hren
 

Hrvatski građani pali su na 58% prosječne kupovne moći u Europskoj uniji.

Rumunjska je dostigla Hrvatsku po visini stvarne pojedinače potrošnje njezinih građana. Kupovna moć i standard hrvatskih građana pali su na 58% prosječne kupovne moći u EU i samo je Bugarska lošija od nas.  Objavio je to Eurostat koji tvrdi da je 2015. stvarna pojedinačna potrošnja po glavi stanovnika izražena u standardima kupovne moći varirala od 51 do 137% europskog prosjeka.

Najlošiji trojac čine Bugarska, Rumunjska i Hrvatska, a najbogatiji Luxemburg, Njemačka i Austrija. Cećina ostalih tranzicijskih zemalja smanjila je zaostajanje, a Hrvatska je nazadovala izgubivši dva postotna poena. Danijel Nestić, istraživač Ekonomskog instituta pojašnjava da je "stvarna pojedinačna potrošnja" po svojoj ideji najbolji pokazatelj blagostanja stanovništva.

"Šokantno je da nas je Rumunjska sustigla. Postoje male metodološke ograde kod identificiranja usluga koje pojedinac koristi, no metoda je ista za sve. Kad se evidentira zaostajanje kakvo smo mi imali moraju se upaliti svi alarmi", kaže Nestić. Čak su i bivše jugoslavenske republike ostvarile određenu konvergenciju, standard u Srbiji je na 45% prosjeka EU, Crnoj Gori 52%, Makedoniji 40%,a  BiH 38%.

Izvor : Poslovni.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_511)

  zar je nama loše? nevirujen, ne čeka se kruv ni mliko, ima deterđenata od falših do extra kvalitete, ima kozmetike i parfema,a odjeća i obuća sve sa potpisom. auto jedan lipši i skuplji od drugoga, nema te skupe ulaznice za koncerter i utakmice koja se ne može platit.a sloboda govora? ima i nje priko više. svak svakoga može vriđat ,a i zatuč nedaj bože potribe. šta je najvažnije nema tita ,nema golog otoka. onda, kako je loše?

  oko 3 godina prije
 • virhmeOd* (Gost_3054)

  miLi moj Bože :) odaklen su naši pređi Kaštelanski došLi :)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1120)

  20godina posli rata (slično ka 1965. posli II sv. rata) država potonila toliko da su isprid nas po strandardu i razvoju oni kojima smo prije rata bili nedostižni san: Slovaci, Mađari i Rumunji. Šta se to dogodilo? Ili, još bolje pitanje: šta se to NIJE dogodilo?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4210)

  Koliko je obrta opstalo i dobro nam je.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara