hren
 

NEĆE PONOVITI GREŠKU
– Mi dalmatinski HDZ-ovci ne smijemo ponoviti pogrešku sa zadnjih unutarstranačkih izbora, kada zbog razjedinjenosti nije prošao ni jedan od naših pet potpredsjedničkih kandidata, a u Predsjedništvu smo dobili samo ono što nam pripada po unaprijed definiranim regionalnim kvotama – kaže šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader komentirajući susret predsjednika županijskih organizacija stranke iz IX. izborne jedinice i dogovor da će nastojati podržati zajedničkog kandidata za predsjednika HDZ-a.

Kako doznajemo, sastanak Božidara Kalmete, Nediljka Dujića, Darka Milinovića i Ante Sanadera održan je u četvrtak u Gospiću, i to uoči sjednica stranačkog Predsjedništva i Nacionalnog odbora, koji su nekoliko sati kasnije odredili termin predsjedničkih izbora za 17. srpnja. O susretu i dogovoru prvi je u javnost izišao predsjednik ličko-senjskog HDZ-a Darko Milinović.

Velike šanse za pobjedu

– Ja sam danas održao vrlo kvalitetan sastanak s ljudima koji do sada nisu izgubili izbore – to su Ante Sanader, Nediljko Dujić, Božidar Kalmeta i ja. Dogovorili smo se, što je vrlo bitno, da će IX. izborna jedinica biti jedinstvena u svojoj odluci u idućim danima. Iza nas je 50.000 članova HDZ-a, i ako mi odlučimo kandidirati nekoga iz te izborne jedinice, imamo velike šanse za pobjedu – kazao je Milinović najprije pred stranačkom središnjicom, a potom i gostujući u večernjim satima u RTL Direktu.

U tim njegovim riječima, kao i držanju od stranačkog sabora i ulaska u Predsjedništvo HDZ-a, mnogi su vidjeli Milinovićevu želju da u predstojećoj bitci za fotelju šefa stranka pridobije dalmatinske HDZ-ovce. Sastanku u Gospiću nije nazočio kolega mu iz dubrovačko-neretvanskog HDZ-a Branko Bačić, ali bi se na idućoj koordinaciji, kako su sami nazvali svoj kružok, trebao naći i on.

Matematika HDZ-ove dalmatinsko-ličke petorke je jednostavna: od 207 tisuća članova, čak svaki treći živi na njihovu području, te će im bilo koji od kandidata morati pokucatI na vrata u traženju potpore.

– Mi nismo nikoga unaprijed podržali, pa tako ni Darka Milinovića – ističe Nediljko Dujić, predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a.

– Pojačani s kolegom Bačićem, sjest ćemo opet zajedno već idućeg tjedna u Splitu, Zadru ili Šibeniku i početi raditi na odabiru zajedničkog kandidata. Prije konačne odluke razgovarat ćemo sa svakim od kandidata za predsjednika stranke i vidjeti kakav HDZ ona ili on žele, i kakvo je mjesto Dalmacije u svemu tome. Nikoga ne favoriziramo unaprijed, pa da se i kandidira netko od nas četvorice ili petorice – veli Dujić.

Odlučno odbija taj korak kao početak osnivanja neke vrste dalmatinske frakcije unutar stranke, ali zato najavljuje da će od kandidata tražiti izmjenu Statuta i fiksiranje kvota za dalmatinske HDZ-ovce među potpredsjednicima.

Slijedit će preporuku

Dodaje da istup županijskih predsjednika ne ide nauštrb budućeg pozicioniranja HDZ-a k desnom centru ili pak odustajanja od današnjeg koncepta i broja županija. Također vjeruje da će dobar dio stranačkog članstva, ako svoju preporuku dobro obrazlože, slijediti preporuku županijskih čelnika kada po principu "jedan član – jedan glas" iziđu na birališta 17. srpnja.

– Dalmacija danas u vrhu HDZ-a ima predsjednika Mladeži Josipa Bilavera ili Ivanu Maletić. Međutim, oni 10 ili 20 godina žive u Zagrebu. Ne kažem da oni nisu dobri kadrovi, ali nama treba netko tko svaki dan živi Dalmaciju – poručuje Dujić.

I Ante Sanader uvjeren je da će članstvo uzeti u obzir preporuku čelnika.

– Naravno, uvijek može biti iskakanja, uostalom, svatko ima pravo na svoj stav, jer mi nismo diktatorska stranka. Želimo da se čuje stav HDZ-ovih pobjedničkih, najjačih izbornih jedinica, što IX. i X. svakako jesu – kaže Sanader.

On ne isključuje mogućnost da se dogovor proširi i sa stranačkom organizacijom u VIII.., riječkoj izbornoj jedinici, pa bi jadranski dio HDZ-a na izborima imao zajedničkoga kandidata.


Nismo manji Hrvati ako smo iz Dalmacije

– Ja sam strastveni lovac, i kada sam ušao u Hrvatski lovački savez, odmah sam tražio da Dalmacija dobije svoja mjesta u upravljačkim strukturama. Uspio sam u tome i danas sve funkcionira u najboljem redu, jer mi nismo ništa manji Hrvati ako dolazimo iz Dalmacije ili Slavonije. Mislim da su u HDZ-u konačno došla neka nova, bolja vremena – objašnjava šibenski HDZ-ovac Dujić.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • lažina (Gost_9165)

  Ne sumnjamo da će izbori biti provedeni demokratski , nego tko će ovaj put biti
  kooptirani član.;););););)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1951)

  Imali ste vi i svoga dalmatinskoga predsjednika, zva se Ivo Sanader, a ja priznajem da sam i sam bija ushićen njegovim predstavljanjem. Sada me na isti način ushićuje Andrej Plenković :D

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6682)

  Jedan clan, jedan glas, jedan kandidat!
  Korea:D

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6682)

  http://media.corporate-ir.net/media_files/IROL/25/253695/images/MOL-Latest-logo.jpg

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7238)

  Greške nije ni bilo.
  Obogatili su se baš oni koji su tribali, a ostatak je na umoru, bit će hrana ljudožderima.
  Očekuje se da će sva imovina u rekordnom roku bit u vlasništvu najviših po rangu...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7238)

  Razlika izmedju drive, i ovog je šta je ovaj izabran na nekom europskom dvorcu, i poslan ka pavelić, da radi za onog ko mu je da posa.
  Dok su drivu izabrali bivši komunisti, i crkva, u dogovoru, i uz asistenciju podzemlja...
  Dolaskom ovog, briselska birokracija će kontrolirat i hdz i sdp, a hrvati su glupi za birat nekog trećeg...

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij