hren
 

TAXI REVOLUCIJA
Informacija je trebala bit tajna, no otkrivamo je prvi: od danas će u Splitu i Dubrovniku biti dostupna usluga prijevoza Uber! Time su se Dubrovnik i Split, odnosno i područje preko Kaštela do Trogira, pridružio zajednici od 450 svjetskih gradova u kojima se može koristiti ova mobilna usluga i koja gdje god se pojavi ruši cijene klasičnih taksi prijevoznika.

Saznajemo također kako Uber ovoga vikenda poklanja besplatne vožnje.

Razlog tajnovitosti današnja je Shift konferencija gdje je podatak trebao biti otkriven, no kad smo ga "suočili" s informacijom koju smo doznali, generalni menadžer Ubera u HrvatskojDavor Tremac potvrdio nam je početak rada u gradu pod Marjanom. Politika ove tvrtke je da ne otkrivaju broj vozača i ostvarenih vožnji, no potvrđuje kako je određeni broj vozača već prošao njihovu obuku i kako su spremni danas krenuti s radom.

Što je s dozvolama, imaju li podršku Grada Splita, bilo je logično sljedeće pitanje.

- Naš je običaj da se gradovima u koje planiramo doći službeno najavimo i predstavimo ono čime se bavimo, te koje pogodnosti Uber može donijeti građanstvu i razvoju turizma. Tako smo i s predstavnicima Splita imali jedan neslužbeni sastanak, a razgovarali smo i s policijom. Nikakva posebna dozvola nam nije potrebna jer funkcioniramo prema regulativi koja vrijedi za područje cijele Hrvatske.

Gradovi izdaju dozvole za taksiprijevoz, no poduzetnici ili obrtnici koji koriste Uber uslugu nisu taksisti, već nude uslugu najma vozila s vozačem, i to u mjeri kada i koliko oni sami to žele – kazao nam je Tremac, najavljujući širenje i na ostala turistička središta kako bi strani gosti naviknuti na njihovu uslugu na raspolagnju imali Uber i u Hrvatskoj, ali i pregovore s festivalom Ultra Europe, čiji posjetitelji su i inače generacija koja mahom "ovisi" o mobilnim aplikacijama.

Plaćanje - karticom

Usluga od danas dostupna i u Splitu naziva se UberX, a u sklopu koje se podrazumijeva da vožnju mogu odrađivati samo profesionalni vozači koji posluju kroz tvrtke ili obrte licencirane za obavljanje usluge najma vozila s vozačem. Ovom mobilnom aplikacijom vožnja se umjesto gotovinom plaća karticom, okvirna cijena vožnje poznata je i prije dolaska vozača, a radi na način da spaja ljude koji žele otići od točke 'A' do točke 'B' i one koji im mogu pružiti tu uslugu.

Uz licencirane taksiste kojima će ova aplikacija moći biti izvor dodatnih prihoda, njome će se u vrijeme kada nemaju dogovorene vožnje moći koristiti i svi oni koji svojim kombijima diljem Dalmacije obavljaju transfere ili vode turiste na izlete.

Ipak UberX je najstroža od svih Uber usluga, pa će svaki novi potencijalni vozač partner morati predočiti potrebnu dokumentaciju o posjedovanju odgovarajuće tvrtke ili obrta, potvrdu o nekažnjavanju, osiguranje automobila i vozačku dozvolu, ugovor o vlasništvu ili leasingu automobilu, te proći obuku o korištenju aplikacije i odnosu prema putnicima.


Od 20 do 50 posto jeftiniji

Poznate su i cijene prijevoza s kojima Uber kreće u Splitu. Start se naplaćuje 9 kuna, svaki sljedeći kilometar 5 kuna, a po minuti vožnje računu će biti dodano još 0,5 kuna. Usporedimo li to s cijenama izlistanima na webu udruge Radio Taxi Split, jasno je kako su cijene i do 50 posto niže, sam start je 20 kuna, a svaki sljedeći kilometar 10 kuna.

Cijena transfera do zračne luke 'Resnik' do jučer se kretala od minimalnih 280 kuna, dok će za Uber prema najavi biti 20 posto niža i fiksna.

- Cijene su nešto više nego u Zagrebu jer mi moramo zadovoljiti kako želje putnika za nižom cijenom, tako i one partnera za zaradom. Kreirane su na način da balansiramo ponudu i potražnju. Split je manji grad, kilometraže su kraće, ali i očekivanja vozača partnera su drukčija – kazao nam je Tremac.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (13)

 • (Gost_5244)

  Aha taxisti....manje cijene....nema više

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1145)

  fala Bogu više. Ovi naši taksisti bi tili sidit 6 uri, vozit 2 ure s autima koji ne vride više od 10000 Eura, bez alata i zanata, kao i znanja stranih jezika zaradit za priranit četveročlanu familiju. I ne bi rič reka da imaju normalne cijene, pa bi ih sve više i domaći svit koristija, nego opalu cijenu pa izvan sezone sidu u autu i ihgraju šah, umisto da vozu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7131)

  nakon dolaska ubera ,taxi ni u nas nije vise luksuz:)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4306)

  Ča će Silvijo i Pale reć na ovu :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4370)

  Oće li ilegalni taksisti koji voze u kratkin gaćan i japankama prić u Ubera. Uber je dobra stvar jer putnici javno ocjenjuju usluge pojedinih vozača pa će oni među njima koji ne znaju ni materinji, a kamo li neki svjetski jezik, oni dedolično odjeveni,primitivni, bezobrazni... vrlo brzo ostat bez putnika i posla.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6139)

  neka baš mi je kao građaninu drago,nadam se da će barem voziti pristojno za razliku od ovih naših koji usput misle kad su taksisti da su u rangu doktora kirurgije

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2340)

  a moremo li se sa uberon vozit mi ca nimamo pametne telefone i oni ca nimaju kreditnu karticu?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2141)

  Odgovara: # 395695

  vrti pedale:)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6181)

  "a moremo li se sa uberon vozit mi ca nimamo pametne telefone i oni ca nimaju kreditnu karticu?"

  Ne. Vi ste zaostali i za vas Uber priprema kare i kolje, pa ćete moć.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6181)

  ...kare i koNJe...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4078)

  Nema od toga ništa....

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2065)

  probao jučer,super povoljna usluga.

  oko 2 godina prije
 • Nepoznati Dobrocinitelj (Gost_4358)

  Aj bar nesto dobro

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara