hren
 

OŠTRE KRITIKE MINISTRU
Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja u ponedjeljak je kritizirao ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića zamjerivši mu da mjesecima koči potpisivanje dokumentacije koja bi omogućila ishodovanje uporabne (lokacijske) dozvole za izgradnju regionalnog Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, a time se, tvrdi župan, sprječava "povlačenje" oko 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za taj centar te oko 200 milijuna kuna za sanaciju splitske deponije Karepovac.

"Mi smo spremni odmah krenuti u realizaciju projekta izgradnje regionalnog Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, koje je ukupne vrijednosti sa šest pretovarnih stanica na području splitsko-dalmatinske županije oko 560 milijuna kuna, i mogli bi povući 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU, grad Split bi mogao povući 200 milijuna kuna za sanaciju deponija Karepovac, a na području cijele Hrvatske moglo bi se povući oko četiri milijarde kuna za izgradnju regionalnih centara za gospodarenje otpadom", rekao je Ževrnja na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je županija proslijedila gotovo svu potrebnu dokumentaciju kojom se daje suglasnost državnih tijela za regionalni Centar Lećevica, a "zeleno svjetlo" dali su i konzultanti Europske komisije (EK).

"Ministar Dobrović koči taj projekt i drži kod sebe u ladicama dokumentaciju, a naš je dojam da tu dokumentaciju nije niti pogledao. Nas se namjerno blokira, gubimo vrijeme i prijete nam financijski penali koje će nam EK zaračunati ako se do kraja 2018. ne izgradi 13 regionalnih centara za gospodarenje otpadom, za što je Hrvatska u predpristupnim pregovorima potpisala i sporazum sa EK," upozorio je Ževrnja.

Novinarima je pokazao dokument za koji je rekao da je dopis EK od 29. travnja kojim se, po njegovim riječima, upozorava hrvatsku Vladu na "bitno kašnjenje realizacije projekata regionalnih centara za gospodarenje otpadom".

Tvrdi kako je sa svojim suradnicima nekoliko puta odlazio u Zagreb na sastanke s ministrom Dobrovićem kojeg su upozorili na ozbiljnost situacije.

"Situacija je posebice kritična na deponiji Karepovac u Splitu na koju otpad odlaže 65 posto gradova i općina s područja splitsko-dalmatinske županije i pozivam ministra Dobrovića da dođe u Split na teren i uvjeri se koliko je situacija ozbiljna", kazao je.

Ževrnja smatra da, ministar Dobrović ima neke svoje koncepcije koje odudaraju od državne strategije gospodarenja otpadom i od onoga što je Hrvatska potpisala s EK.

"Promišljanja ministra Dobrovića nama su nejasna jer on umjesto 13 velikih regionalih centara za gospodarenje otpadom sada želi izgradnju 100 mini centara u Hrvatskoj. Za tu njegovu viziju nema niti vremena niti će to financirati EU niti je moguće nabaviti više od dva milijuna kompostera za otpad da ih ljudi drže na balkonima, a koje on spominje," istaknuo je Ževrnja.

Smatra kako činjenica da je Vlada tehnička ne može dodatno otežati potpisivanje dokumentacije potrebne za lokacijsku dozvolu. Rekao je da nije potrebna nikakva odluka Vlade nego je nužan samo potpis ministra Dobrovića kojeg on može staviti i u tehničkom mandatu.

Nakon tog potpisa splitsko-dalmatinska županija mogla bi odmah raspisati međunarodni natječaj za izradnju Centra Lećevica i povlačiti bespovratna sredstva iz fondova EU za tu namjenu, ustvrdio je župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_3148)

  Sva srića. Konačno nas netko spašava. Planirani centar u Lećevici je smrt za pitku vodu na cijelom području.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3198)

  Dobrović je jedini ministar koji se bori za zaštitu prirode i očuvanje okoliša. HDZ je srušija svoju vladu da može potaracat sve šta je još ostalo. Ovoj ekipi je ovo možda zadnji vlak za uskočit i pokupit nagrade. A možda su ih već pokupili pa sad spašavaju što se spasit može, jer ako Dobrović uspije spasit Jadro, njima se ne piše dobro.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7238)

  U lećevici bi se smilo spaljivati samo "ljudsko smeće", koje nam je odlučilo otrovat vodu, i sve nas.
  Živija ministar, i neka ne poklekne prid smeċarskom mafijom, a onaj ko želi expresno na onkologiju, nek glasa za ove zločin.e, i njihovu stranku...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_179)

  Ovu ekipu stručnjaka sigurno nešto svrbi, biče da su nešto ukakili,izgledaju poplašeno.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4091)

  Svi će oni na robiju jednog dana, golem novac je potrośen, smeće nije rjeśeno, i sad bi ga tili zapalit "u velikoj bačvi"...
  A i uništit "besplatnu" vodu, pa 6kn po litre..
  Ako će gorit smeće u bačvi onda netribamo plaćat odvoz smeća, nego nabavit svak svoju bačvu.
  To je jedini način da se naučimo gledat šta kupujemo i kako zapakirano.
  Rješavanje otpada počima dizanjem cjene pića iz plastike...pa dalje redom, proizvod po proizvod..

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5247)

  Ova ekipa krši sve zakone o zaštiti okoliša i prirode, nekažnjeno. Sad im je Dobrović kriv što ćemo mi svi plaćati penale koje bi oni morali platiti iz svog džepa, jer oni krše zakone, namjerno. Šteta koju su napravili i koju još namjeravaju napravit bit će takvih razmjera da bi ih trebalo doživotno zatvorit. A oni se ljute na Dobrovića.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2134)

  Tribalo bi ih streljat, trovanje vode bi se svugdi tako kažnjavalo...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7176)

  Zašto ste izbrisali poveznicu na članak koji govori o tome što je državna revizija ustanovila u firmi naziva RCGO Lećevica? Link: http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sumnjive-isplate-sami-sebi-dali-150.000-kuna-za-uspjesan-rad-u-firmi-koja-ne-radi-nista/576793/Your text to link

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6240)

  "Tribalo bi ih streljat, trovanje vode bi se svugdi tako kažnjavalo..."

  Je li se to odnosi na crnojamaše koji ih probiju ili ih praznu u potoke? Ja bi ih odma pokažnjava i zabetonira in ispuste.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9104)

  7176 nevjerojatno ako je ovo admin stvarno išao brisati pa to su gole činjenice o županijskom kriminalu

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara