hren
 

POSLJEDICE BREXITA
Nedugo nakon što je postalo jasno da su se građani Ujedinjenog Kraljevstva odlučili za izlazak iz Europske unije, škotska premijerka Nicola Sturgeon najavila je kako je vrlo izgledno da će Škotska raspisati novi referendum za odcjepljenje. Slično su najavili i iz sjevernoirske separatističke stranke Sinn Fein, piše RTI.

Sturgeon je u obraćanju javnosti kazala da su Škoti na referendumu jasno pokazali da žele ostati dijelom Europske unije te da je to jasan znak različitosti u mišljenju između Škotske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Guardian.

Novi referendum

Istaknula je da je sada vrlo izgledna mogućnost da Škotska raspiše novi referendum o nezavisnosti jer bi mnogi mogli u svjetlu novonastalih okolnosti promijeniti mišljenje i glasovati za odcjepljenje. Pozvala je i na hitan sastanak s predsjednikom Europske komisije te najavila da želi istražiti sve mogućnosti da Škotska ostane u Europskoj uniji.

“Ponosna sam na Škotsku i kako smo jučer glasovali. Vrlo smo jasno kazali da ne želimo napustiti Europsku uniju”, zaključila je Sturgeon. “Mogućnost održavanja drugog referenduma mora biti na stolu i jest na stolu”, kazala je novinarima premijerka Sturgeon, koja obnaša i dužnost predsjednice Škotske narodne stranke. Istaknula je da je “s demokratskog stajališta neprihvatljivo” to što je Škotska suočena s mogućnošću da ostane izvan EU protiv svoje volje.

Škotska vlada će, kazala je, početi pripremati zakon kojim će omogućiti novi referendum. Prije dvije godine Škoti su se na referendumu s 55,3 posto naprema 44,7 posto izjasnili da žele ostati dijelom Ujedinjenog Kraljevstva.

Sjeverna Irska želi pripojenje Irskoj

Declan Kearney, vođa Sinn Feina, kazao je kako je britanska vlada izgubila mandat da zastupa Sjevernu Irsku u EU-u. Na referendumu je Sjeverna Irska glasovala većinom za ostanak u Uniji.


Declan Kearney

“Glasovanje Ujedinjenog Kraljevstva za izlazak, a u kontekstu glasovanja za ostajanje u Uniji u Sjevernoj Irskoj, mora značiti referendum o irskom jedinstvu”, piše u priopćenju Sinn Feina.

Izvor: Net.hr

 

KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara