hren
 

 U SJENI POLITIČKE KRIZE
HDZ tvrdi da slaže novu većinu, čak i da ima kandidata za novog mandatara. Božo Petrov prijeti novim izborima, a SDP skuplja potpise za raspuštanje Hrvatskog sabora. I dok traje hrvatska politička kriza, Vlada - jednoglasno i složno - rasprodaje državnu imovinu!

Dok Hrvatsku trese politička kriza, gotovo u sjeni ostaju odluke posvađane Vlade o privatizaciji državne imovine te davanju koncesija za istraživanje nafte i plina. Ali i o kadroviranju u INI. Oporba, stručnjaci, ali i neki zastupnici vladajuće koalicije ističu kako Vlada u ovakvoj krizi ne bi trebala donositi takve dugoročne odluke.

20 posto dionica tvrtke Končar prodano je za 360 milijuna kuna, Hoteli Korčula prodani su za 26 milijuna kuna, prodaje se i Croatia Osiguranje, Sunčani Hvar, a kako bi se omogućila prodaja s popisa strateških tvrtki skinuli su još Podravku, ACI, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka i Croatia banku.

Odluke strateška do strateške, prodaja do prodaje, a donosi ih na brzinu, posvađana vlada i to zanimljivo - jednoglasno!

'Je li vama normalno da se u trenutku kada se Vlada raspada donose ključne odluke o prodaji končara, o kadroviranjima u INI, LNG terminalu? Nije', kazao je saborski zastupnik iz redova HDZ-a, Goran Marić.

Slično misli i oporba.

'Ne bi trebali donositi nikakve odluke osim onih koje su vezane za stabilnost zemlje', smatra potpredsjednica Sabora, HNS-ova Vesna Pusić.

Ovaj mjesec ministar financija treba i razgovarati s agencijama u nadi da će obraniti kreditni rejting. Guverner HNB-a, Boris Vujčić ističe da Vlada ima svoje ekonomske adute pred agencijama, ali i politički uteg.

'Imamo na jednoj strani gospodarske pokazatelje koji su u ovom trenutku dobri, rastući rat BDP-a, smanjivanje deficita u prvom redu i s druge strane negativne, a to je politička situacija', rekao je guverner HNB-a, Boris Vujčić.

Uz privatizaciju, Vlada je podržala i strateški projekt, izgradnje LNG terminala, a digli su ruke i za koncesije za istraživanje nafte i plina. Struka smatra da Vlada u krizi, iako mora donositi odluke, ne bi trebala donositi strateške.

'Kad nemate toliku transparentnost, kad nemate toliku pozornost javnosti neke odluke se mogu donijeti ispod toga radara, a to nije dobro ni za ovu zemlju, ni za politku', smatra ekonomski analitičar Luka Brkić.

Iako zbog svađe oko Ine licitiraju tko bi iz vrha Vlade trebao dati ostavku jučer su digli ruke za nove ljude u nadzornom odboru i novog hrvatskog predstavnika na glavnoj skupštini.

Izvor : Dnevnik.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_5235)

  Hrvatska može bolje
  http://www.hrvatskamozebolje.org/wp-content/uploads/cropped-logo300x80.png

  Rezervirajte 16.6.2016. u 18h.

  Informacije uskoro.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8198)

  zašto nebi rasprodavala kad je ona to i stvorila od 90-e

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8599)

  "Zašto bi HDZ trebao poslušati savjete lijevo-jugoslavenskih komentatora?! Zar stvarno netko misli da im Jelena Lovrić želi dobro? Zašto Vaso odjednom valja Mostu, a zbog priče o diplomskom radu ne tako davno, nisu ga htjeli u Vladi?! Ljudi, ne dajte Karamarka - on nije slučajna meta! Milanović ga prezire, a Mesić pljuje – znači da čovjek vrijedi. Da mu je važnija dobrobit nacije nego fotelja, već je dokazao kada je odustao od premijerskog mjesta, nije stvar u “častohleplju” – nego u ideologiji."

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9321)

  Ljudi, ne dajte Karamarka - on nije slučajna meta!
  Oštroumnog Karamarka su se gotovo svi već odrekli, dobar dio HDZ-ovaca pa čak i crkva. A ti goste 8599budi uporan, piši, copy-pastiraj, manipuliraj... rado čitam tvoje epske monade jer si uredno pismena osoba, a što je prava rijetkost u desničarskim krugovima.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5242)

  Vidi vraga, za ono šta odgovara krupnom kapitalu, sasvim je dobra i ovakva vlada!!!
  Triba nam referendum da se država obešteti imovinom stranačkog članstva svih stranaka koje su participirale u vlasti, za svaku kunu koju smo izgubili njihovim djelovanjem.
  Isto tako da privatne firme mogu istraživati ko je krao, i vraćat tužbama novac državi, uz zaradu četvrtine vraćenog.
  Ostali bi bez dugova za max.10 godina...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3771)

  Kolinda se grli s neonacistima, pa pred utakmicu sere o svastici [url="http://www.index.hr/vijesti/clanak/kolinda-se-grli-s-neonacistima-pa-pred-utakmicu-sere-o-svastici-na-poljudu/899156.aspx"na[/url] Poljudu

  oko 3 godina prije
 • silence journal* (Gost_7237)

  8599 zar dotični nije ostavija vlastitu dicu???? i onda priča o moral(ić)u???? ;) :p :p:)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7201)

  Pa...zar ćemo dopustiti da sve rasporada? I time zabije posljednji čavao u lijes zvan Hrvatska država???!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7201) (Gost_2227)

  a ko tebe i mene šta pita.

  oko 3 godina prije
 • za rezigniranog gosta 2227 (Gost_1201)

  Treba širit informacije i time podizati svijest kod ljudi. Pa će se valjda jednog dana stvorit kritična masa.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara