hren
 

KRIZA VLADE  
Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko održao je konferenciju za medije na kojoj je podnio stavku na svoje mjesto u Vladi, a nakon njega novinarima se obratio i potpredsjednik Vlade Božo Petrov tražeći od Domoljubne koalicije da opozove opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Na kraju je kratku poruku javnosti uputio i premijer Orešković

17:34  Katkom izjavom javnosti se obratio premijer Tihomir Orešković. ' Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa je odlučilo da je potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa. Nakon toga, on je podnio ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade. Pozivam sve dionika da pokažu maksimalnu odgovornost', kazao je Orešković. 

'Ova Vlada ima puno toga za napraviti u interesu Hrvatske. Na sva pitanja ću sutra odgovarati u Saboru', zaključio je Orešković. 

17:00 Konferenciju za novinare održao je i potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Rekao je da za Most postoje samo dvije opcije da se riješi aktualna politička situacija. 'Ili opoziv opoziva premijera Oreškovića ili novi izbori' kazao je Petrov.

'Mi smo naglašavali da znamo razlikovati individualnu odgovornost od stranke. Ono što je problem jesu određeni pojedinci. Danas pred tim ljudima stoji odgovornost, oni su ti koji trebaju odlučiti hoće li ova Vlada konačno dobiti pravu priliku ili će se dogoditi da idemo na nove izbore. Za nas postoje samo te dvije opcije. Naravno, ako će nam dati konačno pravu, istinsku priliku, onda je prvi potez koji se treba napraviti opoziv opoziva gospodina Oreškovića. Samo su dvije mogućnosti da se kriza riješi, ili taj put ili novi izbori gdje će se mogućnost preslagivanja dati u prave ruke, a to su hrvatski birači. Ako se krene u nove izbore, taj će scenarij trajati tri mjeseca, a ukoliko se ovoj Vladi da prilika, može početi već danas', rekao je Petrov novinarima.

Upitan je li spreman dati svoju ostavku koju je zatražio Tomislav Karamarko Petrov je odgovorio da je spreman podnijeti tu žrtvu za stabilnost države.

'Spreman sam dati ostavku ako će to tražiti HDZ ako gospodin Orešković ostane premijer. Nama nije stalo do fotelja, meni je sasvim svejedno jesam li u Vladi, jesam li na mjestu gradonačelnika ili još bolje liječnik u bolnici', rekao je čelnik Mosta. 

Apelirao je i na druge članove i Vlade i Sabora. 'Ja se zaista nadam i još jednom apeliram na mudrost i odgovornost svih članova Vlade i saborskih zastupnika da pokažu da im je stalo, ne do Vlade, nego do države i hrvatskih građana. Hrvatski građani imaju percepciju da Vlada ne radi svoj posao, a to je zato što se njoj nije dala prava prilika. Ova Vlada ima mnogo toga za napraviti, a hrvatski građani će, ukoliko dođe do izbora, bezrazložno trpjeti posljedice nekog neodgovornog čina. Ne želim da se privatizira neka stranka na razini pojedinaca. Nadam se da će prevladati mudrost i odgovornost', rekao je Petrov.

16:38 Prvi potpredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko, javnosti se u srijedu obratio u središnjici HDZ-a. 'Mogu izjaviti da sam i zadovoljan i nezadovoljan onim što su rekli na povjerenstvu za sukob interesa', rekao je Karamarko u obraćanju novinarima. 'Nezadovoljan sam jer su konstatirali nekakav sukob ineteresa, a zadovoljan sam jer je on uočen na neformalnom sastanku u vladi koji nije odlučivao ni o čemu', pojasnio je Karamarko.

Dodao je da ga odluka povjerenstva podsjeća na vrijeme verbalnog delikta. 'Čovjek koji je predsjednik neke stranke mora imati stavove o nekim pitanjima, prema tome mislim da je ta odluka na neki način isforsirana nečijim pritiskom', rekao je Kramarko najavljujući pravnu bitku na Upravnom sudu. '

'Nema sumnje da ću ovu odluku na Upravno sudu u potpunosti pobiti, ona govori da nema formalnog sukoba interesa', rekao je Karamarko.

Kazao je da je bio loš odnos s MOST-om ali i premijerom, radi čega traže opoziv Tihomira Oreškovića. 'Mogli smo napraviti puno više posla, puno bolje.'

'Podnosim ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade', rekao je. Dodao je da poziva i premijera Oreškovića i Božu Petrova da učine isto.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara