POŽAR U TORNJU
U "Brodotrogiru" je u utorak oko 9 sati i 30 minuta na zapadnom tornju tamošnjeg velikog doka izbio veliki požar. Kako smo doznali od Ivane Mitar, voditeljice Službe za odnose s javnošću, radnici su ugrađivali WC u objekt tornja, a tijekom radova je buknuo plamen i sve se zadimilo.

Škverski vatrogasci zatražili su pomoć kolega iz DVD-ova Trogira, Slatina, Kaštel Gomilice i Okruga pa je trideset i pet vatrogasaca s ukupno šest vozila hitno po skupinama pristupilo gašenju požara.

- Vatrogasci su se rasporedili tako jer su uvjeti gašenja bili otežani zbog visoke temperature koju stvara čelik, a koja je iznosila i do 900 stupnjeva. Osim toga, pristup izvoru vatre bio je uzak i mračan - rekao je Toni Ivković iz DVD-a Trogir, koji je u to vrijeme bio na dežurstvu.

Prema njegovim informacijama, požar je stavljen pod kontrolu u 13 sati i 30 minuta.

Sanitetskim vozilom iz brodogradilišta na Hitnu medicinsku pomoć u Trogiru prevezena su četvorica radnika i jedan vatrogasac trogirskog DVD-a koji su tamo, po riječima voditeljice te službe Dušanke Matetić, obrađeni i potom njihovim vozilima prebačeni na Kliniku za plućne bolesti KBC-a u Splitu. Naknadno su još dva vatrogasca zatražila liječničku pomoć na Hitnoj u Trogiru pa su, nakon obrade, prebačeni u splitsku bolnicu.

- Nitko od njih nije bio životno ugrožen, osim što su se nadisali dima - kazala je dr. Matetić.

Doznajemo da su iz splitske bolnice nakon obrade svi pušteni na kućnu njegu s preporukom kontrole prema potrebi.

Gusti dim koji se najprije nadvio nad brodogradilištem, vjetar je „prebacio“ iznad trogirske povijesne jezgre i Travarice, područja u njezinoj neposrednoj blizini. Neugodan miris paljevine intenzivno se osjećao posvuda.

Građani su zatvarali prozore te su bili iznenađeni i zbunjeni, baš kao i turisti koji ljetuju u Trogiru, a koji su u šetnji gradskom rivom imali priliku uživo gledati što se događa u škveru, kako se evakuiraju radnici s doka te tule sirene vozila Hitne pomoći koje su u brzini prolazile Čiovskim mostom.

Oko jedanaest sati trogirski gradonačelnik Ante Stipčić, koji se nalazio u svom uredu, također je, kaže, osjetio miris paljevine, koji ga je podsjećao na onu od plastike ili izolacijskog kabela.

- Pomislio sam da se možda nije zapalilo nešto u zgradi gradske uprave. Kada sam vidio da nije, nazvao sam vatrogasce i doznao da je požar izbio na doku u brodogradilištu. Nazvao sam člana Uprave Matea Tramontanu koji mi je to potvrdio. Zajedno sa svojim zamjenikom Radovanom Sladom-Šilovićem otišao sam tamo. Ne treba podsjećati koliko brodogradilište znači Trogiru. Sreća u svemu je da nije bilo mrtvih - rekao nam je gradonačelnik Stipčić.

Što se, pak, panike među škveranima tiče, kažu nam neki, nje nije bilo. U početku je bilo strepnje, ali svima je laknulo kada se ubrzo pročula vijest da u ovom požaru nije bilo ljudskih žrtava.

Ivana Mitar je podsjetila kako se svake godine u studenom u brodogradilištu održavaju radne vježbe upravo zbog toga da radnici znaju kako će u takvim situacijama reagirati, a naročito da se u izvanrednim okolnostima ne stvara velika panika.

Trogirska policija obavila je očevid, nakon čega će se znati točan uzrok izbijanja požara na zapadnom dijelu velikog doka.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_8234)

    Nažalost danas je svak novinar ili misli da je, pa piše, piše, piše i piše, nije bitno što i kako. Ne postoji zapadni ili istočni dio velikog doka. Nego lijevi ili desni, kao i brod , kao i vozilo. I nije nastao veliki požar odmah, nego od male iskre, otvorene vatre, zagrijavanje materijala ili slično. I nije sanitetsko, već vozilo Hitne pomoći.
    A nije se ni za čuditi se ovakvim događajima.
    Vatrogasna struka je potlačena, ismijana, podcijenjena, prepuštena improvizaciji. Glavni nosioci postaju sve više zaštitarske firme i privatnici, a koje na tržištu nude usluge vatrogasaca za nikakve cijene.

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara