hren
 

DOMAGOJ MILOŠEVIĆ
Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a, obratit će se javnosti u utorak, najavio je glavni tajnik stranke Domagoj Ivan Milošević, koji je nešto prije 19 sati izašao pred novinare okupljene ispred sjedišta HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Milošević je kazao da su danas održane konzultacije u stranci o provedbi odluka donesenih na sastancima Predsjedništva i Središnjeg odbora u subotu.

'Donesene su važne odluke o kojima će vas sutra obavijestiti predsjednik Tomislav Karamarko. HDZ je u proteklih 25 godina, uvijek kada je bilo najteže, donosio ispravne odluke. Hrvatska nema vremena, hrvatski građani više nemaju strpljenja', rekao je Milošević. Nije htio odgovarati na dodatna pitanja novinara.

Kovač: Orešković je zvao Webera, a ne obratno

Ministar vanjskih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač opovrgnuo je u ponedjeljak napise u medijima da je čelnik Kluba europskih pučana u Europskom parlamentu Manfred Weber telefonski zvao premijera Tihomira Oreškovića, istaknuvši kako je bilo obratno, a demantirao je i napise da se među europskim pučanima čuje kako Vlada nije pokazala da može donijeti očekivanu stabilnost i odlučnost.

Ministar Kovač je potvrdio da je Weber jutros razgovarao s hrvatskim premijerom Oreškovićem, koji ga je i telefonski zvao, a Weber se odazvao pozivu Oreškovića, koji predsjedava Vladom u kojoj većinu ima HDZ. "Orešković je dobio mandat predsjednika Vlade jer ga je HDZ predložio i Weber se javio Oreškoviću. Weber je bio začuđen da su se pojavile informacije u tisku o tom telefonskom razgovoru", izjavio je Kovač novinarima u HDZ-ovoj središnjici. Napomenuo je i da mu je Weber rekao kako EPP ima svoje partnere u Hrvatskoj - HDZ i HSS.

Kovač je poručio i da je HDZ taj koji će osigurati stabilnost u Hrvatskoj i provesti potrebne reforme, jer bez HDZ-a ne može biti sadašnje vlade.

'Daul je izrazio čuđenje napisima u hrvatskom tisku'

Ministar vanjskih poslova kazao je i da je sinoć razgovarao s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom, koji je izrazio čuđenje napisima u hrvatskom tisku da se među europskim pučanima čuje kako bi šef HDZ-a Tomislav Karamarko trebao otići ako afera koja se veže uz njegovo ime opterećuje stranku.

'Daul je bio začuđen kada sam mu rekao da su se u hrvatskom tisku pojavile informacije kako postoje nekakvi pritisci prema HDZ-u. Daul je kazao da je HDZ član EPP-a i samostalan je u donošenju odluka koje ga se tiču, kao i hrvatske politike', kazao je Kovač. Naglasio je kako je HDZ glavni čimbenik u Vladi, podsjetivši da je HDZ i u vrijeme predizborne kampanje imao potporu EPP-a. Dodao je da je HDZ imao potporu EPP-a za reformsku agendu u zemlji, što i rade, te u tome imaju i potporu EPP-a, Daula i Webera.

Poručio je i da mu je Daul rekao kako ga nitko od novinara nije zvao iz Hrvatske te da na stranačkim tijelima nisu razgovarali o Hrvatskoj i HDZ-u.

Još uvijek nema zahtjeva za opozivom Oreškovića

Zahtjev za opozivom premijera Tihomira Oreškovića, kojega je kao jednu od mogućnosti ovih dana najavio šef HDZ-a Tomislav Karamarko poručivši kako Orešković više ne uživa potporu njegove stranke, do ponedjeljka poslijepodne nije pristigao u Sabor.

Hoće li se HDZ uopće odlučiti na tu varijantu nije poznato ni predsjedniku Kluba zastupnika te stranke Ivanu Šukeru.

'Ništa novo nije pristiglo u saborsku proceduru, pa ni službeni zahtjev za opozivom premijera. Ljudi svašta pričaju, ali ja nisam dobio ništa službeno pa nema ni potrebe da sazivam sjednicu Kluba', odgovorio je kratko Šuker za Hinu na pitanje hoće li i kada Klub raspravljati o krizi Vlade.

U središnjici HDZ-a u tijeku je sastanak najužeg stranačkog vodstva, no njegovi članovi nisu bili raspoloženi za dulje razgovore s novinarima okupljenim pred središnjicom stranke.

Karamarkov zamjenik Milijan Brkić, koji je na sjednici stranačkog Predsjedništva u subotu tražio da se Karamarko povuče iz Vlade, danas je na pitanje uživa li predsjednik HDZ-a još uvijek njegovu podršku odgovorio samo: 'Naravno'.

Predsjednik Sabora Željko Reiner kazao je, pak, da su pisanja nekih medija kako je Karamarko od Predsjedništva dobio sedam dana da okupi novu parlamentarnu većinu samo spekulacije.

Pupovac: SDSS neće sudjelovati u preslagivanju

Tijekom dana postajalo je sve izvjesnije da će Karamarko teško ispuniti obećanje o novoj većini. Nakon nedjeljne odluke Predsjedništva HDSSB-a da dvojica njihovih zastupnika neće sudjelovati u preslagivanju, u ponedjeljak poslijepodne mogućnost takvog preslagivanja odbacio je i SDSS-ov Milorad Pupovac.

'Bilo kakvo preslagivanje bi bilo samo produžavanje agonije. Hrvatska treba novi početak. Imali smo priliku u ovih šest mjeseci i sve su propuštene. Svi koji su te prilike imali moraju dobiti novo povjerenje od građana. To je moje mišljenje i mišljenje moje stranke', rekao je Pupovac za N1.

Time je otklonjena i posljednja šansa da HDZ većinu formira bez Mosta, koji svoj ostanak u Vladi uvjetuje Karamarkovom ostavkom.

Da će se situacija razviti u tom smjeru kroz jutro je prognozirao i HDZ-ov doajen Vladimir Šeks. On je još prošloga tjedna govorio kako Karamarkova ostavka s mjesta prvog potpredsjednika Vlade ne dolazi u obzir, no sada izjavljuje kako je povlačenje Karamarka 'u najboljem nacionalnom interesu'. Na radikalnu promjenu mišljenja navela ga je, kaže, subotnja sjednica Predsjedništva HDZ-a, koja je pokazala da Karamarko ne uživa nepodijeljenu podršku u vodstvu stranke.

Poslijepodnevnim sastancima u HDZ-u i Banskim dvorima, u kojima su viđeni Petrov, potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković te zastupnici nacionalnih manjina Vladimir Bilek i Šandor Juhas, prethodio je niz sastanaka na Pantovčaku, gdje je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odvojeno razgovarala s premijerom Tihomirom Oreškovićem i dvojicom potpredsjednika Vlade Karamarkom i Božom Petrovim (Most).

Predsjednica RH odgodila sva putovanja planirana za ovaj tjedan

O čemu se razgovaralo nije se moglo doznati, no o ozbiljnosti političke situacije svjedoči i činjenica da je predsjednica odgodila sva putovanja planirana za ovaj tjedan, pa tako i sudjelovanje na summitu inicijative Jadran-Baltik-Crno more u Litvi 8. i 9. lipnja.

Iz Oreškovićeva kruga puštena je, pak, informacija da se premijer ujutro telefonom čuo sa šefom europskih pučana u Europskom parlamentu Manfredom Weberom. Neslužbene informacije govore da su razgovarali o političkoj krizi u Hrvatskoj, a Weber je, navodno, izrazio zabrinutost.

Nagađalo se i da će se premijer do kraja dana ponovo obratiti javnosti, no iz Banskih dvora neslužbeno se moglo čuti kako takvo obraćanje nije planirano.


'Prošla su vremena Kominterne'

Kovač je izrazio i žaljenje što je u hrvatskom medijskom prostoru došlo do manipulacija vezano uz telefonski razgovor Oreškovića i Webera, istalnuvši da je HDZ partner EPP-u i da su 'prošla vremena Kominterne' te da HDZ samostalno odlučuje o politici koju će voditi te o procesima u stranci. 'Mi smo partnerska stranka i stranka koja suoblikuje politički život EPP-a', rekao je Kovač.

Izvor: Tportal


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_6775)

    T.K-I Hrvatsku za svoju fotelju

    oko 4 godina prije
  • (Gost_8189)

    je li tebi..utorak 3..u devetu misecu..sta u rodu..;)

    oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij