hren
 

Neslužbeni rezultati britanskog referenduma o izlasku iz Europske unije donijeli su popriličan šok - 52 posto Britanaca je glasalo za napuštanje EU! Što sada točno slijedi nikome u ovom trenutku nije do kraja jasno, no neki preliminarni zaključci se iz dostupnih informacija mogu izvući.

1. Konzervativna vlada Davida Camerona provodila je proteklih godina nemilosrdnu politiku štednje,, koja je još više ekonomski i socijalno naštetila dijelove Engleske koji su sada masovno glasali za izlazak iz Europske unije, umjesto da smijene Camerona. Antieuropski i ksenofobni UKIP koji predovodi Nigel Farage je to iskoristio za širenje straha od toga da će Veliku Britaniju preplaviti stranci, koji će tako Britancima oteti radna mjesta. Iako se Cameron zalagao za ostanak u EU te vodio kampanju za #Remain, njegova je ekonomska politika jedan od razloga za ovakav rezultat referenduma

2. Prema već dostupnim podacima, pokazala se velika razlika u stavovima oko ostanka Britanije u EU između mlađih i starijih Britanaca. U skupini od 19 do 24 godine čak 75 posto je glasalo za ostanak u EU, u dobnoj skupini od 25 do 49 godina je postotak za ostanak 56 posto.

No, Britanci između 50 i 64 godine starosti su tek 44 posto glasali za ostanak, a oni stariji od 65 posto tek 39 posto. Ukratko, mladi su bili za ostanak u EU, stari za izlazak. To je još jedan dokaz da je generacija rođena nakon Drugog svjetskog rata, tzv. baby boomeri, jedna od najsebičnijih generacija ikad. Od svojih su roditelja dobili desetljeća mira, besplatno zdravstveno i školovanje itd., a svojoj djeci skoro pa ništa od toga nisu ostavili (na prostoru bivše Jugoslavije su ‘skuhali’ irat!), te su još na kraju glasali za svojih preostalih 5-10 godina života za autarkični sumrak, direktno protiv želja i interesa vlastite djece!


Poraz pristaša EU-a

3. Škotska je uvjerljivo, dvotrećinski glasala za ostanak u EU. Sjeverna Irska također više želi ostati u EU, nego izaći. Sin Fein je već pozvao na referendum da se Sjeverna Irska pridruži Irskoj i tako ostane u EU, dok su velike šanse da će Škoti sada još jednom pokušati izglasati neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva i priključiti se Europskoj uniji. Trenutno se ne može predvidjeti kako će se sve to razvijati, no nije nimalo nemoguće da će kada jednog dana umre David Cameron svaki članak o njemu počinjati s konstatacijom da je to premijer koji je uništio Ujedinjeno Kraljevstvo.


Pristaše Brexita slave

4. Kriza je prilika. Ako se ovo ne iskoristi za 'ever closer union' tj. nastavak europske integracije, EU će se ugušiti u provincijskom nacionalizmu. Za početak, Europska centralna banka (ECB) bi trebala - kako je svojedobno predložio Janis Varufakis - do kraja ove godine početi svakom građaninu EU početi slati redoviti godišnji ček od 1000 eura, s potpisom 'voli te tvoja EU'. Mnogima u međuvremenu neomiljena EU i dalje je itekako potrebna, da se Europi ne bi ponovile tridesete godine prošlog stoljeća, no raspoloženje prema Uniji se neće promijeniti ako se ona ne počne direktno obraćati svakome od 500 milijuna građana EU osobno.


Dramatični razvoj događaja šokirao je mnoge

Nažalost, njemački ministar financija Wolfgang Schäuble je već izjavio da ne treba očekivati dinamične poteze u pravcu još veće europske integracije, pa nije nemoguće da će pobjeda opcije za Brexit na referendumu 23. lipnja kasnije povjesničari tretirati kao formalni početak kraja Europske unije, kojoj slijedi agonija odumiranja.

5. Za Veliku Britanciju slijedi ekonomski buran period, funta se već strmoglavila.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_233)

  Najveći problem za V. Britaniju će biti što će se sada centar financijske moći iz Londona prebaciti na Parišku ili Frankfurtsku burzu.
  Amerika je podržavala V.Britaniju da ostane u EU , da bi anglosaksonci imali kontrolu kretanja kapitala bez pokrića a naročito Dolara i Funte jer nemaju depozite za njih jer su dosad tiskali Dolar i Funtu koliko im treba za pokrivanje njihove Javne potrošnje i kupovanjem materijalnih dobara i energetskih izvora sa tiskanim novcem (dolara i funte) bez pokrića.
  Njihova politika će se ubuduće temeljiti na stvaranju i izazivanju sukoba na više razina.
  - sukob slavenskih naroda između sebe (rusa i Ukrajinaca, Srba i Hrvata, Makedonaca i Bugara korištenjem Albanaca),
  - sukob Slavena i Germanskih naroda ( oba dva svjetska rata),
  - sukob krščana i muslimana,
  - proširenje emigrantske krize (kroz medije podržavat liberizaciju i slobodu useljenja u Europu) a azatvoriti granice V. Britanije i SAD.
  - opasnost od Kine.
  MOLIM NE NASJEDAJTE NA PROVOKACIJE.

  oko 3 godina prije
 • nije nega* (Gost_4089)

  233 jema još tega o njijovoj šporkoj pulitici.;) a sve da bi zemaljskim dobrima i baloticon vladali pri temu su se uživili u ovozemaljske bogove i sebi uzimaju štošta za pravicu igrajuću se ljudskin ;) a ko nas je zavadija??

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6283)

  "MOLIM NE NASJEDAJTE NA PROVOKACIJE."

  već jesmo. Više puta. A evo in i bokun brodića u Lori, bija je i Jakov na njemu. Bit će mu se dalo napit coca cole i izist krafnu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_206)

  Bice san ga ja doveja i zadnjih 25 godin glasa za veleizdajnike...neka neka cekajte još tek je pocelo

  oko 3 godina prije
 • (Gost_131)

  velika britanija je uvik bila gazda. imala je svoje kolonije i živilo se kako je ona tila. sad kad je došlo vrime da se u EU sluša drugoga onda joj se neda bit članica jer nije naučna slušat druge i živit po tuđin pravilima.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2154)

  "velika britanija je uvik bila gazda. imala je svoje kolonije i živilo se kako je ona tila. sad kad je došlo vrime da se u EU sluša drugoga onda joj se neda bit članica jer nije naučna slušat druge i živit po tuđin pravilima."

  Ni nama se nije dalo, pa smo tili u potiljak, slušat druge.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara