani i nacitani bi dilili pravdu i slali na 20 godina u zatvor za 10ak baklji i malo cepusanja na tribinama.

  oko 2 godina prije
 • IVICA (Gost_6681) (Gost_1124)

  Onaj sta ih je posla tamo da rade nerede sad ih je pustija

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2138)

  a sta ce ih nego pustit. to su nestašna dica.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara