hren
 

HRVATSKA SADA IMA TEHNIČKU VLADU
Saborski zastupnici upravo su izglasali nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je pala i cijela Vlada. Za opoziv je glasalo 125 zastupnika, 15 je bilo protiv, 2 su bila suzdržana.

Odmah nakon glasanja Orešković je dao izjavu za javnost.
“Došao sam s najboljom namjerom da pomognem ovu domovinu. Imali smo nadu da ćemo pokrenuti ekonomsku i gospodarsku situaciju, Nažalost, zbog nekih pojedinaca to nije moglo funkcionirati,” kaže Orešković. “Kao premijer sam upoznao neke dobre stvari, ali i neke loše. Vjerujem u ovu zemlju, ona ima ogroman potencijal, nadam se da će se pokrenuti,” dodao je Orešković.

‘Malo sam tužan, imali smo potencijala’

“Ova vlada je još tu dok se ne formira druga vlada. Fokusirat ću se na to. Ja sam došao pomoći svoju zemlju, tu sam da ostvarim taj cilj”. Orešković nije isključio mogućnost budućeg političkog angažmana.

Priznao je i da nije očekivao ovakav razvoj događaja. “Nadao sam se da ću imati podršku od Karamarka, isto kao i od gospodina Petrova. Petrov je došao i razgovarali smo, zato se sad smatra da smo bili bliži.” Ponovno je zahvalio na podršci.

“Malo sam tužan, mogli smo puno više napraviti. Imali smo potencijal. S ovim timom smo mogli puno napraviti, ali nažalost situacija je takva kakva je,” rekao je Orešković.

Na potezu predsjednica

U sljedećih 30 dana Hrvatska će imati tehničku Vladu na čelu s premijerom Oreškovićem, u skladu sa Zakonom o postupku primopredaje vlasti. U tom razdoblju može doći i do preslagivanja koje HDZ najavljuje već danima. Za mandatara su već predložili dosadašnjeg ministra financija Zdravka Marića, a u roku od spomenutih 30 dana, mandatar mora skupiti 76 potpisa te dobiti povjerenje u Saboru.

Na potezu je i predsjednica koja daje mandat eventualnom novom mandataru, a to će napraviti u slučaju da joj on dokaže da uživa potporu većine (76 potpisa zastupnika). Ako mandatar nema 76 potpisa, ili se Vlada ne izglasa u spomenutom roku, predsjednik Sabora obavještava predsjednicu kako preslagivanje nije uspjelo.

Dolazi do raspuštanja Sabora i raspisuju se izbori koji, kako Ustav to propisuje, mogu biti najranije 30 dana od raspuštanja Sabora, a najdalje u roku od 60 dana.

S druge strane, Vesna Pusić upravo je izjavila kako, ako im se pridruže zastupnici Mosta, opozicija ima dovoljno ruku za raspuštanje Sabora. Ukoliko doista skupe 76 potpisa za samoraspuštanje, predsjednik Sabora morao bi raspravu o tome staviti na dnevni red.


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_1228)

  Kada trebaju čuvati svoju, ko opanak, debelu kožu, onda se može složiti i VELIKA KOALICIJA (hdz=sdp). 125 zastupnika protiv onih koji su željeli promjene na bolje, svima, a ne samo njima. Sve za vlast i nastavak 25 godišnje pljačke Hrvatske. Vlast je slast, a od Hrvatske se još i te kako može uzimati i prodavati. Svim normalnim sada je jasno tko ne želi dobro svima, a to je partija stranka hdz=sdp ili sdp=hdz.
  Most se pokazao i dokazao kao poštena i prava strana. Sada slijede novi izbori i opet nitko neće osvojiti većinu.
  Zato svi opet glasati za Most, za Živi zid i nezavisne, ali ne one koji su ispljuvak hdz=sdp. Ako budemo normalni, ovi bi trebali osvojiti oko 1/3 , bar za sada (a to je 50-tak mjesta u Saboru). Vrijeme je da hdz i sdp idu u aorist.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2216)

  nemoć i očaj iskazivanje su neznanja kao i bijes koji predstavlja najgori poriv kod osoba čiji je jedina pamet dajmi vlast 24 sata i sve ću rješiti, jao si ga izraele, čuvaj se lažni proroka, a što se tiče Petrova najbolje mu je reakao Ivan Lovrinović, pitam se koliko nas nije dobilo stan od države da ga možemo prodati i od toga napraviti kuću, jao si ga Izraele, sručiti će se bijes moj na tebe, zbog proroka lažnih, pranje novca je kazneno djelo ali pranje mozga ljudima je neizrecivo kazneno djelo, revolucionari su preživjeli a jadan narod je izginija, da bi se faraonu klanjalo, kojeme?ima ih više, jao si ga Izraele

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2230)

  Slučajna vlada u zemlji-slučaju. Sa slučanim građanima, pardon, pučanstvom.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4210)

  http://img.geocaching.com/cache/large/feb1e10e-bd0e-4f07-8227-9abe883d7ec4.jpg

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara