hren
 

Građanima se maksimalno olakšava proces investiranja u sustav za korištenje solarne energije.

Poduzetnički centar Solin osmislio je projekt 'Solarni katastar' (SolCad) za potrebe natječaja CBC Interreg IPA programa (prekogranična suradnja). Nositelj projekta vrijednog 14 milijuna kuna je Općina Klis, dok su partneri gradovi Trogir, Kaštela i Metković te iz Bosne i Hercegovine Ministarstvo gospodarstva i Fond za zaštitu i okoliša.

Solarnim katastrom će se, ako projekt bude odobren, napraviti procjena energetskog potencijala svih stambenih, gospodarskih i drugih objekata na području te četiri lokalne jedinice u Hrvatskoj, te će se financirati izrada 1000 idejnih projekata i ishodovanje prethodne elektro-energetske suglasnosti (PEES) za postavljanje fotonaponskih solarnih sustava. U Bosni i Hercegovini će se pak donijeti procjena energetskog potencijala objekata javnih ustanova u Hercegovačko-neretvanskoj županiji te će se financirati izdavanje 100 idejnih projekata. 

Na posebno izrađenom portalu korisnici će moći pronaći svoj objekt, dobiti informaciju o solarnom potencijalu krovne površine, troškovima instaliranja fotonaponskog solarnog sustava, te zatražiti besplatnu izradu idejnog projekta. 

- Vlasnik dobivenog idejnog projekta sa sukladnim PEES-om za postavljanje fotonaponskog solarnog sustava u roku od dvije godine se može odlučiti za investiciju, koliko se taj dokument smatra valjanim - navela je Ivana Ninčević, predsjednica Poduzetničkog centra Solin.

Osim informacije o energetskom potencijalu objekta, trošku i vremenu povrata investicije te besplatnog idejnog projekta (za kojeg inače u Hrvatskoj treba izdvojiti cca 2000 kuna, a u BiH i više), korisnicima će na raspolaganju biti i savjetnik koji će im besplatno dati informacije o aktualnim natječajima i za njih također bez naknade provesti proces apliciranja prema fondovima.

- Ovim se projektom građanima maksimalno olakšava proces investiranja u sustav za korištenje solarne energije: dobivaju sve informacije o potencijalu svoga krova putem portala Solarni katastar, prvih 1100 besplatno idejni projekt, te osobu koja im stoji na raspolaganju za sve dodatne savjete i asistira kod pripreme potrebne 'papirologije' - objasnila je Ninčević, dodavši da je logičan bio izbor Klisa kao 'lead' partnera jer se ta općina pokazala kao lider po pitanju investiranja u energetsku učinkovitost u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Treba spomenuti i da je cilj projekta, koji bi trebao trajati 30 mjeseci, i podignuti svijest o prednostima korištenja ovog obnovljivog izvora energije.

Izvor : Dalmatinski Portal


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara